JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kiehkuravesirutto lisääntyy pienestäkin kasvinpalasta.

Kiehkuravesirutto lisääntyy pienestäkin kasvinpalasta.

Marika Karulinna

Uutiset
23.8.2023 11.19

Vieraslajeista paljon esiintymiä Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa

Tor­jun­ta on kaik­kien yh­tei­nen asia

My­nä­mä­en kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lun toi­min­ta-alu­eel­la eli Mas­kus­sa, My­nä­mä­es­sä, Nou­si­ai­sis­sa ja Rus­kol­la on tul­lut pal­jon ha­vain­to­ja vie­ras­la­jie­siin­ty­mis­tä, ker­too ym­pä­ris­tö­sih­tee­ri An­ne Ha­ka­la. Vie­ras­la­jil­la tar­koi­te­taan eläi­miä, kas­ve­ja ja mui­ta eli­öi­tä, joi­den le­vi­ä­mis­tä luon­tai­sen le­vin­nei­syy­sa­lu­een ul­ko­puo­lel­le ih­mi­nen on ta­hal­li­ses­ti tai ta­hat­to­mas­ti ede­saut­ta­nut. Osa vie­ras­la­jeis­ta on osoit­tau­tu­nut hai­tal­li­sik­si uha­ten luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta tai sii­hen liit­ty­viä eko­sys­tee­mi­pal­ve­lui­ta.

Vie­ras­la­jien tor­jun­ta voi ai­heut­taa mit­ta­via ja kal­lii­ta toi­men­pi­tei­tä. Tor­jun­ta­toi­met suun­ni­tel­laan usei­den vi­ra­no­mais­ten yh­teis­työ­nä, ja tor­jun­ta­toi­mis­ta ra­por­toi­daan EU:lle.

– Pai­mi­on Ank­ka­lam­men ta­paus on ikä­vä esi­merk­ki sii­tä, kuin­ka mit­ta­vik­si hai­tal­lis­ten vie­ras­la­jien tor­jun­ta voi muo­dos­tua. Lam­pi pum­pa­taan tyh­jäk­si hai­tal­lis­ten vie­ras­la­jien kieh­ku­ra­ve­si­ru­ton ja au­rin­ko­ah­ve­nen hä­vit­tä­mi­sek­si, ra­haa lam­men tyh­jen­nyk­seen on va­rat­tu 250 000 eu­roa, Ha­ka­la ker­too.

Kiin­teis­tön omis­ta­jan tai hal­ti­jan on huo­leh­dit­ta­va omal­la kiin­teis­töl­lään esiin­ty­vien vie­ras­la­jien hä­vit­tä­mi­ses­tä. Puu­tar­has­sa tai muu­al­la kiin­teis­tön alu­eel­la kas­va­vat vie­ras­la­jit on hä­vi­tet­tä­vä ja nii­den le­vi­ä­mi­nen es­tet­tä­vä.

– Huo­mi­oi myös, et­tä hä­vi­tät vie­ras­la­jit niin, et­tei esi­mer­kik­si itä­mis­ky­kyi­siä kas­vi­no­sia voi säi­lyä, ym­pä­ris­tö­sih­tee­ri muis­tut­taa.

Vie­ras­la­jien la­jit­te­luoh­jeet löy­ty­vät Lou­nais-Suo­men jä­te­huol­lon si­vuil­ta ja oh­jeis­tuk­sen mu­kaan pa­kat­tu­ja vie­ras­la­jien pien­kuor­mia vas­taa­no­te­taan kai­kil­la la­jit­te­lu­a­se­mil­la ve­loi­tuk­set­ta. Kun­nan vas­tuul­la ovat kun­nan omis­ta­mil­la kiin­teis­töil­lä esiin­ty­vät vie­ras­la­jit.

EU:n hai­tal­lis­ten vie­ras­la­jien lu­et­te­los­sa on mo­nia ak­vaa­ri­os­ta pe­räi­sin ole­via la­je­ja.

