Eniten törmäiltiin valkohäntäpeuran kanssa
Jussi Arola
Pimein aika vuodesta on menossa ja se tietää vaaraa tiellä kulkijoille. Erilaisia riistaonnettomuuksia sattuu tilastojen mukaan eniten syksyllä, pahin kuukausi on marraskuu.
Tilastokeskuksen tilastosta löytyy paikkakuntakohtaiset tilastot ja niiden mukaan Vakan alueen kunnissa on muutamia tilastokummajaisia.
Alueen kahdeksassa kunnassa tapahtui tilaston mukaan vuosina 2017–2019 yhteensä hieman vajaa 2000 riistaonnettomuutta. Eniten onnettomuuksia tilastoitiin kaupungeissa, Naantalissa ja Uudessakaupungissa kummassakin noin 370.
Noin 300 onnettomuutta tapahtui Maskussa ja Mynämäessä, noin 160 Nousiaisissa, Taivassalossa ja Vehmaalla ja noin 80 Kustavissa.
Kolmen tilastovuoden trendi on nouseva. Vuonna 2017 tilastossa on 583 onnettomuutta, vuonna 2018 yli 650 ja viime vuonna 682.
Onnettomuuden toisena osapuolena alueella oli joko metsäkauris, hirvi tai valkohäntäpeura. Tilastokummajaisena löytyy yksi villisikaonnettomuus, joka tapahtui Mynämäessä vuoden 2017 lokakuussa.
Valkohäntäpeuran kanssa onnettomuuksista tapahtui kolmen vuoden aikana yli 1300, metsäkauriin kanssa vähän yli 500 ja hirven kanssa sata.
Pahimpia eli hirvionnettomuuksia tapahtui eniten Uudessakaupungissa, 27 kappaletta, toisena Vehmaa 17 onnettomuutta.
Alle kymmenen hirvionnettomuutta kirjattiin Taivassalossa ja Kustavissa. Vehmaan riistaonnettomuuksista tapahtui kymmenen prosenttia hirven kanssa, Taivassalossa, Maskussa ja Kustavissa vain kolme prosenttia.
Valkohäntäpeuraonnettomuuksia tilastoitiin Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa ja Uudessakaupungissa yli 230, Vehmaalla alle 100 ja Kustavissa 58.
Kuntien välillä valkohäntäpeuraonnettomuuksien suhde vaihteli suuresti. Nousiaisten onnettomuuksista yli 86 prosenttia sattui valkohäntäpeuran kanssa, Vehmaalla ja Uudessakaupungissa noin 60 prosenttia.
Metsäkauriin osalla tilanne oli toinen, Nousiaisissa vajaa 14 prosenttia ja Mynämäessäkin noin 17 prosenttia, Naantalissa, Vehmaalla ja Uudessakaupungissa noin 35 prosenttia onnettomuuksista tapahtui metsäkauriin kanssa.
Riistaonnettomuuksista sattui loka-marraskuussa noin kolmannes eli 630. Vähiten onnettomuuksia sattui helmikuussa, reilu 60 eli vain kolmisen prosenttia koko määrästä.
Kuukausittaisessa tarkastelussa Kustavi muodostaa poikkeuksen. Siellä loka-marraskuussa sattui vain noin viidennes vuoden onnettomuuksista, mutta esimerkiksi heinäkuussa yhtä paljon kuin lokakuussa ja vähiten onnettomuuksia sattui toukokuussa.
Valkohäntäpeuraonnettomuuksista alueella tapahtui loka-marraskuun aikana yli 37 prosenttia eli lähes 500, joulukuussakin vielä lähes 140, muina kuukausina luku oli alle sata.
Hirvionnettomuudet jakautuvat hieman eri tavalla. Niiden pahin aika on elokuu, toiseksi pahin syyskuu ja loka-marraskuussa luvut ovat jo selvästi pienempiä.
Metsäkauriin osalta lokakuu on pahin, mutta toiseksi pahin on toukokuu. Onnettomuudet jakautuvat kuitenkin selvästi tasaisemmin ympäri vuoden kuin valkohäntäpeuran osalla.