Naantalin valtuusto kokoontui hybridisti, osa valtuutetuista oli etäyhteydellä mukana kokouksessa, osa salissa.
Kuvakaappaus Youtubesta
Naantalin valtuustossa väännettiin kelpoisuusehdoista
Teija Uitto
Naantalin valtuustossa kehkeytyi uuden kaupunginjohtajan valinnasta maanantaina aikamoinen keskustelu. Kaupunginhallitus esitti, että valtuusto merkitsee kaupunginjohtaja Jouni Mutasen irtisanoutumisilmoituksen tiedoksi. Valtuustosalissa asia ei edennyt näin mutkattomasti.
Mikko Rönnholm (sd.) jätti toimenpidealoitteen, jonka mukaan ennen kaupunginjohtajan viran auki julistamista kaupunginhallituksen pitäisi tuoda valtuuston päätettäväksi kaupunginjohtajan viran kelpoisuusehdot. Rönnholmin aloitetta kannatti Sirpa Hagsberg (sd.):
Aloite herätti salissa närää, sillä Rönnholmin aloitetta pidettiin taktikointina. SDP:n tulkittiin pyrkivän vain siirtämään kaupunginjohtajan valinta vaalien yli.
– Mistä tästä halutaan keskustella? Ylempi korkeakoulututkinto on jo pätevyysvaatimuksena. Pätevyysvaatimuksen korottaminen tarkoittaisi kahta korkeakoulututkintoa, Tero Tavio (kok.) sanaili.
Rönnholm taas arvosteli kaupunginhallitusta siitä, että se on pyrkinyt ohittamaan valtuuston asiassa.
– Valtuuston pitäisi keskustella ja päättää kaupunginjohtamisen linjasta, hän perusteli aloitettaan.
Hän myös korosti, että kuntalain mukaan valtuustolla pitäisi olla tässä yhteydessä mahdollisuus arvioida kelpoisuusehtoja.
Kaupungin lakimies Tero Järvinen kertoi pyynnöstä, että kaupunginjohtajan virkaan on kelpoisuusehtona ylempi korkeakoulututkinto.
– Valtuusto on kelpoisuusehdoista päättänyt. Tämän lisäksi voidaan esittää toiveita, mitä toivotaan kokemuksesta tai koulutuksesta.
Rönnholm muistutti, että kelpoisuusehdoista on päätetty kaupungissa 20 vuotta sitten.
– Jo tästä syystä ne on syytä tarkistaa uudestaan.
Lisäksi hän nosti esille, että kaupungissa voitaisiin tehdä toisenlainenkin ratkaisu, siirtyä esimerkiksi pormestarimalliin tai valita kaupunginjohtaja vain määräaikaisesti.
Vilhelm Junnila (ps.) totesi, että hän on harvoin samaa mieltä Rönnholmin kanssa, mutta tällä kertaa on:
– Kun on isoja asioita päätettävänä, kuten uuden kaupunginjohtajan haku, en ymmärrä sitä lähtökohtaa, ettei haluttaisi keskustella.
Junnila arveli, että keskustelu ehdittäisiin käydä hyvinkin niin, että uusi kaupunginjohtaja pääsisi aloittamaan työssään ennen heinäkuun helteitä.
– Raisio sai puolta lyhyemmässä aikataulussa valittua uuden kaupunginjohtajan, hän vertasi.
Junnila myös arveli, että talousarviota on ehditty joka tapauksessa pohjustaa jo ennen uuden kaupunginjohtajan valintaa.'
– Niin oli silloinkin, kun Mutanen valittiin maaliskuussa 2014.
Myös Jarkko Kanerva (vihr.) toivoi asian käsittelyyn avoimuutta.
Jan Lindström (kok.) totesi, että kukaan ei ole kyseenalaistanut kelpoisuusehtoja.
Harri Palomäki (vas.) huomautti, ettei viran varsinaisiin kelpoisuusehtoihin edes voisi tehdä muutoksia.
– Ylempi korkeakoulututkinto on se, jolla Suomessa johtavat virkamiehet valitaan. Muut ovat vain toiveita.
Palomäki myös huomautti, että silti kaupunginjohtajan valinnasta olisi voinut keskustella jo aikaisemmassa vaiheessa valtuustossa.
Lasse Valtonen (kesk.) huomautti, että Mutanen on irtisanoutunut tietyn aikataulun mukaan ja kaupungin pitää saada viran täyttö vireille.
– Olen kuunnellut nyt pitkän tovin valtuuston keskustelua tästä asiasta. Nythän se ensimmäisen vaiheen keskustelu on käyty, Markku Tuuna (kok.) totesi, ja Rönnholm vastasi siihen välittömästi:
– Nyt kaupunginhallituksen edustajat kehuvat keskustelua, vaikka kaupunginhallitus ei olisi halunnut tuoda keskustelua valtuustoon.
Rönnholmin aloitteesta äänestettiin lopulta. Rönnholmin toimenpidealoite kaatui äänin 16– 27.