JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mervi Nikulalla on monenlaisia työkavereita. Kiltti kirjastohämppi on jo varustautunut jouluun.

Mervi Nikulalla on monenlaisia työkavereita. Kiltti kirjastohämppi on jo varustautunut jouluun.

Sari Honkasalo

Kulttuuri
Masku
5.11.2020 8.35

Kirjasto ei ole enää hyshys -paikka

Sari Hon­ka­sa­lo

Mas­kun pää­kir­jas­ton ik­ku­nas­sa on hä­mä­hä­kin­verk­ko, joka on tä­pö­täyn­nä eri­lai­sia ötö­köi­tä. On­nek­si vain kar­ton­gis­ta lei­kat­tu­ja, ja jo­kai­nen ku­vas­taa hy­vää asi­aa: verk­koon on saa­nut kiin­nit­tää ötö­kän ai­na kun lap­sel­le on lu­et­tu kol­me kir­jaa.

Kir­jas­to­vir­kai­li­ja Mer­vi Ni­ku­lan työs­tä iso osa on las­ten ja nuor­ten kans­sa työs­ken­te­lyä, sekä kir­jas­tos­sa et­tä kou­luis­sa.

– Ku­kaan Mas­kun ala­kou­lu­lai­sis­ta ei voi vält­tyä mi­nul­ta, Ni­ku­la nau­raa ja viit­taa sii­hen, et­tä käy te­ke­mäs­sä kir­ja­vink­kauk­sia kai­kil­la Mas­kun ala­kou­luil­la.

Ni­ku­la on työs­ken­nel­lyt Mas­kus­sa vuo­des­ta 1995 eli val­mis­tu­mi­ses­taan läh­tien. Osas­ta ala­kou­lu­lai­sia on vuo­sien mit­taan tul­lut enem­män­kin ka­ve­rei­ta, ja yh­teys on säi­ly­nyt ai­kui­si­kään as­ti. Heis­tä on löy­ty­nyt myös esi­mer­kik­si apua tal­koi­siin, kun kir­jas­tos­sa jär­jes­te­tään eri­lai­sia ta­pah­tu­mia. Ja jos­kus Tu­run to­ril­la kä­vel­les­sä on kau­kaa kuu­lu­nut huu­to, et­tä "hei, tuol­la on sa­tu­tä­ti".

Tu­tuk­si Ni­ku­la on ha­lun­nut tul­la myös sik­si, et­tä sit­ten hän­tä on hel­pom­pi lä­hes­tyä. Hän toi­voo­kin sekä lap­sil­ta et­tä hei­dän van­hem­mil­taan, et­tä kir­jas­tos­sa käy­des­sä hen­ki­lö­kun­nal­ta ky­syt­täi­siin enem­män.

– Mei­dän tie­to­tai­toa uu­teen ma­te­ri­aa­liin kan­nat­taa käyt­tää hy­väk­si, niin pal­jon uu­sia hy­viä kir­jo­ja on tul­lut.

Kir­ja­vink­kauk­siin Mer­vi Ni­ku­la ot­taa luok­kaan mu­kaan kas­sil­li­sen kir­jo­ja, jois­sa pää­o­sas­sa ovat sel­lai­set kir­jat, joi­ta kou­lu­lai­set ei­vät eh­kä it­se huo­mai­si.

– Suo­si­tuim­mat kir­jat­han hoi­ta­vat it­se it­sen­sä, ku­ten Ne­ro­pa­tin päi­vä­kir­jat, Kap­tee­ni Kal­sa­ri tai Mes­ta­riet­si­vä Pep­pu­nen.

Ni­ku­la pyr­kii va­lit­se­maan mu­kaan mo­nen­lai­sia kir­jo­ja, kos­ka lu­ki­jat­kin ovat eri­lai­sia. Ryh­mät ei­vät ole sa­man­lai­sia, jo­ten kir­ja­vink­kaa­jan pi­tää myös osa­ta lu­kea ryh­mää.

– Sitä ai­na jak­san ih­me­tel­lä, et­tä ty­töt lu­ke­vat kir­jo­ja, jois­sa on poi­ka pää­hen­ki­lö­nä, mut­ta useim­mi­ten poi­kia on enem­män suos­tu­tel­ta­va lu­ke­maan kir­jo­ja, jois­sa on tyt­tö pää­hen­ki­lö­nä.

