Koulutusjärjestelmämme on tuottanut erinomaisia oppimistuloksia ja antanut tasa-arvoisen mahdollisuuden kaikille maksuttomaan koulupolkuun aina ylimmälle tasolle saakka. Vuodesta 2006 alkaen signaalit oppimistulosten laskusta ovat kuitenkin olleet huolestuttavia.
Tämän hallituskauden tärkeimpiä tehtäviä on saada laskusuhdanne usealla eri sektorilla takaisin nousuun. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuutemme, ja lapsiin haluamme erityisesti kiinnittää huomioita. Oppimisen ja elämän perusta luodaan koulupolun alussa, joten jokaiselle peruskoulun päättävälle on varmistettava riittävät perustaidot ja edellytykset jatkaa opintoja toisella asteella ja mahdollisuus jatkaa myös korkea-asteelle.
Yksi tämän hallituskauden tärkeimmistä panostuksista perusopetukseen on alakouluissa annettavan opetuksen vähimmäismäärän nosto kolmella vuosiviikkotunnilla. Lisätunnit kohdennetaan lasten luku-, kirjoitus- ja laskutaidon oppimiseen, sillä heikon osaamisen oppilaiden määrä on Suomessa kasvanut selvästi lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Vuosiviikkotunteja lisäämällä annamme oppilaille enemmän aikaa lisäharjoitteluun ja opettajille työrauhaa. Lisätunnit mahdollistavat pienryhmäopetusta ja tukiopetusta koulupäivän ja viikon aikana.
Tavoitteena pitää olla myös, että jokainen oppilas voi nostaa omaa tasoaan seuraavalle portaalle. Osaamisen nostaminen kuuluu tasa-arvoisesti kaikille, niin heikoimmalle kuin jo asiaa osaavalle. Tarvitsemme jokaiselle perustaidot, mutta tarvitsemme myös kannustetta ja motivointia tavoitella huipputuloksia.
Tärkeä on myös oppimisen tuen uudistus, jota käsittelemme parhaillaan eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Oppimisen tuen uudistus vahvistaa oppilaan oikeutta saada tukea mahdollisimman varhain. Tavoitteena on myös vähentää opettajien hallinnollista taakkaa. Kyseessä on kokonaan uudenlainen lähestymistapa, joka perustuu oppilaiden tosiasialliselle tarpeelle tukitoimiin, ei hallinnollisiin tuen tasoihin.
Siirtyminen konkreettisiin tukitoimiin vahvistaa lasten oikeutta saada tukea tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti asuinpaikasta ja koulusta riippumatta. Samalla, kun tuen muotoja yhtenäistetään ja selkiytetään valtakunnallisesti, varmistetaan myös resurssit niiden toteuttamiseen. Uudistuksen toteutukseen on varattu lähes 100 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta opetuksen järjestäjille.
Opettajille, koulunkäynninohjaajille ja muulle henkilökunnalle on turvattava työrauha, jotta he voivat keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä – lasten ja nuorten opetukseen sekä kasvun ja kehityksen tukemiseen.
Milla Lahdenperä
kansanedustaja (kok.)
Taivassalo