Satavuotias yleisurheiluseura Naantalin Löyly julkaisi tietokirjailija Anne Pentin kirjoittaman tarinallisen historiikin, joka kertoo seuran vuosikymmenistä. Löylyn tarina kertoo myös yleisurheiluharrastuksen kehittymisestä ja seuran kotikaupungin Naantalin historiasta.
1900-luvun alussa Kuparivuoren kukkulan päällä oli paikallisen kauppias Francken perunamaa ja aukion keskellä oli lava kesäjuhlia varten. Nuoriso otti tavakseen kokoontua aukiolle. Samalla paikalla Naantalin Löyly järjesti runsaat sata vuotta myöhemmin 14–15-vuotiaiden SM-kisat, joihin osallistui noin 700 urheilijaa ja täysi katsomollinen yleisurheilun ystäviä.
Urheiluseura on sadan vuoden aikana ohjannut tuhansia lapsia ja nuoria liikunnan pariin. Nuoret ovat saaneet myös ohjaajakoulutusta ja oppineet kantamaan vastuuta ryhmänvetäjinä ja valmentajina.
Löylyn jäsenet yhdessä Naantalin Maamiesseuran ja Naantalin Seudun Karjalaisten kanssa keräsivät rahaa ja tekivät talkootyötä rakentaessaan Naantalin urheilu- ja nuorisotaloa, joka otettiin käyttöön vuonna 1959. Talo palvelee kaupungin urheilu- ja kulttuurielämää edelleen.
Löylyn taloudellinen tila on aina pysynyt hyvänä. Varoja on kerätty muun muassa kilpailuja järjestämällä, joulupukkipalvelulla, diskoilloilla ja kioskimyynnillä.
Löylyn lajikirjoon ovat sadan vuoden aikana yleisurheilulajien lisäksi kuuluneet muun muassa nyrkkeily, uinti, pesäpallo, urheiluautoilu, koripallo, voimistelu, voimailu, hiihto, ampumahiihto, ampumajuoksu, luistelu, jääkiekko ja suunnistus.
Löyly on nostanut useita urheilijoita sekä Suomen että maailman kartalle. Olavi Vuorisalo alitti ensimmäisenä suomalaisena neljän minuutin rajan mailin matkalla. Vuonna 2017 rikottiin 44 vuotta vanha ennätys, kun neljä naantalilaisurheilijaa voitti 4 x 400 metrin SM-viestikisan Tampereella ja Löylyn loikkaaja ja aitajuoksija on ensimmäisenä suomalaisena balettitanssijana kiinnitetty maailmankuuluun Pietarin Mariinski-teatteriin.
Kovat Löylyt, on seuran nuorimpien urheilijoiden harjoitusten päätteeksi yhteen ääneen huutama loppuhuuto.