Paljon on puhetta viime vuosina piisannut suomalaisten nuorten henkisestä pahoinvoinnista. Nuorisoväkivalta ja jengirikollisuus ovat asiantuntijoiden mukaan lisääntyneet. Tästä järkyttäviä esimerkkejä ovat ne tapaukset, joissa hyvinkin nuori tekijä kohdistaa jopa kuolemaan johtavaa silmitöntä väkivaltaa ikätovereihinsa.
Jos kaikki kamaluus tapahtuu jossakin kaukana, niin järjettömyydeltä on ehkä hieman helpompi ummistaa silmänsä ja sulkea korvansa. Runsas viikko sitten nuorten hirmuteko paikallistui Vakan alueelle, kun Maskussa yksityisasunnossa nuori pahoinpideltiin henkihieveriin (V-SS 1.11.).
Kyse ei ollut nuorten pienestä nokkapokasta tai riitatilannematsista, vaan säälittömästä ja pitkäkestoisesta kidutuksesta. Tämä on karmivaa tietoa tuosta tapahtumasta.
Julmasta teosta vangittiin kaksi alaikäistä nuorta. Aikuisen maallikkojärki sanoo, ettei Maskussa tapahtunut vain törkeä pahoinpitely, vaan pikemminkin tapon yritys. Tekijöille on vaadittava raskasta rangaistusta ilman liiallista nuoruushyssyttelyä.
Kun illanvietossa oli ilmeisesti pahoinpitelijöiden ja uhrin lisäksi myös muuta nuorta väkeä, niin ällistyttävältä tuntuu, ettei kukaan uskaltautunut hälyttämään apua paikalle. Kyllä tervejärkisen nuoren pitäisi hoksata, milloin nahistelu etenee vaaralliseksi.
Vai oliko tässä sama tilanne kuin koulukiusaamisessa? Nuorelta vaaditaan rohkeutta asettua kiusatun tai Maskun tapauksessa pahoinpitelyn uhrin tueksi.
Maskun tragedian jälkeen voidaan jälleen puntaroida, mitä yhteiskunta voisi tehdä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Voi olla, että keinoja on.
Se on kuitenkin utopiaa, että kaikki murhenäytelmät voitaisiin jollakin konstilla välttää. Edelleen myös Suomessa tulee tapahtumia, joissa jonkun nuoren pää vinksahtaa hirmutekoihin.
Toinen asia on, miten nuorten henkistä pahoinvointia voitaisiin laajemmin lievittää. Hyvin kuluneen lausahduksen mukaan nuorissa on tulevaisuus. Se on kuitenkin totta.
Vesa Penttilä