Kirjan tarinat kuvaavat satamanpidon haaveita ja haasteita, onnistumisia ja epäonnistumisia.
Naantalin Satama Oy julkaisi torstaina tarinallisen historiikin, jossa kuvataan kirjavaa elämää satamassa 1950-luvulta lähtien, satamanpidon haaveita ja haasteita, onnistumisia ja epäonnistumisia.
Historiikin on kirjoittanut naantalilainen tietokirjailija Anne Pentti.
– Olen iloinen ja ylpeä, että olen saanut kerätä kotikaupunkini hienon ja menestyksekkään sataman tarinoita talteen ja viettää mielenkiintoisia tarinointituokioita lähes kolmenkymmenen sataman toiminnassa mukana olleiden henkilöiden kanssa, Pentti sanoo.
Naantalin sataman kautta käytiin vilkkaasti kauppaa muiden Itämeren alueen kaupunkien kanssa jo keskiajalla. Kaupallinen teollisuussatama Naantaliin kuitenkin syntyi ja alkoi kehittymään toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen.
Jatkosodan aikana etsittiin paikkaa Valtion polttoainevarastolle. Naantalin sijainti todettiin hyväksi ja kesällä 1944 aloitettiin Valtion polttoainevaraston kalliosuojan rakentaminen. Valtion polttoainevarasto yhtiöitettiin vuonna 1948 ja siitä tuli Neste Oy.
Nesteen öljynjalostamon ja öljysataman rakentamisen käynnistyminen vuonna 1957 aloitti suurten mittojen satamatoiminnan.
Alueella olivat jo aikaisemmin toimineet Oy Juurikassokerin sokeritehdas (nyk. Finnfeeds) ja Naantalin Saha Oy. Sataman alueille sijoittuivat myös Valtion viljavarasto (nyk. Suomen Viljava), Imatran Voiman voimalaitos (nyk. Turun Seudun Energiantuotanto) ja Mobil Oil (nyk. Exxon Mobil).
– Kaupallista suuren mittakaavan satamatoimintaa on Naantalissa harjoitettu yli 65 vuoden ajan ja nyt oli mielestämme hyvä hetki laittaa sataman tarinat talteen, sanoo Naantalin Satama Oy:n toimitusjohtaja Pasi Haarala.
Sataman kautta on harjoitettu myös matkustajaliikennettä. Liikenne Tukholmaan alkoi vuonna 1965, kun Silja Linen M/S Holmia saapui Naantaliin. Silja Linen toimesta liikennettä jatkettiin vain vuoden verran.
Tämän jälkeen matkustajaliikennettä Naantalista Ruotsiin jatkoi seuraavan kolmenkymmenen vuoden ajan Viking Line aina vuoteen 1996 saakka kuljettaen näinä vuosina yhteensä yli 22 miljoonaa matkustajaa.
Maaliskuussa 1967 Naantalin satamaan saapunut ruotsalainen, 1930-luvulla rakennettu S/S Starke käynnisti ensimmäisenä Suomessa aivan uuden liikennemuodon. Alus aloitti Suomen ja Ruotsin valtionrautateiden välisen junalauttaliikenteen Naantalista Tukholmaan. Junalauttaliikenne työllisti Naantalissa parhaimmillaan lähes sata henkilöä ja liikennettä jatkui aina joulukuuhun 1976 asti.
1980-luvulla konsultit ja paikallispoliitikot ideoivat sataman alueelle hotellitornia, lasipalatsiin sijoitettua teemapuistoa, hevosurheilukeskusta ja Kuparivuoren sisään rakennettavaa venesatamaa ja meriakvaariota. Suomen historian pahin talouskriisi 1990-luvun taitteessa romutti suuret suunnitelmat.
Ilman liikennettä satama ei kuitenkaan jäänyt, sillä Finnlink-varustamo käynnisti vuonna 1996 tehdyn sopimuksen mukaisesti Naantalin ja Kapellskärin välisen rahtiliikenteen, joka toi satamalle ja sen myötä kaupungille tuloja enemmän kuin Viking Line sen parhaina vuosina.
Finnlink toimi alkuaikoina Finnlines -varustamon tytäryhtiönä, jonka puolestaan italialainen Grimaldi Group hankki kokonaisuudessaan omistukseensa vuonna 2016.
Ensi vuonna Finnlinesin Naantalin linjalle tulee kaksi niin sanottua Superstar-luokan ropax-alusta. Kummassakin yhdistetyssä rahti- ja matkustajalaivassa on tilaa noin 300 rekalle, 200 henkilöautolle ja 1100 matkustajalle. Laivat ovat 235 metriä pitkiä ja ne käyttävät hyödykseen aivan uudenlaista teknologiaa.
Suhteellisen pienellä alueella toimiva satama on koko historiansa ajan ollut tilastollisesti monilla mittareilla kärkisijoilla suomalaisten satamien joukossa.
Naantalin satamalla on 65 vuoden aikana ollut viisi johtajaa, joista kaksi työskentelee edelleen satamassa: operatiivinen ja kaupallinen johtaja Yrjö Vainiala sekä toimitusjohtaja Pasi Haarala.