Naantalilainen Saana Mäkeläinen kirjoitti tarinan Velho ja punainen ruusu, joka palkittiin 3.–4.-luokkalaisten sarjassa Napero-Finlandia kilpailussa kolmannella sijalla keskiviikkona.
Raati perustelee valintaa sillä, että Velho ja punainen ruusu on mukaansatempaava, omaperäisiä ja perinteisiä sadunaineksia onnistuneesti yhdistävä tarina taikaruusua tavoittelevasta epäonnisesta mutta sisukkaasta velhosta. Satu osoittaa sujuvaa tarinankerronnan taitoa, juonirakenne on oivaltava ja loppuratkaisu humoristinen ja yllättävä.
Mäkeläisen sarjassa voitto meni Turkuun Silja Soinille ja toinen sija Helsinkiin Tuovi Kettuselle.
Napero-Finlandia on peruskoulun 1.–6.-luokkalaisille suunnattu sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia lukemisen ja kirjoittamisen pariin.
Kilpailuun saapui tänä vuonna 2689 satua. Näistä peruskoulun 1.–2. luokkien sarjaan osallistui 502 satua, 3.–4.-luokkalaisten sarjaan 1224 ja 5.–6.-luokkalaisten sarjaan 963 satua.
Tänä vuonna lasten tarinoissa korostuivat sadun ja fantasian yhdistelmät, joskin parhaimmistoon seuloontui enemmän perinteisiä satuja. Mukana oli seikkailuja historiassa ja mielikuvitusmaailmoissa, tehtävä- ja pelastusmatkoja, maagisia olentoja, prinsessoja ja velhoja. Kirjojen, lukemisen ja kirjoittamisen tärkeys nousi esiin myös huippusaduissa.
– Tarinat tarjoavat pakopaikkoja, kun mieli tarvitsee lepoa tästä hetkestä. Ja tämän toden totta Napero-Finlandian kirjoittajat tietävät. Sain lukea viinirypäleiden seikkailuista ja matkustaa muinaisesta Egyptistä aina avaruuteen asti. Ja kukapa olisi arvannut, että makkara tai lumihiutale voi olla supersankari! Toisaalta juuri niinhän se usein on: meissä kaikissa on enemmän rohkeutta, tietoa ja taitoa kuin usein edes itse uskomme, kertoo kilpailun toinen päätuomari, Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin.
Parhaimmat tekstit erottuivat satujoukosta persoonallisuutensa ja hyvän kirjoitustaidon ansiosta. Erityisesti kolmannen sarjan taso oli huikea, ja huolimatta lukuisista kunniamaininnoista niiden ulkopuolelle jäi todella hyviä satuja. Toki näin oli myös muissa sarjoissa. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös siihen, että kilpailuun osallistui runsaasti sääntöihin nähden ylipitkiä satuja, jotka tästä syystä jäivät palkintojen ulkopuolelle.
Tänä vuonna päätuomarit poikkesivat esiraadin ehdotuksista huomattavan paljon. Tuomarit haluavatkin muistuttaa, että kirjallisen työn arviointi on aina jossain määrin subjektiivista. Päätuomarit arvostivat erityisesti rohkeaa omaperäisyyttä niin aihevalinnoissa kuin sadun toteutuksessa.
Esiraatina toimivat kirjallisuuden opiskelijat Helsingin yliopistosta FT, lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Myry Voipion johdolla. Kilpailun päätuomareina olivat Elisa Miinin ja kirjailija Niilo Keränen Taivalkoskelta.
Fakta
Napero-Finlandia järjestettiin 31. kerran.
Kilpailun järjestää Taivalkoskella sijaitseva Päätalo-instituutti Apu Juniorin kanssa.
Kaikki palkitut sadut ja niiden arvioinnit ovat luettavissa: www.taivalkoski.fi/napero-finlandia/etusivu/.