JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
9.12.2024 11.40

Lukijalta: Aseita oli kätkössä myös Kalannissa

Suo­mes­sa va­rau­dut­tiin so­tien jäl­keen Neu­vos­to­lii­ton mah­dol­li­seen uu­teen uh­kaan. Asei­ta kät­ket­tiin koko val­ta­kun­nan alu­eel­la ha­ja­va­ras­toin­ti­na. Pää­pai­no oli Ou­lun seu­tu ja siel­lä myös en­sim­mäi­set pal­jas­tuk­set tu­li­vat ase­va­ras­to­jen ole­mas­sa­o­los­ta.

Pal­jas­tu­mi­sel­la oli myön­tei­nen vai­ku­tus maan­puo­lus­tuk­sen kan­nal­ta: Sta­lin ym­mär­si, et­tä Suo­mi oli va­rau­tu­nut sis­si­so­taan.

Ase­va­ras­to­ja oli koko val­ta­kun­nan alu­eel­la, myös Ka­lan­nis­sa. Va­ras­to­pai­kat ja mu­ka­na ole­vat hen­ki­löt yri­tet­tiin pi­tää sa­lai­si­na ja sii­nä myös on­nis­tut­tiin Ka­lan­nis­sa, vaik­ka myö­hem­min oli­vat val­von­ta­ko­mis­si­on mää­rää­mät kuu­lus­te­lut. Ka­lan­nis­sa ke­tään ei saa­tu kiin­ni.

Ase­kät­ken­nän joh­ta­ja­na Ka­lan­nis­sa oli Ee­ro Au­la ja toi­si­na kes­kei­si­nä hen­ki­löi­nä oli­vat Bern­hard Ha­rik­ka­la ja F.M. Kar­ra­kos­ki, joka oli van­hin Ka­lan­nis­ta so­taan osal­lis­tu­nut sekä Kus­taa Ne­va­vuo­ri. En tie­dä kaik­kia. Ka­lan­nis­ta läh­töi­sin ole­va Nii­lo Va­po­la oli yh­teys­hen­ki­lö My­nä­mä­en ja Un­to Luk­ka­la Lai­ti­lan ase­kät­ki­jöi­hin. Luk­ka­la jou­tui ko­vim­man kuu­lus­te­lun alai­sek­si, mut­ta ei hän­tä­kään saa­tu kiin­ni.

Ka­lan­nis­sa kes­kei­set hen­ki­löt asei­den kul­je­tuk­sis­sa oli­vat Erk­ki Suo­me­la ja Mik­ko Rai­ta. Olen ol­lut mo­lem­pien kans­sa pal­jon te­ke­mi­sis­sä, Suo­me­lan kans­sa maa­ta­lous­tuot­ta­jien asi­as­sa ja Rai­dan kans­sa, kun hä­nel­lä oli au­to­kor­jaa­mo ja tein sil­loin siel­lä osan trak­to­rei­den huol­los­ta. Kum­pi­kaan ei pu­hu­nut kos­kaan ase­kät­ken­tään liit­ty­vis­tä asi­ois­ta.

Jos piir­re­tään ym­py­rä kah­den ki­lo­met­rin har­pil­la Ka­lan­nin kir­kos­ta, niin aseet ja am­muk­set oli­vat sen si­säl­lä. Ka­lan­nin ul­ko­puo­lel­la ase­va­ras­to­ja oli Veh­maan­tien var­rel­la Kreu­lan ta­los­sa ja Lo­ka­lah­teen päin me­ren lä­hel­lä Heik­ka­lan ta­los­sa, jos­sa oli myös isom­pia asei­ta.

Koko jär­jes­tel­män pur­ka­mi­nen ja asei­den hä­vit­tä­mi­nen 1950-lu­vun alus­sa oli­vat sa­lai­nen ope­raa­tio. Eräi­den hen­ki­lö­suh­tei­den ta­kia olin täs­sä lop­pu­sel­vit­te­lys­sä osit­tain mu­ka­na oman so­ta­vä­en­pal­ve­lu­sai­ka­ni jäl­keen.

So­tien jäl­keen oli asei­den li­säk­si muu­ta­kin ar­ka­luon­tois­ta ta­va­raa, jota pii­lo­tet­tiin. Yk­si asia on jää­nyt sel­vit­tä­mät­tä. Ka­lan­nin lo­til­la oli Lot­ta-mer­kil­lä va­rus­tet­tu pos­lii­ni­as­ti­as­to, jota vuok­rat­tiin juh­lia var­ten, mut­ta as­ti­as­toa ei ole löy­ty­nyt.

