Sadonkorjuu on Proagria-keskusten kasvutilannekatsauksen mukaan edennyt syyskuussa ripeästi, ja jokainen poutapäivä on käytetty hyödyksi. Edelleen on puimatta kaikkia viljalajeja ja suurin osa kevätöljykasveista.
Joillain alueilla sateet pehmittivät peltojen pintaa jo elokuussa pahoin, minkä vuoksi joka pellolle ei ole pystytty menemään raskailla korjuukoneilla. Hankalien korjuuolosuhteiden vuoksi jää koko maassa puimatta noin viisi prosenttia viljasta.
Pahin tilanne on Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnassa, joissa peltoon voi jäädä jopa 15–20 prosenttia viljasta.
Sato on osittain niin heikossa kunnossa, että sitä ei kannata enää korjata. Esimerkiksi osa kauroista on niin huonolaatuista, että se joko jätetään peltoon tai viedään polttolaitokseen.
Monissa kauraerissä on ilmennyt hometoksiineja ja kaura on ollut kevyttä, minkä vuoksi se ei ole kelvannut elintarvikeviljaksi.
Myös ohrissa on ollut laatuongelmia, mikä on ilmennyt kevyinä, tummina ja pieninä jyvinä sekä punahometartuntoina. Monissa viljoissa on lisäksi ollut tähkäidäntää.
Proagriasta arvioidaankin, että elintarvikelaatuisesta viljasta on tämän satokauden jälkeen todennäköisesti niukkuutta.
Viljasato jää lähes jokaisella viljalajilla keskimääräisestä ja erityisesti ohrasta on tulossa heikko sato. Kaurassa päästään lähelle keskimääräistä satoa.
Syysviljojen satotaso on ollut tyydyttävä koko Suomessa. Rukiilla satotaso on ollut paikoin hyvä, syysvehnän satotaso on vaihdellut paljon tilojen välillä.
Kevätviljoista vehnällä arvioidaan satotason olevan välttävä, ja ohran satotasossa nähdään suurin pudotus pitkään aikaan. Kauran sato tulee olemaan lähellä keskimääräistä satoa paitsi Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, jossa satotaso on välttävä.
Öljykasvien sadonkorjuu on eniten kesken, ja niiden sato arvioidaan heikoksi koko maassa Etelä-Savoa lukuun ottamatta.
Iso osa herneestä on ollut pahasti laossa, minkä vuoksi sadonkorjuu on ollut todella haastavaa, ja osa sadosta jää peltoon korjaamatta. Isossa osassa maata satotaso näyttää jäävän välttäväksi tai enintään kohtalaiseksi.
Kolmatta nurmisatoa on korjattu koko maassa ja näyttää siltä, että noin puolella kaikista tiloista kolmas sato korjataan. Märkyys haittaa korjuuta, koska pellot ovat pehmeitä eivätkä kestä isoja koneita, jos korjuu vielä viivästyy. Niillä tiloilla, joilla sato on korjattu, on tullut keskimääräinen tai keskimääräistä isompi sato.
Perunan nostosesonki on meneillään. Paikoittain saadaan kohtalaisesti satoa, kun taas jossain paikoin ei päästä korjaamaan märkyyden vuoksi ja perunat jäävät peltoon.
Ruokaperunan laatu on osittain hyvää. Kasvukauden laatuhaittoja ovat olleet kasvuhalkeamat ja epämuodostumat sekä hukkuneet perunat, jotka toivon mukaan eivät joudu korjuussa varastoon mukaan suuren mädäntymisen riskin takia. Jossain määrin on myös rupista perunaa.
Tärkkelysperunalla ei ole odotettavissa korkeita tärkkelyspitoisuuksia. Luomuperunaa ja vähäisesti myös tavanomaisessa tuotannossa olevaa kasvustoa on kurittanut perunarutto.
Syysviljojen kylvöalat näyttävät laskevan myöhäisen sadonkorjuun vuoksi. Rukiin kylvöalat ovat valtakunnallisesti laskemassa noin neljänneksen ja syysvehnällä laskua on saman verran. Syysöljykasveja on myös kylvetty edellistä vuotta vähemmän. Syysviljojen orastuminen on ollut hyvää tänä syksynä.
Tuorevihannesten viimeiset erät korjataan pelloilta näinä päivinä. Varastovihannesten kasvu on osittain vielä kesken. Syyskuun sateet ovat vaikeuttaneet sadonkorjuuta ja osa sadosta voi jopa jäädä korjaamatta. Varastovihannesten satotaso on ainakin kohtalainen ja osittain jopa hyvä.
Tänä satovuonna näyttävät syysviljat, kumina ja sokerijuurikas olevan voittajia. Selkeitä häviäjiä ovat härkäpapu ja ohra, joilla satotasot olivat vaihtelevia, ja pääosin heikkoja.
Syksyn sateet pilasivat lopulta monella tilalla sadon, jos vaikka alkukesän kuivuudesta selvittiinkin. Proagriasta korostetaankin, että tiloilla kannattaa kiinnittää huomiota pellon vesitalouteen, salaojituksen ja valtaojien kuntoon sekä maan rakenteeseen unohtamatta viljelyn monipuolistamista.