Sari Honkasalo
Mynämäen kasvatus- ja sivistyslautakunnan mielestä Mynämäessä toteutuu oppilailla, opiskelijoilla ja varhaiskasvatuksen lapsilla valinnanvapaus uskonnonvapauteen liittyvissä asioissa.
Mynämäen vihreiden valtuustoryhmä oli tehnyt asiasta valtuustoaloitteen, ja kunnanhallitus esittää nyt lautakunnan vastausta valtuuston hyväksyttäväksi ja aloitetta loppuun käsitellyksi.
Vihreät esittivät, että koulut ja päiväkodit yhdenmukaistavat tiedotustaan ja käytäntöjään uskonnollisten tilaisuuksien vaihtoehdoista, ja että niiden tulee olla vastaavaa toimintaa eikä oppilasta syrjivää.
Lautakunnan vastauksen mukaan Mynämäessä on Opetushallituksen ohjeistuksen pohjalta laadittu ohjeistus uskonnon, elämänkatsomustiedon ja katsomuskasvatuksen opetuksesta sekä juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä, ja se huomioidaan vuosittain henkilöstökokouksissa.
Perinteisiin juhliin voi sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä, jotka ovat osa suomalaista traditiota. Jos juhlaan mahdollisesti sisältyy yksittäisen virren laulaminen, ei juhlaa perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaan voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.
Lautakunta muistuttaa myös, että kirkkoretki voi olla myös osa kotiseutuun, kulttuuriin tai historian tutustumista.
Uskonnollisista tilaisuuksista tai retkistä tiedotetaan koteihin, ja tiedotuksessa on myös vaihtoehtoinen toiminta. Huoltaja voi tehdä ilmoituksen lapsen osallistumisesta halutessaan tapauskohtaisesti tai kertaluonteisesti esimerkiksi lukuvuoden alkaessa.
Vastauksessa todetaan lisäksi, että mikäli vaihtoehtoisten tapahtumien järjestäminen on haasteellista, osallistutaan siinä tilanteessa vain niihin tapahtumiin, joihin kaikki voivat osallistua osana normaalia toimintaa.