JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kulttuuri
Masku
20.6.2023 16.03

Maskussa koululaiset tutustuivat lähiym­pä­ris­töönsä

Mas­kun kun­nas­sa on laa­dit­tu uu­si kult­tuu­ri­kas­va­tu­soh­jel­ma var­hais­kas­va­tuk­ses­ta pe­rus­kou­lun vii­mei­sel­le luo­kal­le.

Mas­ku-Seu­ra suun­nit­te­li ja to­teut­ti osa­na sitä seit­se­mäs­luok­ka­lai­sil­le lä­hiym­pä­ris­tö­ret­ki­päi­vän yh­teis­työs­sä Mas­kun seu­ra­kun­nan ja kun­nan Hy­vin­voin­ti­pal­ve­lu­jen kans­sa.

Ke­vät­lu­ku­kau­den vii­mei­sen kou­lu­vii­kon tiis­tai­na kaik­ki Hem­min­gin kou­lun 130 seis­ka­luok­ka­lais­ta suun­ta­si­vat luo­kan­val­vo­ji­neen koh­ti mui­nais­ta Mas­kun kes­kus­taa kol­meen di­vi­si­oo­naan ja­kau­tu­nee­na.

Yk­si jouk­kue aloit­ti upe­as­ta ki­vi­kir­kos­ta ja mo­nel­la tai­si suu lok­sah­taa au­ki, kos­ka tu­li­vat sa­mal­la as­tu­neek­si ajas­sa yli nel­jän­sa­dan vuo­den taak­se­päin.

Hei­tä oli ni­mit­täin vas­tas­sa it­se Hem­min­ki Mas­ku­lai­nen (kirk­ko­her­ra Jou­ko Hent­ti­nen), joka elä­väs­ti ku­vai­li muun mu­as­sa sitä, mi­ten tah­me­as­ti on Mas­kus­sa ja muu­al­la­kin su­ju­nut ka­to­li­sen pe­rin­teen muut­ta­mi­nen lu­te­ri­lai­sek­si.

Kir­kos­ta Hem­min­ki toi­vot­ti jouk­ki­on ru­nol­li­sin sa­na­kään­tein ter­ve­men­neek­si ny­kyi­sen pap­pi­lan pi­ha­pii­riin, jo­hon seu­ra­kun­nan nuo­ri­so­työ­noh­jaa­jat Han­na Hy­vö­nen ja Juha Evi­lam­pi oli­vat va­ran­neet pi­ha­pe­le­jä ti­kan­hei­tos­ta kro­ket­tiin ja myös mak­ka­rag­ril­li oli kuu­ma­na.

Toi­nen jouk­ko aloit­ti Brank­ka­ril­ta, jos­sa kult­tuu­ri­sih­tee­ri Maa­rit Lindst­rö­min ly­hy­en oh­jeis­tuk­sen jäl­keen op­pi­laat ja­et­tiin ryh­miin, jot­ka sai­vat ni­mek­seen jon­kin mas­ku­lai­sen yh­dis­tyk­sen ni­men. Niin­pä Mas­kun Mar­tat, Jää­kar­hut, Elä­ke­läi­set jne. läh­ti­vät kar­tat kä­sis­sään tut­ki­maan, mi­ten kun­nan en­ti­nen kir­kon­ky­län vi­reä taa­ja­ma heil­le hah­mot­tui.

Kuu­des­ta ras­tis­ta yk­si oli it­se Brank­ka­ri. Kos­ka kän­ny­kät oli pyy­det­ty jät­tä­mään kou­lul­le, ei esi­mer­kik­si Brank­ka­rin ni­meen liit­ty­vään ky­sy­myk­seen ”mitä tar­koit­taa ruot­sin kie­len sana brand­kår” voi­nut et­siä vas­taus­ta Goog­les­ta.

