Suomessa varauduttiin sotien jälkeen Neuvostoliiton mahdolliseen uuteen uhkaan. Aseita kätkettiin koko valtakunnan alueella hajavarastointina. Pääpaino oli Oulun seutu ja siellä myös ensimmäiset paljastukset tulivat asevarastojen olemassaolosta.
Paljastumisella oli myönteinen vaikutus maanpuolustuksen kannalta: Stalin ymmärsi, että Suomi oli varautunut sissisotaan.
Asevarastoja oli koko valtakunnan alueella, myös Kalannissa. Varastopaikat ja mukana olevat henkilöt yritettiin pitää salaisina ja siinä myös onnistuttiin Kalannissa, vaikka myöhemmin olivat valvontakomission määräämät kuulustelut. Kalannissa ketään ei saatu kiinni.
Asekätkennän johtajana Kalannissa oli Eero Aula ja toisina keskeisinä henkilöinä olivat Bernhard Harikkala ja F.M. Karrakoski, joka oli vanhin Kalannista sotaan osallistunut sekä Kustaa Nevavuori. En tiedä kaikkia. Kalannista lähtöisin oleva Niilo Vapola oli yhteyshenkilö Mynämäen ja Unto Lukkala Laitilan asekätkijöihin. Lukkala joutui kovimman kuulustelun alaiseksi, mutta ei häntäkään saatu kiinni.
Kalannissa keskeiset henkilöt aseiden kuljetuksissa olivat Erkki Suomela ja Mikko Raita. Olen ollut molempien kanssa paljon tekemisissä, Suomelan kanssa maataloustuottajien asiassa ja Raidan kanssa, kun hänellä oli autokorjaamo ja tein silloin siellä osan traktoreiden huollosta. Kumpikaan ei puhunut koskaan asekätkentään liittyvistä asioista.
Jos piirretään ympyrä kahden kilometrin harpilla Kalannin kirkosta, niin aseet ja ammukset olivat sen sisällä. Kalannin ulkopuolella asevarastoja oli Vehmaantien varrella Kreulan talossa ja Lokalahteen päin meren lähellä Heikkalan talossa, jossa oli myös isompia aseita.
Koko järjestelmän purkaminen ja aseiden hävittäminen 1950-luvun alussa olivat salainen operaatio. Eräiden henkilösuhteiden takia olin tässä loppuselvittelyssä osittain mukana oman sotaväenpalvelusaikani jälkeen.
Sotien jälkeen oli aseiden lisäksi muutakin arkaluontoista tavaraa, jota piilotettiin. Yksi asia on jäänyt selvittämättä. Kalannin lotilla oli Lotta-merkillä varustettu posliiniastiasto, jota vuokrattiin juhlia varten, mutta astiastoa ei ole löytynyt.
Hyvin todennäköistä on, että edelleen on aseita ja panoksia jossakin.
Jatkosodan jälkeen tehtiin asekätkentä, mutta jo talvisodan jälkeen oli varauduttu mahdolliseen uuteen uhkaan. Isäni oli talvisodassa koko ajan Summan lohkolla ja perääntymisen jälkeen viimeiseksi Kärstilänjärven rannalla, jossa konekivääriasemat olivat lumihangessa. Kun taistelut päättyivät, isäni komppanian noin 100 miehestä oli jäljellä 14.
Talvisodan jälkeinen aika oli levoton Neuvostoliiton jatkuvan painostuksen alla. Isälläni oli keväällä 1940 kotona kymmenen kivääriä, Suomi-konepistooli ja venäläinen pikakivääri Degtjarev, lempinimeltään Emma. Suomi sai talvisodassa Emma-pikakiväärejä sotasaaliiksi niin paljon, että niitä riitti jatkosodassa kaikille joukko-osastoille. Kun olin armeijassa 1949–1950, näitä pikakiväärejä oli edelleen käytössä. Pikakiväärin lempinimi tuli Emma-nimisestä laulusta, joka oli silloin suosittu ja kiväärin panoslipas muistutti äänilevyä.
Isäni ei kertonut sanallakaan talvisodasta eikä näistä aseista. Jossain vaiheessa ennen jatkosodan alkua aseet hävisivät kotoa. Isäni kuului suojeluskuntaan. Hän kaatui heti jatkosodan alussa Kollaalla, jossa kaatui samana päivänä 80 miestä.
Sotien jälkeen löysin navetan vintiltä huolellisesti tehdyn paketin, jossa oli 500 kiväärinpatruunaa. Lähetin ne puolustusvoimille luotettavan avustajan välityksellä niin, että patruunoiden alkuperä ei tullut ilmi.
Meille tuli jatkosodan aikana saksalainen pienikokoinen kuvalehti Signaali. Se oli Saksan armeijan propagandalehti ja sitä painettiin 30 kielellä. Lehti ilmestyi epäsäännöllisesti noin kerran kuukaudessa.
Uskoin lehden juttuihin jatkosodan alussa, mutta kun sotauutisissa alkoi kuulua tietoja Stalingradin antautumisesta ja saksalaisten katastrofista Kurskin panssaritaistelussa, aloin epäillä, että Saksa häviää koko sodan ja kuinka Suomen käy. Kannaksen suurhyökkäys ja Viipurin nopea menetys pelästyttivät koko Suomen kansan.
Ajattelin silloin, osaanko olla riittävän hyvä kommunisti, että elämä yleensä on mahdollista. Suuri epävarmuus oli silloin vallitseva.
Kauno Pietilä
Kalanti