Vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelmat, merenhoidon toimenpideohjelma sekä tulvariskien hallintasuunnitelmat ovat juuri nyt kuultavina Varsinais-Suomessa. Ely-keskuksen luotsaamissa suunnitelmissa ja toimenpideohjelmissa esitetään tutkimus- ja seurantatietoon pohjautuvia tilatietoja ja tarvittavia toimenpiteitä.
Suunnitelmat on valmisteltu yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Vesienhoidon tavoitteena on pinta- ja pohjavesien vähintään hyvä tila ja merenhoidon tavoitteena on meriympäristön hyvä tila.
Lounais-Suomen vesien tilan parantaminen vaatii tehokkaampia ja paremmin kohdennettuja toimenpiteitä. Vesistöihin päätyvää ravinne- ja kiintoainekuormitusta tulee Lounais-Suomessa vähentää merkittävästi, jotta vesien hyvään tilaan on mahdollista päästä. Suurin osa alueen järvistä, joista ja rannikkovesistä kärsii rehevöitymisestä ja niiden tila on korkeintaan tyydyttävä.
Ehdotus Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmaksi 2022–2027 sisältää tietoa alueen pinta- ja pohjavesistä, niiden tilasta, niihin kohdistuvasta kuormituksesta sekä muista ihmisen aiheuttamista paineista, vesienhoidon tavoitteista ja tarvittavista toimenpiteistä. Varsinais-Suomen ja Satakunnan vesienhoidon toimenpideohjelmassa tiedot esitetään aluekohtaisesti tarkemmin.
Maatalouden vesistökuormitus on merkittävin vesien tilaan vaikuttava tekijä. Vesien hyvän tilan saavuttamiseksi toimenpiteitä tarvitaan myös haja- ja loma-asutuksessa, metsätaloudessa, turvetuotannossa, yhdyskuntien ja teollisuuden jätevesien käsittelyssä ja kalankasvatuksessa. Lisäksi alueella tulee toteuttaa vesistökohtaisia kunnostustoimenpiteitä ja parantaa kalojen ja muiden vesieliöiden elinympäristöjä ja liikkumismahdollisuuksia.
Lounais-Suomessa pohjaveden laatu on yleisesti ottaen hyvä lukuun ottamatta luontaista happamuutta ja savikkoalueiden kohonneita rauta- ja mangaanipitoisuuksia. Viiden pohjavesialueen kemiallinen tila on luokiteltu huonoksi johtuen torjunta-aineista, korkeista kloridipitoisuuksista, liuotinaineista tai raskasmetalleista.
Merenhoidon tavoitteena on Suomen rannikkovesien ja avomerialueiden hyvä tila. Meriympäristön tilaa arvioidaan 11 kuvaajan perusteella, joista suurin osa on hyvää heikommassa tilassa. Merenhoidon toimenpideohjelmassa ehdotetaan yhteensä 65 uutta toimenpidettä, joilla pyritään pienentämään meriympäristöön kohdistuvia paineita.
Ilmastonmuutos lisää tulvariskejä Lounais-Suomen merkittävillä tulvariskialueilla. Tulvariskien syntymistä voidaan ennaltaehkäistä maankäytön suunnittelun avulla, eli huomioimalla tulvariskit rakennuspaikan valinnassa sekä myös alimmissa rakentamiskorkeuksissa. Valmiustoimilla, kuten tulvakarttojen ja valmiussuunnitelmien laatimisella, voidaan parantaa varautumista tulviin.
Suunnitelmaehdotukset ovat parhaillaan kuultavana ja jokainen aiheesta kiinnostunut voi antaa mielipiteensä. Kuulemiset kestävät 14.5. saakka. Kuulemisaineistot ja ohjeet palautteen antamista varten löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/vaikutavesiin. Suunnitelmat viimeistellään saadun palautteen perusteella ja valtioneuvosto hyväksyy vesienhoitosuunnitelmat, merenhoitosuunnitelman ja tulvariskien hallintasuunnitelmat vuoden 2021 lopussa.