Jo­kai­sel­la ras­til­la ky­sy­myk­set oli­vat sel­lai­sia, jot­ka kan­nus­ti­vat op­pi­laat miet­ti­mään his­to­ri­aa mut­ta myös ny­ky­päi­vää ja tu­le­vai­suut­ta. Ai­van ku­ten Brank­ka­ri­kin on ny­ky­ään nuor­ten käy­tös­sä ja pa­lo­kun­ta pi­tää ma­jaan­sa muu­al­la, ovat kun­na­ni­sät ja -äi­dit­kin saa­neet siir­tyä van­hal­ta kun­nan­ta­lol­ta uu­siin ti­loi­hin jo 1990-lu­vul­la.

Nuo­ri­so joh­da­tet­tiin myös Pääs­ky­rin­ne-ni­meä ny­kyi­sin kan­ta­vaan vuon­na 1956 käyt­töön vi­hit­tyyn van­haan kun­nan­ta­loon. Siel­lä uu­si jär­jes­tö- ja va­paa-ai­ka­koor­di­naat­to­ri Satu Kan­ka­ris­to oli op­pi­lai­den haas­ta­tel­ta­va­na omas­ta työn­ku­vas­taan ja hy­vin­voin­ti­pal­ve­luis­ta.

Suun­nis­tus­ras­tit joh­dat­ti­vat ryh­miä myös tänä vuon­na 100 vuot­ta täyt­tä­vän Tur­ku–Uu­si­kau­pun­ki-ra­dan suun­taan. Kou­lu­nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Mai­ja Saa­re­la oli lii­ken­ne­tur­val­li­suus­vas­taa­va­na ra­da­ny­li­tyk­ses­sä ja sa­mal­la toi­mi ras­ti­vah­ti­na, kun op­pi­laat tä­hyi­li­vät en­si vuon­na 100 vuot­ta täyt­tä­vää Mas­ku­ta­loa ja ide­oi­vat, mitä kaik­kea pyö­rei­den vuo­sien kun­ni­ak­si voi­si en­si vuon­na jär­jes­tää.

Py­säk­ki­ra­ken­nuk­sel­la koit­ti­kin taas yl­lä­tys, kun vas­tas­sa oli kak­si en­ti­sa­jan kon­duk­töö­riä (Pek­ka ja Juk­ka Kos­ki­nen). Roo­li­a­suis­ta kii­tok­set kuu­lu­vat naa­pu­ri­kun­taan Alis­kul­man ky­läyh­dis­tyk­sel­le.

Kon­na­rit osa­si­vat ker­toa, mi­ten vil­kas­ta on en­ti­sai­kaan ol­lut työ­mat­ka­lii­ken­ne var­sin­kin Tu­run suun­taan. Yh­des­sä päh­käil­tiin myös sitä, et­tä tu­le­vai­suu­des­sa saat­taa taas ol­la mah­dol­lis­ta as­tua ju­naan myös Mas­kus­sa.

Lo­puk­si VR:n edus­ta­jat vie­lä muis­tut­ti­vat, et­tä ra­dan säh­kö­ra­ken­tei­siin kii­pe­ä­mi­nen on hen­gen­vaa­ral­lis­ta. Va­li­tet­ta­vas­ti kuo­le­maan joh­ta­vi­a­kin on­net­to­muuk­sia sat­tuu ai­ka ajoin, kun esi­mer­kik­si ju­nan ka­tol­le kii­pe­ä­vä ei ym­mär­rä voi­mak­kaan säh­kö­vir­ran ai­kaan­saa­maa va­lo­kaar­ta.

Suun­nis­ta­es­saan kou­lu­lai­set pää­si­vät myös Ai­la Sa­lo­sen K-kau­pal­le, joka hyö­tyi kes­kei­ses­tä si­jan­nis­ta ja ju­na­mat­kus­ta­jien os­to­tar­peis­ta työ­päi­vien päät­teek­si. Täl­lä ras­til­la ei ol­lut mie­hi­tys­tä, mut­ta va­lo­ku­vien kaut­ta nuo­ri­so eh­kä­pä eläy­tyi ta­lon ra­ken­nut­ta­nei­den Mart­ti ja Al­li Mä­ke­län (o.s. Kai­tu­rin) elä­män traa­gi­siin kään­tei­siin.