Hy­vin to­den­nä­köis­tä on, et­tä edel­leen on asei­ta ja pa­nok­sia jos­sa­kin.

Jat­ko­so­dan jäl­keen teh­tiin ase­kät­ken­tä, mut­ta jo tal­vi­so­dan jäl­keen oli va­rau­dut­tu mah­dol­li­seen uu­teen uh­kaan. Isä­ni oli tal­vi­so­das­sa koko ajan Sum­man loh­kol­la ja pe­rään­ty­mi­sen jäl­keen vii­mei­sek­si Kärs­ti­län­jär­ven ran­nal­la, jos­sa ko­ne­ki­vää­ri­a­se­mat oli­vat lu­mi­han­ges­sa. Kun tais­te­lut päät­tyi­vät, isä­ni komp­pa­ni­an noin 100 mie­hes­tä oli jäl­jel­lä 14.

Tal­vi­so­dan jäl­kei­nen ai­ka oli le­vo­ton Neu­vos­to­lii­ton jat­ku­van pai­nos­tuk­sen al­la. Isäl­lä­ni oli ke­vääl­lä 1940 ko­to­na kym­me­nen ki­vää­riä, Suo­mi-ko­ne­pis­too­li ja ve­nä­läi­nen pi­ka­ki­vää­ri Degt­ja­rev, lem­pi­ni­mel­tään Em­ma. Suo­mi sai tal­vi­so­das­sa Em­ma-pi­ka­ki­vää­re­jä so­ta­saa­liik­si niin pal­jon, et­tä nii­tä riit­ti jat­ko­so­das­sa kai­kil­le jouk­ko-osas­toil­le. Kun olin ar­mei­jas­sa 1949–1950, näi­tä pi­ka­ki­vää­re­jä oli edel­leen käy­tös­sä. Pi­ka­ki­vää­rin lem­pi­ni­mi tuli Em­ma-ni­mi­ses­tä lau­lus­ta, joka oli sil­loin suo­sit­tu ja ki­vää­rin pa­nos­li­pas muis­tut­ti ää­ni­le­vyä.

Isä­ni ei ker­to­nut sa­nal­la­kaan tal­vi­so­das­ta ei­kä näis­tä aseis­ta. Jos­sain vai­hees­sa en­nen jat­ko­so­dan al­kua aseet hä­vi­si­vät ko­toa. Isä­ni kuu­lui suo­je­lus­kun­taan. Hän kaa­tui heti jat­ko­so­dan alus­sa Kol­laal­la, jos­sa kaa­tui sa­ma­na päi­vä­nä 80 mies­tä.

So­tien jäl­keen löy­sin na­ve­tan vin­til­tä huo­lel­li­ses­ti teh­dyn pa­ke­tin, jos­sa oli 500 ki­vää­rin­pat­ruu­naa. Lä­he­tin ne puo­lus­tus­voi­mil­le luo­tet­ta­van avus­ta­jan vä­li­tyk­sel­lä niin, et­tä pat­ruu­noi­den al­ku­pe­rä ei tul­lut il­mi.

Meil­le tuli jat­ko­so­dan ai­ka­na sak­sa­lai­nen pie­ni­ko­koi­nen ku­va­leh­ti Sig­naa­li. Se oli Sak­san ar­mei­jan pro­pa­gan­da­leh­ti ja sitä pai­net­tiin 30 kie­lel­lä. Leh­ti il­mes­tyi epä­sään­nöl­li­ses­ti noin ker­ran kuu­kau­des­sa.

Us­koin leh­den jut­tui­hin jat­ko­so­dan alus­sa, mut­ta kun so­tau­u­ti­sis­sa al­koi kuu­lua tie­to­ja Sta­ling­ra­din an­tau­tu­mi­ses­ta ja sak­sa­lais­ten ka­tast­ro­fis­ta Kurs­kin pans­sa­ri­tais­te­lus­sa, aloin epäil­lä, et­tä Sak­sa hä­vi­ää koko so­dan ja kuin­ka Suo­men käy. Kan­nak­sen suur­hyök­käys ja Vii­pu­rin no­pea me­ne­tys pe­läs­tyt­ti­vät koko Suo­men kan­san.

Ajat­te­lin sil­loin, osaan­ko ol­la riit­tä­vän hyvä kom­mu­nis­ti, et­tä elä­mä yleen­sä on mah­dol­lis­ta. Suu­ri epä­var­muus oli sil­loin val­lit­se­va.

Kau­no Pie­ti­lä

Ka­lan­ti

Näköislehdet


Joululehti

Kysely