Mynämäen lukion saksan kielen lehtori Rauni Ruosteenoja menehtyi 85-vuotiaana 9.11.2021. Hän syntyi suurperheeseen Eurassa 17. päivänä joulukuuta vuonna 1935. Ruosteenojan lapsuutta varjosti sydänvika. Sairaudesta huolimatta hän jaksoi käydä koulua, ensin Eurassa, sitten Porissa. Ylioppilaiksi hän pääsi Euran yhteiskoulusta ja jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui filosofian kandidaatiksi erinomaisin arvosanoin pääaineenaan saksa ja sivuaineenaan englanti. Hän opiskeli ripeästi. Sydämen toiminnan vaikeudet kuitenkin jatkuivat, ja hän päätyi vaativaan leikkaukseen. Toipuminen kesti kauan. Hän lähti vuoden stipendiaatiksi Saksaan, Müncheniin. Yliopisto-opinnot ja kulttuuririennot täyttivät Ruosteenojan elämän, ja hän nautti monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.
Saksasta Ruosteenoja saapui Mynämäen yhteiskouluun hoitamaan saksan ja englannin kielen virkaa. Hän toi tullessaan tuulahduksen kansainvälisyyttä ja tempaisi opiskelijat mukaansa liki natiivin saksanpuhujan valloittavalla vauhdilla. Hän välitti opiskelijoilleen niin poliittista kuin kulttuurielämääkin. Suru-uutisen julkaisun jälkeen Ruosteenojan oppilaat muistelevat häntä Facebookissa: “Lukeneisuus ja oppineisuus, sellainen ihana avarakatseinen sivistyneisyys oli Raunille ominaista.” “Raunissa oli sellaista pulppuavaa elämän iloa ja aitoa lämpöä meitä opiskelijoitakin kohtaan.”
Rauni Ruosteenoja toimi koko työikänsä, yhteensä 37,5 vuotta, Mynämäen lukion ja yhteiskoulun opettajana. Hän kohtasi jokaisen opiskelijan yksilöllisesti ja kannusti vahvuuksia tukien. Pitkän työuran lisäksi Rauni Ruosteenojalla oli monia harrastuksia. Hän matkusteli paljon ja nautti kuvataiteesta, kirjallisuudesta, teatterista ja musiikista. Hän luki ja seurasi yhteiskunnallista keskustelua. Välillä hän teki intohimoisesti käsitöitä: muun muassa rekipeittoja, villanukkamattoja, vaatteita. Eläkkeelle lähtiessään hän jätti Mynämäen lukion aulaan rekipeiton lahjaksi kouluyhteisölle ja sai täydeltä juhlasalilta raikuvat aplodit.
Rauni Ruosteenojalle luonto, suku ja ystävät olivat tärkeitä. Kesämökillään hän vietti aikaa siskonsa ja veljenperheensä kanssa pihan tapahtumia tarkkaillen, marjastaen, sienestäen ja lukien.
Ilo ja kiitollisuus elämästä olivat hänelle luonteenomaisia. Hän koki, että jokainen päivä on lahja, ja hän riemuitsi elämän pienistä ihmeistä. Hänellä oli kyky luoda läheisiä ihmissuhteita; syviä ystävyyssuhteita muodostui eri elämänvaiheissa. Hän toimi SPR:n vapaaehtoisena ystävänä.
Ruosteenojalla oli tiiviit yhteydet sisaruksiinsa perheineen. Allekirjoittanut tunteekin, että olen saanut kaksi äitiä: oman äitini ja äitini siskon eli kummitätini Raunin! Olimme kirjeenvaihtoystäviä siitä asti, kun olin noin kymmenvuotias. Myöhemmin läheinen siteemme vahvistui jokapäiväisissä puheluissa. Olin onnellinen erityishuomiosta, ja olimme sielunsisaria. Hän kannusti, kuunteli ja eläytyi. Lopuksi lainaan Raunia: “Minä kiitän sinua sinusta.”
Telle Knuuttila, Rauni Ruosteenojan sisarentytär ja kummityttö