En­nen Brank­ka­ril­le pa­luu­ta ryh­mät kur­va­si­vat vie­lä kant­to­ri Juho Elo­vaa­ran ja vai­mon­sa Au­gus­tan en­ti­sen ko­ti­ta­lon pi­haan to­de­tak­seen, et­tä tämä en­ti­sa­jan mo­ni­toi­mi­mies eh­ti rou­vi­neen pi­tää niin pos­ti­toi­mis­toa kuin kir­ja­kaup­paa­kin ja li­säk­si ta­lon ul­ko­sei­näs­sä oli kun­nan vi­ral­li­nen il­moi­tus­tau­lu.

Kol­mas pää­koh­de oli luon­nol­li­ses­ti Mas­kun mu­seo ja Ro­sa­rium. Mo­ni­kaan ei ol­lut edes tie­toi­nen näi­den ole­mas­sa­o­los­ta, ei­vät op­pi­laat kuin opet­ta­jat­kaan.

Mu­se­on pi­hal­la kat­sas­tet­tiin niin Ni­vo­lan van­ho­ja vil­ja-ait­to­ja kuin it­se mu­se­o­ra­ken­nus­ta­kin, joka on mel­kein 200-vuo­ti­sen his­to­ri­an­sa ai­ka­na toi­mi­nut muun mu­as­sa kes­ti­kie­va­ri­na. Si­säl­le mu­se­oon oli seu­ra jär­jes­tä­nyt sih­tee­ri Vii­vi Vi­ran­gon li­säk­si op­paik­si myös nuo­ret mie­het Eliel Kä­kö­sen ja Aa­po Me­ri­ön.

Luo­kat sai­vat tal­len­taa omat ää­ni­ter­vei­sen­sä sa­mal­la nau­hoi­tus­lait­teel­la, jol­la on hil­jat­tain teh­ty Mo­nen­lais­si kau­poi Mas­kus -kir­jan haas­tat­te­lut ja pal­jon muu­ta.

Ku­va­do­ku­men­toin­tia päi­väs­tä te­ki­vät niin Valt­te­ri Au­lio seu­ra­kun­nan puo­les­ta kuin Ant­ti Sa­lo­maa Mas­ku-Seu­ran puo­les­ta.

Il­ta­päi­väl­lä ruo­kai­lun jäl­keen opet­ta­jat op­pi­lai­neen ve­ti­vät vie­lä päi­vän an­tia yh­teen luo­kas­sa.

Täs­sä pari lai­naus­ta op­pi­lail­ta ke­rä­tyis­tä kom­men­teis­ta: ”Päi­vä oli kiva ja oli mu­ka­va ol­la ul­ko­na rei­lus­ti. Mie­les­tä­ni oli myös hyvä, et­tä pu­he­li­mia ei otet­tu mu­kaan niin sii­tä­kin sai vä­hän tau­koa.”

”Päi­vä oli kiva ja haus­ka. Täl­läi­nen vaih­te­lu oli vir­kis­tä­vää ja eri­lai­nen mitä muut päi­vät.”

Päi­vän val­mis­te­lu oli työ­läs­tä mut­ta myös to­del­la mie­len­kiin­tois­ta ja haus­kaa. Lä­hiym­pä­ris­tö­ret­ki­päi­vä on täs­tä lä­hin tar­koi­tus jär­jes­tää joka vuo­si täl­lä sa­mal­la kaa­val­la ai­na kai­kil­le seit­se­mäs­luok­ka­lai­sil­le.

Täs­tä sai­si mu­ka­van opas­tus­kier­rok­sen myös ai­kuis­ryh­mil­le, jo­ten yh­dis­tyk­set sun muut työ­paik­ko­jen vir­kis­tys­päi­viä suun­nit­te­le­vat, ot­ta­kaa­pa yh­teyt­tä Mas­kun kun­nan hy­vin­voin­ti­pal­ve­lui­hin!

Mar­juk­ka Kul­ma­la, pj.

Mas­ku-Seu­ra ry

Näköislehdet

Kysely