– Suo­men poh­joi­sen si­jain­nin ta­kia kai­kis­ta lu­et­te­lon la­jeis­ta ei meil­lä ole vält­tä­mät­tä hait­taa, kos­ka olo­suh­teet ra­joit­ta­vat nii­den va­kiin­tu­mis­ta ja le­vi­ä­mis­tä. Kui­ten­kin il­mas­ton­muu­tos muok­kaa kas­vuo­lo­suh­tei­tam­me, ja la­jit jot­ka ei­vät en­nen ole pär­jän­neet Suo­mes­sa saat­ta­vat hy­vin­kin pian sel­vi­tä tal­ven yli.

Ak­vaa­ri­o­ka­la­na tun­net­tu au­rin­ko­ah­ven on sää­det­ty hai­tal­li­sek­si vie­ras­la­jik­si koko EU:n alu­eel­la. Au­rin­ko­ah­ve­nen pääs­tä­mi­nen luon­toon il­man ka­la­ta­lous­vi­ra­no­mai­sen lu­paa on ol­lut kiel­let­tyä jo 2000- lu­vun alus­ta as­ti.

Kos­ka laji on sää­det­ty hai­tal­li­sek­si vie­ras­la­jik­si, sen maa­han­tuon­ti, kas­va­tus, myyn­ti ja muu hal­lus­sa­pi­to sekä ym­pä­ris­töön pääs­tä­mi­nen on kiel­let­ty.

– Jot­tei enem­pää hait­to­ja syn­tyi­si, sii­tä pi­täi­si pääs­tä eroon. On erit­täin tär­ke­ää, et­tä au­rin­ko­ah­ven­ta ei enää pääs­te­tä luon­toon.

Ym­pä­ris­tö­sih­tee­ri huo­maut­taa, et­tä en­nen hai­tal­li­sek­si vie­ras­la­jik­si lis­taa­mis­ta ak­vaa­ri­oon han­ki­tut au­rin­ko­ah­ve­net voi pi­tää nii­den luon­nol­li­seen kuo­le­maan saak­ka. Omis­ta­jan on kui­ten­kin huo­leh­dit­ta­va, et­tei laji pää­se li­sään­ty­mään ei­kä luon­toon.

– Jos saat au­rin­ko­ah­ve­nen saa­liik­si, älä pääs­tä sitä ak­vaa­ri­oon tai va­pau­ta sitä ta­kai­sin ve­sis­töön.

Au­rin­ko­ah­ve­nien esiin­ty­miä on pal­jon Var­si­nais-Suo­mes­sa. My­nä­mä­en ym­pä­ris­tö­suo­je­lun toi­min­ta-alu­eel­la au­rin­ko­ah­ve­nia on ha­vait­tu vah­vis­te­tus­ti ai­na­kin Mas­kus­sa ja Rus­kol­la.

Kieh­ku­ra­ve­si­rut­to on ak­vaa­ri­o­la­ji­na käy­tet­ty, upos­leh­ti­nen ve­si­kas­vi ja se on sää­det­ty hai­tal­li­sek­si koko EU:n alu­eel­la.

Voi­mak­kaa­na kil­pai­li­ja­na kieh­ku­ra­ve­si­rut­to val­taa ti­laa al­ku­pe­räis­la­jis­tol­ta. Li­säk­si se voi huo­non­taa ve­den­laa­tua ja ai­heut­taa mer­kit­tä­viä muu­tok­sia ve­sis­tö­jen eli­öyh­tei­söis­sä. Ih­mi­sel­le sii­tä ei ole vaa­raa, mut­ta sen mas­sa­kas­vus­tot hei­ken­tä­vät ve­sis­tön vir­kis­tys­käyt­töä.

