Pasi Punta otti vastaan sydäniskurilahjoituksen. Kuvassa Ulricoista Hanna Pyhäranta (edessä), Suvi Veräjänkorva (takana vas.), Arja Männistö, Noora Mäkelä ja Tuula Puhakainen.
Sari Honkasalo
Koneen opastaa ääneen puhumalla, jolloin jokainen osaa auttaa. Auttajan ei esimerkiksi tarvitse tietää, tarvitseeko elvytettävälle antaa iskua, sillä defibrillaattori analysoi tilanteen, kun elektrodit on asetettu paikoilleen.
Sari Honkasalo
Mietoisten maamiesseurantalo on suosittu tapahtumien ja juhlien pitopaikka. Nyt sieltä löytyy myös hätätilanteita varten defibrillaattori. Sydäniskurin maamiesseurantalolle lahjoitti Lions Club Mietoinen / Ulricat.
Klubi maksaa sydäniskurista 1400 euroa ja Arne Ritari-säätiö loput 600 euroa.
Ulricat ovat kuluvana vuonna lahjoittaneet myös Tyksin lastenpsykiatrian osastolle sekä Tyksin lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikalle Raisioon kumpaankin tuhannen euron lahjoitukset.
Varoja klubi on kerännyt pääaktiviteetistaan, maamiesseurantalolla vuosittain joulukuun puolessa välissä pidettäviltä Hyvän mielen joulumarkkinoilta.
– Olemme iloisia siitä, että olemme pienenä yhdistyksenä pystyneet tällaisiin lahjoituksiin, joista toivottavasti on hyötyä monille. Toivomme tietysti, että iskuria ei tarvittaisi, toteaa klubin presidentti Hanna Pyhäranta.
Sydäniskurin luovutuksen yhteydessä maanantaina pidettiin myös koulutustilaisuus sen käytöstä ja maallikkoelvytyksestä.
– Haluamme lisätä rohkeutta, että jokainen uskaltaisi auttaa siinä tilanteessa, kun ihminen sitä eniten tarvitsee, rohkaisee Merike Kujanen Varsinais-Suomen Sydänpiiristä.
Hän on tyytyväinen sydäniskureiden kasvavaan määrään.
– Se parantaa elvytettävän ennustetta huomattavasti, jos sydäniskurilla saadaan käännettyä kammiovärinä, ihmiselle vaarallinen rytmihäiriö, takaisin sinusrytmiin ja hapenpuutetta on mahdollisimman lyhyen ajan.
Jos henkilö on tuupertuneena maahan eikä herättelyn, puhuttelun tai ravistelun avulla herää, on soitettava 112, pistettävä puhelin kaiutintoiminnolle ja noudatettava hätäkeskuksen antamia ohjeita.
Jos paikalla on muita, heitä voi ohjeistaa hakemaan sydäniskurin.
Sydänliiton ylläpitämältä defi.fi-sivustolta löytää kaikki rekisteröidyt sydäniskurit. Kujanen kehottaakin kaikkia sydäniskurin hankkineita rekisteröimään laitteen, jolloin tieto iskurista ja sen sijainnista on kaikkien saatavilla.
Tieto lähimmästä iskurista löytyy myös puhelimeen ladatusta 112-sovelluksesta Muut palvelut -kohdasta.
Merike Kujanen Varsinais-Suomen Sydänpiiristä opasti defibrillaattorin käyttöä opetuslaitteen avulla.
Sari Honkasalo
Jos henkilö ei hengitä, tärkeintä on aloittaa paineluelvytys: Paina käsivarret suorana rintalastaa 30 kertaa kohtisuoraan alaspäin. Sitten voi puhaltaa kaksi kertaa, jos osaa tekniikan, ja jatkaa taas painelua. Nykyisin maallikkoelvytyksessä korostetaan erityisesti paineluelvytyksen tärkeyttä.
– Manuaalisella pumppauksella saadaan sydän pumppaamaan verta aivoihin ja aivot ovat mahdollisimman vähän aikaa hapettomassa tilassa.
Merike Kujanen muistuttaa, että keskeytymätön painelu verenkierron ylläpitämiseksi on raskasta, mutta se suojaa aivoja parhaiten siltä, että ne eivät vaurioidu.
– Aseta kämmentyvi keskelle autettavan rintalastaa, toinen käsi alemman päälle. Oikea tahti on 100–120 kertaa minuutissa ja painelusyvyys 5–6 senttiä. Anna myös rintakehän palautua painallusten välissä.
Moni pelkää, osaako tehdä painelun oikein. Kujasen mielestä siinäkin on paras ajatella rohkeasti niin, että esimerkiksi kylkiluun murtumia voi tulla, mutta ne ovat kaikki pienempiä haittoja kuin se, että henkilö on elottomassa tilassa ja sydän ei toimi.
Sydäniskureissa on kuvalliset ohjeet, mutta laite myös opastaa ääneen heti, kun se laitetaan päälle.
Liimapinnalla varustetut elektrodit asetetaan paljaalle rintakehälle niin, toinen oikealle solisluun alapuolelle rintakehän päälle ja toinen sydämen alapuolelle kylkeen. Tämän jälkeen laite alkaa analysoida, onko käännettävää kammiovärinärytmiä eli suositteleeko laite iskun antamista.
– Tässä kohtaa auttaja ei voi tehdä mitään väärin eli kone ei anna iskua, jos sitä ei tarvita.
Mikäli kone sanoo, että iskua suositellaan, se käskee painamaan laitteen keskellä vilkkuvaa valoa. Iskun aikana potilaaseen ei saa koskea, jotta ei saa iskua itsekin.
– Kun elektrodit on kerran laitettu, niitä ei enää irroteta. Elektrodien keskellä oleva rasti on myös apuna siihen, että tietää mistä kohdasta painelee. Osassa laitteita kone myös kertoo, paineleeko liian kovaa tai hiljaa.
Merike Kujanen muistuttaa, että iskuriin on hankittava uudet elektrodit, kun niitä on kerran käytetty.
Elektrodit oikeille paikoilleen asetettuna. Keskellä rasti opastaa paineluelvytyksen oikeaa kohtaa.
Sari Honkasalo