JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Askaisten koululla järjestettiin tänä syksynä liikennepäivä.

Askaisten koululla järjestettiin tänä syksynä liikennepäivä.

Uutiset
Masku
13.10.2024 15.40

Askaisten koululla järjestettiin liikennepäivä

Läm­min per­jan­tai­aa­mu­päi­vä As­kais­ten kou­lul­la. Kou­lus­sa vie­tet­tiin lii­ken­ne­päi­vää kaik­kien op­pi­lai­den kans­sa. Jän­ni­tys­tä oli ha­vait­ta­vis­sa, kun op­pi­laat odot­ti­vat As­kais­ten VPK:ta ja po­lii­se­ja.

Po­lii­sit ja VPK tu­li­vat As­kai­siin ker­to­maan työs­tään ja näyt­tä­mään hei­dän kul­ku­neu­vo­jaan. Lii­ken­ne­päi­väs­sä oli mo­nia pis­tei­tä. Pis­tei­siin kuu­lui mo­nen­lais­ta te­ke­mis­tä ja pal­jon tie­top­lä­jäyk­siä.

Yh­des­sä pis­tees­sä 5–6 -luok­ka­lai­set kat­sas­ti­vat pyö­riä opet­ta­ja Jan­ne Lai­ti­sen opas­tuk­sel­la. Koko kou­lu kävi kat­sas­ta­mas­sa pyö­rän­sä ja 5–6 -luok­ka tar­kas­ti myös omat pyö­rät. Kat­sas­ta­jat kir­ja­si­vat kat­sas­tus­lap­puun pyö­rän kun­non ja esi­mer­kik­si puut­tu­vat osat.

Toi­ses­sa pis­tees­sä Mari Eins­bor ja Eli­se Päi­vi­nen ker­toi­vat ky­pä­rän tär­key­des­tä. Heil­lä oli pis­teel­lä ka­nan­mu­nia jot­ka esit­ti­vät op­pi­lai­den päi­tä. Ka­nan­mu­nil­le oli teh­ty oma pie­ni ky­pä­rä, jon­ka kans­sa ne ti­pu­tet­tiin maa­han.

En­sim­mäi­se­nä ka­nan­mu­na ti­pu­tet­tiin maa­han il­man ky­pä­rää, jon­ka seu­rauk­se­na se meni rik­ki. Toi­sel­la ker­ral­la ky­pä­rää ei pis­tet­ty kiin­ni, ei­kä se­kään py­sy­nyt eh­jä­nä. Mut­ta kol­man­nel­la ker­ral­la ky­pä­rä oli pääs­sä niin kuin sen kuu­luu­kin ol­la, ja "pää" py­syi hy­vin eh­jä­nä.

Kol­man­nel­la pis­teel­lä opet­ta­jat Ei­ja Ar­vio ja Mai­ja San­ka­ri oli­vat ra­ken­ta­neet haus­kan pyö­rä­ra­dan, jota jo­kai­nen pää­si vuo­rol­laan aja­maan. Pyö­räi­ly­ra­dal­la oli pu­jot­te­lua, jar­ru­tus­ta, ka­peis­ta koh­dis­ta aja­mis­ta, täy­teen vauh­tiin kiih­dyt­tä­mis­tä, lan­kul­la ajo ja pal­lon poi­mi­mi­nen vauh­dis­ta ja sen pu­dot­ta­mi­nen äm­pä­riin.

Vii­mei­sel­lä opet­ta­jien suun­nit­te­le­mal­la pis­teel­lä reh­to­ri An­na-Kai­sa Saa­ri­nen oli jär­jes­tä­nyt op­pi­lail­le tie­to­vi­san ja lii­ken­ne­ai­hei­sia vä­ri­tys­ku­via, joi­ta op­pi­laat sai­vat vä­rit­tää.

Näi­den pis­tei­den li­säk­si VPK esit­te­li pa­lo­au­toa ja sen vä­li­nei­tä. Po­lii­sien­kin au­tos­sa pää­si vie­rai­le­maan.

Mo­net tyk­kä­si­vät päi­väs­tä ja kaik­ki oli­vat mu­ka­na in­nois­saan puu­hai­le­mas­sa lii­ken­ne­päi­vä­nä.

Haas­tat­te­lim­me kah­ta 6. luok­ka­lais­ta lii­ken­ne­päi­vään liit­ty­en. Ky­syim­me Hil­da Leh­to­sel­ta ja Sen­ni Kas­vil­ta vii­si ky­sy­mys­tä.

En­sim­mäi­nen ky­sy­mys oli: Mitä miel­tä olit­te lii­ken­ne­päi­väs­tä?

– Oli ki­vaa, kun oli eri­lai­sia ak­ti­vi­teet­te­ja ja oli haus­kaa kat­sas­taa pyö­riä, Hil­da sa­noi.

– Kiva ja mo­ni­puo­li­nen ta­pah­tu­ma, vas­ta­si Sen­ni.

Toi­se­na ky­sy­myk­se­nä oli: Mikä oli lem­pi­ras­ti­si lii­ken­ne­päi­väs­sä?

– Tai­to­ra­ta, sa­noi Hil­da.

– Ky­pä­rän hyö­dyl­li­syy­des­tä ker­to­va ras­ti, sa­noi Sen­ni.

Kol­man­te­na ky­sy­myk­se­nä oli: Toi­vot­ko li­sää tä­män­kal­tai­sia tär­kei­tä ta­pah­tu­mia, min­kä­lai­sia?

– Joo, toi­voi­sin lii­kun­ta­sa­lis­sa jo­tain lii­kun­nal­li­sia leik­ke­jä, vas­ta­si Hil­da.

– Tot­ta­kai. Sa­man­kal­tai­sia mis­sä tu­li­si käy­mään hä­ly­ty­sa­jo­neu­vo­ja, kom­men­toi Sen­ni.

Nel­jän­te­nä ky­sy­myk­se­nä oli: Mi­ten tär­ke­ää lii­ken­ne­tur­val­li­suus on si­nul­le?

– Tär­kee­tä sil­lee et­tei esim de­laa tai ei satu ta­pa­tur­mia, sa­noi Hil­da.

– Ei kuo­le ihan heti, sa­noi Sen­ni.

Vii­des ky­sy­mys oli: Mitä hyö­tyä ky­pä­räs­tä on ja on­ko se tär­keä?

– Et­tei tuu suu­rem­pia ta­pa­tur­mia, vas­ta­si Hil­da.

– Ai­vot ei de­laa kes­ken me­non, to­te­si Sen­ni.

Frida Örn ja Ai­no Kos­ki­nen

Näköislehdet

Kysely