Kuntavaalit ovat lähellä, ja epäilemättä jos normiaikaa eläisimme, se olisi näkynyt Mynämäen valtuuston keskusteluissa. Mutta etäkokouksissa ei juurikaan ole puheenvuoroja pyydelty eikä väittelyä syntynyt.
Tällä kertaa esityslistakin oli lyhyt, ja kokous pidettiinkin ilmeisesti lähinnä sen takia, että Akselin uusitulle perussopimuksen hyväksymiselle oli aikarajansa, kun sen pitää tulla voimaan jo kesäkuun alusta.
Kiireinen aikaraja oli toki myös keskusvaalilautakunnan jäsenten vaihtamisella, koska useampi jäsen ja varajäsen erosi ja uudet piti valita tilalle.
Muutoin paikat jakautuivat edelleen niille puolueille kuin mitä eronneetkin edustivat, mutta perussuomalaisten jäsenen ja varajäsenen paikalle valittiin keskustalaiset nimet.
Syy ei ole kuitenkaan dramaattinen. Petteri Huuskonen (kesk.) totesi, että koska perussuomalaisilla ei ollut osoittaa korvaavia henkilöitä, pyrittiin uudet nimet löytämään keskustan ryhmän kanssa.
Keskusvaalilautakunta huolehtii kunnassa vaalien yleisjärjestelyistä, ja kuntavaaleissa myös ehdokasasettelusta ja tuloksen laskennasta. Jäsenenä ei voi olla henkilö, joka on asetettu puolueen ehdokkaaksi tai toimii sen vaaliasiamiehenä kyseisissä vaaleissa.
Akselin perussopimuksen muutos siirtää kuntayhtymän ylimmän päätösvallan uudelle perustettavalle yhtymävaltuustolle. Nyt päätökset on pitänyt hyväksyä kaikkien kolmen kunnan valtuustojen yhtäpitävillä päätöksillä.
Keskustelua asia ei herättänyt, lieneekö syynä se, että asiaa on Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun kuntien kesken valmisteltu poliittisesti laajasti yhtä aikaa.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki (kesk.) totesi valtuustolle asiaa esitellessään, että neuvotteluissa ovat olleet kunnanhallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat Akselin yhtymähallituksen jäsenten läsnä ollessa ja kunnanjohtajatkin teknisenä apuna.
Myllymäki totesi perussopimuksen odotetuksi elinkaareksi vuodet 2021–22, jos valmistelussa oleva soteuudistus toteutuu ja tulee voimaan vuoden 2023 alusta.
Mynämäki saa 27 -jäseniseen valtuustoon 9 jäsentä, Masku 12 ja Nousiainen 6. Mikäli paikat olisi jaettu maksuosuuksien suhteessa, mitä myös vaihtoehtona pohdittiin, mynämäkeläisiä valtuutettuja olisi reilusti enemmän. Mynämäen osuus Akselin laskutuksesta on lähes puolet.
– Kahden muun naapurikunnan kanssa ei tässä vaiheessa päästy tähän ajatteluun vielä kiinni, ja arvioitiin sitten Mynämäen osalta, että tämä on myös toimiva, Myllymäki kertoi hyvässä hengessä käydyn neuvottelun taustoista.
Hän myös muistutti, että käytettiin sitten kumpaa perustetta hyvänsä, enemmistöä ei muodostu kummastakaan.
Päätöksentekoa seuraavan toimittajan ja kuntalaisenkin kannalta yhtymävaltuustossa on ainakin se hyvä puoli, että kokoukset ovat julkisia.
Niin toki ovat olleet yleisölle avoimia kuntien omien valtuustojenkin kokoukset, mutta käytännöllisempää ja mielenkiintoisempaahan se on seurata sitten, kun Akselia koskeva valtuustotasoinen keskustelu käydään yhdessä ja samassa kokouksessa eri kuntien edustajien kesken.
Sari Honkasalo