Kieh­ku­ra­ve­si­rut­to li­sään­tyy kas­vul­li­ses­ti pie­nes­tä­kin kas­vin­pa­las­ta ja voi le­vi­tä ta­hat­to­mas­ti lin­tu­jen, ve­nei­den ja ka­las­tus­vä­li­nei­den mu­ka­na. Ai­em­min tätä la­jia on ha­vait­tu kol­mes­sa muus­sa var­si­nais­suo­ma­lai­ses­sa lam­mes­sa.

– Kieh­ku­ra­ve­si­rut­toa löy­tyi vii­mei­sim­pä­nä Mas­kus­ta ke­säl­lä 2023. Alu­een kaik­kien ve­sis­tö­jen vir­kis­tys­käyt­tä­jiä pyy­de­tään kiin­nit­tä­mään eri­tyis­tä huo­mi­o­ta kas­vi­o­sien pois­ta­mi­seen mah­dol­li­sis­ta ve­si­kul­ku­neu­vois­ta, ran­ta­le­luis­ta tai eläi­mis­tä kieh­ku­ra­ve­si­ru­ton le­vi­ä­mi­sen es­tä­mi­sek­si. Ve­sis­tös­tä toi­seen siir­ryt­tä­es­sä tu­lee huo­leh­tia, et­tä kas­vi­no­sia ei siir­ry toi­seen ve­sis­töön, Ha­ka­la pai­not­taa.

Kaik­ki vie­ras­la­ji­ha­vain­not pi­tää il­moit­taa vie­ras­la­jit.fi- si­vus­tol­le, mie­lui­ten mah­dol­li­sim­man tar­kan si­jain­nin, esiin­ty­män koon ja hy­vien ku­vien kera.

– Si­ten esiin­ty­mät tu­le­vat vi­ra­no­mais­ten tie­toon ja nii­den tor­jun­ta­toi­met voi­daan aloit­taa.

Fak­ta

Vie­ras­la­jeis­ta ai­heu­tu­vien ris­kien hal­lin­nas­ta sää­de­tään lais­sa. Vie­ras­la­jia ei saa pi­tää, kas­vat­taa, is­tut­taa, kyl­vää tai muul­la vas­taa­val­la ta­val­la kä­si­tel­lä si­ten, et­tä se voi pääs­tä ym­pä­ris­töön. Ta­hal­laan vie­ras­la­jin myy­mi­nen, hal­lus­sa­pi­to, kas­vat­ta­mi­nen tai luo­vut­ta­mi­nen on ran­gais­ta­vaa sa­kol­la. Myös ta­hal­laan tai huo­li­mat­to­muut­taan vie­ras­la­jin pääs­tä­mi­nen ym­pä­ris­töön on ran­gais­ta­vaa sa­kol­la.

Vie­ras­la­jei­hin kuu­lu­vat la­jit voi tar­kis­taa vie­ras­la­jit.fi- si­vus­tol­ta.

Suo­men kan­sal­lis­ta hai­tal­lis­ten vie­ras­la­jien lu­et­te­loa on päi­vi­tet­ty yh­del­lä eläin­la­jil­la ja kuu­del­la kas­vi­la­jil­la. Nämä la­jit ovat: mus­ta­pää­e­ta­na, val­ko­pa­ju­an­ger­vo, vii­ta­pih­la­ja-an­ger­vo, ka­na­dan­piis­ku, iso­piis­ku, kor­ke­a­piis­ku ja vuo­ri­vaah­te­ra.

Kan­sal­li­seen vie­ras­la­ji­lu­et­te­loon kuu­luu 39 la­jia, jois­ta tu­tuim­pia on kurt­tu­ruu­su ja ko­me­a­lu­pii­ni.

Kan­sal­li­ses­sa vie­ras­la­ji­lu­et­te­los­sa ole­van la­jin maa­han­tuon­ti, kas­va­tus, myyn­ti ja muu hal­lus­sa­pi­to sekä ym­pä­ris­töön pääs­tä­mi­nen on kiel­let­ty.

Näköislehdet

Kysely