Erkki Sirkiä
Vakka-Suomen Sanomien entinen päätoimittaja Erkki Sirkiä kuoli sairauden uuvuttamana 4.11.2020. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Turussa 3.9.1940.
Erkki Sirkiästä tuli Vakka-Suomen Sanomien ensimmäinen päätoimittaja vuonna 1967, kun lehden liittohallitus valitsi hänet tehtävään 19 hakijan joukosta. Ennen Vakkaan tuloaan Sirkiä oli toiminut Uuden Auran kesätoimittajana, opiskellut valokuvausta Saksassa ja työskennellyt vuodesta 1961 saakka Uudenkaupungin Sanomien toimittajana.
Erkki Sirkiä oli teatteripersoona isolla T:llä. Teatteriohjaajan tutkinnon hän suoritti Tampereella, ja armeijan jälkeen hänet kutsuttiin Uudenkaupungin Teatterin johtajaksi. Kun myös lehtiala veti puoleensa, teki Sirkiä jonkin aikaa kahta työtä päällekkäin.
Vaikka toimittajan työ valikoitui lopulta ammatiksi, teatteriharrastus ei silti hellittänyt. Sirkiä toimi Uudenkaupungin Teatterin hallituksen puheenjohtajana yhtäjaksoisesti vuosina 1966–2013. Hänet nimettiin hallituksen kunniapuheenjohtajaksi keväällä 2013.
Vakan päätoimittajuutta 27-vuotiaana tehtävään valittu Sirkiä mietti pitkään. Hän kuvaili haasteellisen tehtävän päätavoitteeksi lehden tason nostamisen. Sirkiä ryhtyikin heti uudistamaan lehteä monipuolistamalla sisältöä. Vuoden 1970 alussa toteutui yksi uuden päätoimittajan ykkösajatuksista, kun Vakka-Suomen Sanomat alkoi ilmestyä kolme kertaa viikossa.
Sirkiän ideoista muun muassa Viikon henkilö -haastattelut ovat edelleen varsin luettu osa lehteä. Aika harvassa lehdessä ilmestyy vakituinen juttusarja, jolla on ikää pian 48 vuotta.
Erkki Sirkiä luotsasi Vakka-Suomen Sanomia 35 vuotta. Jäädessään yksilölliselle varhaiseläkkeelle syksyllä 2002 hän totesi Vakan haastattelussa, että päätoimittajan pesti on ollut elämäntapa.
Työn perässä Turusta Uuteenkaupunkiin 1960-luvun alkuvuosina muuttanut Sirkiä asettui asumaan puolisonsa kanssa merenrantataloon Vohdensaaren Saliniemeen. Kun päätoimittajuus vaihtui eläkevuosiin, tekemisestä ei ollut puutetta: lukeminen, exlibrikset, latina, teatteri, musiikki, mökkeily, kalastus, veneily, nikkarointi ja järjestötoiminta toivat mieluista puuhaa oloneuvoksen päiviin. Hän oli myös innokas kuvataiteen ystävä ja aktiivinen näyttelyvieras.
Eläkevuosinaan emerituspäätoimittaja seurasi tarkasti, mitä Vakka-Suomen Sanomille kuuluu ja miten lehti hoitaa tärkeää tehtäväänsä paikallisena tiedonvälittäjänä. Kun vetovastuu oli siirtynyt muille, hän ei kuitenkaan ottanut opastajan roolia. Tämän vuoden tammikuussa Sirkiä pohti paikallislehden merkitystä Vakka-Suomen Sanomien 70-vuotisjuhlavuoden haastattelussa. Viesti oli selkeä: paikalliset asiat kiinnostavat yhä.
Yksi merkittävä tunnustus Erkki Sirkiän pitkästä paikallislehtityöstä oli valinta Vuoden vakkasuomalaiseksi. Vuonna 2008 hänelle myönnettiin maakunnan paikallislehtien Antti-patsas Mynämäkeen pystytetyn suomalaisen sanomalehtihistorian merkkihenkilön Antti Lizeliuksen muistomerkin ideoinnista.
Työtoverit Vakassa muistavat Erkki Sirkiän hillittynä herrasmiehenä, joka piti aina työntekijöiden puolta silloinkin, kun lukijoilta tuli toisinaan kitkerääkin kommenttia toimittajien aikaansaannoksista. Kriittisen palautteen hän antoi kahden kesken niin, että viesti oli varsin pehmeästi paketoitu. Päätoimittaja antoi toimittajille vapauden tehdä työtään parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta tarvittaessa häneltä sai aina tukea.
Vaimo Lillyn lisäksi Erkki Sirkiää jäivät kaipaamaan entiset työtoverit ja laaja ystäväpiiri.
Työtoverit Vakka-Suomen Sanomissa