Jos jo­kin luok­ka tun­tuu tar­vit­se­van eri­tyis­tä buus­taus­ta lu­ke­mi­seen, Ni­ku­la yrit­tää kek­siä jo­ta­kin yh­des­sä opet­ta­jan kans­sa.

Ni­ku­la iloit­see jo­kai­ses­ta nuo­res­ta, joka lu­kee, mut­ta lot­to­voi­tol­ta tun­tuu sel­lai­nen het­ki, kun joku joka ei muu­ten lue, sa­noo kir­ja­vink­kauk­sen päät­teek­si et­tä "ha­lu­an nuo kak­si".

Se, et­tä lap­sel­le lu­e­taan ko­to­na pie­nes­tä pi­tä­en, vai­kut­taa var­mas­ti mo­nel­la ta­val­la po­si­tii­vi­ses­ti, mut­ta ei ole tae tu­le­vas­ta lu­ku­har­ras­tuk­ses­ta. Ni­ku­lal­la on sii­tä oma­koh­tais­ta ko­ke­mus­ta:

– It­sel­lä­ni on kak­sos­vel­jet, joil­le on mo­lem­mil­le taa­tus­ti lu­et­tu pal­jon. Ny­kyi­sin toi­nen ei lue pal­jon mi­tään mut­ta toi­nen lu­kee.

Kir­jas­to­vir­kai­li­jan työ­tään hän te­kee kui­ten­kin sil­lä men­ta­li­tee­til­la, et­tä jos nuo­ret ei­vät opi lu­ke­maan ja käy­mään kir­jas­tos­sa nyt, ei­vät he tee sitä ai­kui­se­na­kaan.

Ni­ku­la muis­tut­taa, et­tä lu­kea voi pal­jon muu­ta­kin kuin fyy­si­siä kir­jo­ja.

– Se voi ol­la e-ai­neis­toa, leh­tiä tai muu­ta. Lu­ke­mi­nen on se jut­tu. Kun sai­si kai­kil­le pe­rus­lu­ku­tai­don, ja sen et­tä ym­mär­tää mitä lu­kee.

Ja kir­jas­toon voi tul­la muu­ten­kin kuin lu­ke­maan, vaik­ka pe­laa­maan lau­ta­pe­le­jä.

– Kir­jas­to ei ole enää sel­lai­nen hys­hys-paik­ka.

Lu­ke­mi­seen ja kir­jas­ton käyt­tä­mi­seen kan­nus­te­taan myös eri­lai­sil­la tem­pauk­sil­la. Esi­mer­kik­si 3-luok­ka­lai­sil­le vuo­des­ta 2003 jär­jes­tet­ty yö­kir­jas­to on ol­lut Mas­kus­sa suo­sit­tu.

Ryh­mäl­le an­ne­taan teh­tä­väk­si lu­kea tu­hat si­vua per op­pi­las, ja noin puo­len vuo­den pääs­tä vie­te­tään yö kir­jas­tos­sa nyyt­ti­kes­tien ja ki­vo­jen teh­tä­vien mer­keis­sä.

– Sel­lai­sen yön jäl­keen tie­tää ol­leen­sa töis­sä, mut­ta kyl­lä sii­tä tyk­kää­vät sekä op­pi­laat et­tä me. Las­ten kans­sa on mu­ka­na työs­ken­nel­lä, kos­ka he an­ta­vat pa­laut­teen suo­raan.

Ko­ro­na-ai­ka hait­taa nyt ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mis­tä, esi­mer­kik­si ava­ruu­sai­hei­nen Kep­p­ler-62 ta­pah­tu­ma jou­dut­tiin siir­tä­mään.

Lu­ku­lem­mi­kil­le, kil­til­le El­sa-koi­ral­le pää­see kui­ten­kin edel­leen lu­ke­maan ja sa­tu­tun­te­ja pi­de­tään.

Kir­jas­tos­sa ote­taan mie­lel­lään vas­taan asi­ak­kai­den ide­oi­ta, ja yk­si niis­tä on ol­lut toi­ve pi­tää sa­tu­tun­te­ja myös il­ta-ai­kaan.

– Se ei vie­lä ole to­teu­tu­nut, mut­ta on har­kin­nas­sa.

Näköislehdet

Kysely