JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
24.6.2021 11.35

Juhannuskokkoa ei saa sytyttää metsä­pa­lo­va­roi­tuksen aikaan - myös maanomistajan lupa tarvitaan

Ju­han­nus­kok­koa ja muu­ta­kaan avo­tul­ta ei saa sy­tyt­tää met­sä­pa­lo­va­roi­tuk­sen ai­kaan ei­kä il­man maa­no­mis­ta­jan lu­paa. Suo­men Pe­las­tu­sa­lan Kes­kus­jär­jes­tö muis­tut­taa, et­tä vaik­ka ko­kon polt­ta­mi­nen on hie­no ke­sä­e­lä­mys, ju­han­nuk­sen tu­len­käyt­tö vaa­tii huo­lel­lis­ta suun­nit­te­lua ja val­von­taa. Avo­tul­ta ei saa sy­tyt­tää, jos tuu­li tai jo­kin muu syy ai­heut­taa met­sä­pa­lon vaa­ran.

Kok­ko kuu­luu ju­han­nuk­seen – kun­han olo­suh­teet sen vain sal­li­vat. Met­sä­pa­lo­va­roi­tuk­sen ai­kaan kai­ken­lais­ten avo­tu­lien teko on kiel­let­tyä. Jos kui­vuus ei hait­taa ju­han­nuk­sen viet­toa, on muu­ta­mia pa­lo­tur­val­li­suus­seik­ko­ja ko­kon­pol­tos­sa joka ta­pauk­ses­sa otet­ta­va huo­mi­oon.

Avo­tu­len sy­tyt­tä­mi­seen tar­vi­taan maa­no­mis­ta­jan lupa. Sik­si esi­mer­kik­si mö­kin vuok­raa­ja ei tuos­ta vaan saa al­kaa ra­ken­nel­la pien­tä­kään kok­koa. Ko­kon sy­tyt­tä­jä vas­taa sii­tä, et­tä polt­ta­mi­nen ta­pah­tuu il­man va­hin­ko­ja.

Kui­vuu­den li­säk­si tuu­li saat­taa es­tää ko­kon­pol­ton. En­nen sy­tyt­tä­mis­tä tar­kis­te­taan, et­tei tuu­li pu­hal­la esi­mer­kik­si koh­ti met­sää. Äkil­li­nen tuu­len­puus­ka saat­taa ol­la yl­lät­tä­vän voi­ma­kas ja le­vit­tää lie­kit pit­käl­le. Jos tuu­li on voi­ma­kas, kok­koa ei siis kan­na­ta polt­taa lain­kaan. Ym­pä­ris­tö kan­nat­taa myös kas­tel­la huo­lel­li­ses­ti, jot­ta tuli ei kar­kai­si maas­toon.

Eri­tyi­ses­ti lap­sil­le kok­ko saat­taa ol­la vai­kut­ta­va näky. Pie­nim­mät ju­han­nuk­sen juh­li­jat kan­nat­taa pi­tää tur­val­li­suu­del­la etäi­syy­del­lä ko­kon kuu­muu­des­ta ja ki­pi­nöin­nis­tä.

Fak­ta

Ko­kon­polt­ta­jan tur­val­li­suus­vin­kit

Met­sä­pa­lo­va­roi­tuk­sen ai­ka­na ju­han­nus­ko­kon ja mui­den avo­tu­lien te­ke­mi­nen on kiel­let­tyä.

Ju­han­nus­kok­ko ja muut avo­tu­let edel­lyt­tä­vät maa­no­mis­ta­jan lu­van.

Ko­kon paik­ka on va­lit­ta­va si­ten, et­tei sii­tä ai­heu­du pa­lon le­vi­ä­mis­vaa­raa maas­toon tai ra­ken­nuk­siin.

Kok­ko ra­ken­net­taan pa­la­mat­to­mal­le alus­tal­le. Syt­ty­vä kas­vil­li­suus pois­te­taan riit­tä­vän laa­jal­ta alu­eel­ta ko­kon ym­pä­ril­tä. Tur­val­li­sin paik­ka ko­kol­le on ve­des­sä ole­va laut­ta.

Tuu­len suun­ta ja voi­mak­kuus on huo­mi­oi­ta­va en­nen ko­kon sy­tyt­tä­mis­tä.

Sam­mu­tus­vä­li­nei­tä ja vet­tä on va­rat­ta­va riit­tä­väs­ti ko­kon lä­hel­le.

Tul­ta ja ym­pä­ris­töä on val­vot­ta­va koko pa­la­mi­sa­jan ja vie­lä ko­kon sam­mut­ta­mi­sen jäl­keen­kin.

Pa­lo­jät­teet sam­mu­te­taan suu­rel­le mää­räl­lä vet­tä.

Näköislehdet

Kysely