Mynämäen valtuusto piti ensimmäisen etäkokouksensa. Se videoitiin valtuustosalista valkokankaan kautta Youtubeen.
Sari Honkasalo
Mynämäen valtuusto kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa sähköisenä. Valtuustosalissa istuivat puheenjohtaja ja kokoukseen osallistuneet viranhaltijat, ja muut valtuutetut olivat etänä. Lauri Nummisella (vas.) tosin oli etäyhteydessä teknisiä ongelmia, mutta hänkin kiirehti osallistumaan saliin jo budjettikäsittelyn alkumetreillä.
Jokaisella kunnalla on omat tapansa videoida kokous Youtubeen kansan nähtäväksi. Mynämäessä se toteutettiin kuvaamalla valkokankaan etänäkymä sekä pöydän takana istunut puheenjohtaja Juuso Alatalo (sd.).
Keskustelu etänä saattoi olla tavallista kokousta laimeampaa, mutta ryhmäpuheenvuorot budjetista käytiin tuttuun tapaan. Yhtään muutosesitystä ei tehty.
Keskustan Pettteri Huuskonen totesi kunnassa nyt nähdyn, että helpoimmat säästötoimenpiteet on tehty, ja kustannukset rakentuvat pitkälti lakisääteisistä palvelujen järjestämisestä.
– Tuloksen parantamiseksi pitäisikin löytää keinoja tulojen lisäämiseksi.
SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Tuula Toivonen totesi alijäämäisen budjetin sisältävän paljon haasteita, mutta sen olevan kuitenkin toimintaedellytyksiä luova.
Erityisesti vaikutukset lapsiin ovat huomattavan positiivisia, kun budjetti sisältää parannusta niin Laurin kouluun, Vaahteramäen päiväkotiin kuin leikkipuistoihinkin, Toivonen korosti.
Kokoomuksen ryhmässä ollaan Juha Vanhasen mukaan edelleen huolissaan rakenteesta: kunnan ikäjakauma ja nykyinen palvelurakenne eivät nykyisellään kohtaa.
– Seuraava valtuusto pääsee aloittamaan ennätyssuurilla lainoilla, hän ennakoi vaikeaa tulevan kauden aloitusta.
Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa Leena Rautiola kritisoi talouden tasapainottamisohjelmaa, jonka toimenpiteet jäivät riittämättömiksi, ja Mynämäki on edelleen matkalla kriisikunnaksi.
– Työryhmän olisi pitänyt tarttua haasteisiin rohkeammin ja uskaltaa tehdä erittäin vaikeitakin ratkaisuja. Aluksi ilmapiiri oli se, mutta sitten mitään ei oikeastaan saanutkaan muuttaa.
Perussuomalaisten Kimmo Karkoinen totesi ryhmän näkevän, että tarpeelliset investoinnit, kuten nyt terveyskeskus ja seuraavaksi Laurin koulu, on tehtävä, mutta velanoton suhteen on oltava tarkkana.
– Velkaisen kunnan maine ei luo hyvää kuvaa kunnasta eikä tuo uusia asukkaita.
Mynämäki 3000-ryhmän Taina Laitinen harmitteli hänkin sitä, ettei talouden tasapainottamisohjelmaan saatu aikaan kuin kertaluonteisia ratkaisuja.
Hän totesikin, että tulevilla päättäjillä riittää töitä, kun käsitellään palveluverkkoa, mukaanlukien kouluja.
– Näen aina, että muutos myös mahdollisuus. Vanhan kunnioittaminen ja kehittäminen voi kulkea käsi kädessä, hän huomautti.
Yksi kertaluonteisista ratkaisuista oli myydä kunnan metsiä. Valtuusto hyväksyikin niistä yhteensä 400 000 euron kaupat.
Metsien neliöhinta kipusi tarjouskaupassa hyvälle tasolle, mutta miltä summa tuntuu, kun suhteuttaa sen? Vaikka siihen, että yhden huostaanotetun lapsen hoito laitoksessa maksaa vuodessa 120 000 euroa, ja mynämäkeläisiä lapsia on tällä hetkellä kodin ulkopuolelle sijoitettuna runsaat 20. Määrä on tuplaantunut vuodesta 2017.
Maanantaina myöskin valtuustolta hyväksyntänsä saaneessa Akselin budjetissa on onneksi monia viitteitä siihen, että perhepalveluissa panostetaan varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn entistä enemmän.
Sari Honkasalo