Jos kunta haluaa olla menestyvä ja kilpailukykyinen, tontteja pitää olla tarjolla sekä tuleville asukkaille että yrityksille. Rakennuspaikkoja täytyy olla jemmassa, vaikkei niistä välttämättä heti myyntituloja kunnan kassaan kilise.
Kunnat käyvät omilla vahvuuksillaan rehtiä kisaa asukasmuuttajista ja yrityksistä. Jos tarjolla on niukasti tai jopa olemattomasti sopivia tontteja, rakentamista suunnittelevat asukkaat ja yritykset eivät jää pitkiksi ajoiksi jahkailemaan. Varsinais-Suomesta löytyy vaihtoehtoja, jos jonkin kunnan tonttitarjonta ei riitä vastaamaan kysyntään.
Maskussa tonttitilanne on mielenkiintoinen. Neurologisen kuntoutuskeskuksen ja Humikkalan välisellä peltoalueella olisi yllin kyllin Palsalan tontteja rakentamiskunnossa, mutta kovin verkkaisesti kauppoja on syntynyt. Toki tähän vaikuttaa myös se, että rakentamisessa on kaiken kaikkiaan eletty hiljaiselon aikaa.
Maskussa riittää silti uskoa peltotonttien menekkiin. Näin vakuuttavat kunnan uusi tekninen johtaja Niko Kryssi (V-SS 24.9.) ja kunnanjohtaja Miira Raiskila (V-SS 27.9.).
Jotenkin Maskun kunta oli ajan hermolla siinä, että nykytrendin mukaan kaikki omakotirakentajat eivät haaveile 2000 neliömetrin tontista, johon voisi pystyttää 300 neliön ökytalon. Masku kauppaa Palsalasta jopa 300 neliön minitontteja. Idea pienuudesta ei ole ainakaan vielä Maskussa järin valtavasti innostanut.
Maskun kiintoisa tonttinäkymä liittyy siihen, että Pirttimäen kakkosalueen kaavoitus on käynnistymässä. Kun kunta hankki Pirttimäen ykkösalueen, tonttikauppa alkoi käydä vilkkaasti. Nyt jatko-osa on jo herättänyt melkoista mielenkiintoa, vaikka nykytiedon mukaan rakentamaan pääsee vasta ensi vuoden loppupuolella.
Voi vain arvuutella, jäävätkö Maskuun muuttoa suunnittelevat kyttäämään Pirttimäen tulevia tontteja niin, että Palsala säilyy rakentamattomana peltoaukeana. Tosin Palsala ja Pirttimäki ovat parhaassa tapauksessa toisiaan täydentäviä vaihtoehtoja.
Vesa Penttilä