Varsin Hyvässä maaseutuväkeä palvelevat Pia Poikonen (vas.), Eeva Mettala-Willberg, Ina Fagerlund ja Joona Silvola.
Vuonna 2022 Leader Varsin Hyvällä on jaettavanaan 338 000 euroa maaseudun kehittämiseen. Erilaisia tukimuotoja ja hakuohjeita esitellään tietoiskuissa, joita järjestetään etäyhteydellä tammi-maaliskuussa.
Varsin Hyvän Leader-rahaa on tarjolla muun muassa Maskuun, Naantaliin, Nousiaisiin ja Taivassaloon.
Yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita voivat toteuttaa muun muassa yhdistykset, yhteisöt, kunnat ja seurakunnat. Leader-hankkeen tulee aina hyödyttää mahdollisimman monia. Hanketta ei saa aloittaa ennen rahoituspäätöstä, joten idean syntyessä kannattaa olla heti yhteydessä Leader-ryhmään. Rahoituspäätöksiä tehdään vuoden 2022 loppuun asti ja hankkeet tulee toteuttaa vuoden 2024 loppuun mennessä.
Kehittämistukea voi käyttää esimerkiksi harrastusmahdollisuuksien parantamiseen, uusien tapahtumien järjestämiseen tai maaseutumatkailun kehittämiseen. Julkinen tuki voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Omavastuuosuuden pystyy kattamaan yksityisellä rahalla tai talkootyöllä.
Investointituella voi esimerkiksi rakentaa uuden leikkikentän tai kunnostaa yhteiskäytössä olevia rakennuksia ja uimarantoja. Investointihankkeessa julkisen tuen määrä voi olla enintään 75 prosenttia, jos kustannusarvio on alle 20 000 euroa. Tätä suuremmissa hankkeissa tuki on enintään 50 prosenttia.
Kehittämis- ja investointihankkeiden lisäksi hanketukia voi saada koulutus- ja tiedonvälityshankkeisiin, yhteistyöhankkeisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin. Etusijalla ovat ne, jotka hakevat tukea Varsin Hyvältä ensimmäistä kertaa.
Varsin Hyvä myöntää yritystukia pääsääntöisesti sellaisille hankkeille, joissa kokonaiskustannusarvio on alle 100 000 euroa. Sitä suurempiin hankkeisiin voi hakea maaseuturahaston tukea Ely-keskuksesta.
Yrityksille on tarjolla monenlaista tukea: perustamistukea, investointitukea ja kokeilutukea uusille ideoille. Leader-tuella voi toteuttaa myös investoinnin toteutettavuustutkimuksen. Lisäksi tarjolla on tukea yritysten yhteistyöhankkeille. Yritysryhmähankkeeseen myönnettävä tuki voi olla 90 prosenttia, kun esimerkiksi yhden yrityksen investointiin myönnettävä tuki on pääsääntöisesti 20 prosenttia.
Nuorisoleader-rahoitusta on vuodelle 2022 tarjolla 12 000 euroa. Tukea voi saada muun muassa pieniin investointeihin, tapahtumien järjestämiseen tai nuorille suunnattuun koulutukseen. Nuorisoleaderin kautta voidaan lisäksi tukea nuorisoyrittäjyyttä.
Varsin Hyvän Ekoteko-hanke käynnistää tammikuussa Ekosparraamon, josta maaseudun yhdistykset ja yhteisöt voivat hakea maksutonta apua toimintansa kehittämiseen ympäristöystävällisemmäksi.
Leader-hankkeiden ympäristövaikutuksia arvioidaan tukia myönnettäessä jo nyt, mutta vuonna 2023 alkavalla uudella ohjelmakaudella ympäristövaikutusten huomiointi korostuu entisestään.
Viime vuonna Varsin Hyvä myönsi tukea maaseudun kehittämiseen 362 000 euroa. Vuosi 2021 oli teemahankkeiden vuosi. Varsin Hyvän Hobbyleader-teemahankkeen kautta myönnettiin tukea harrastamista tukeviin toimenpiteisiin 24 yhdistykselle yhteensä 84 000 euroa.
Yksi tukea saaneista hankkeista oli maastopyöräreitistön rakentaminen Nousiaisten Valpperiin.
Teemahankkeen tarkoitus oli rahoittaa sellaisia investointeja, jotka ovat liian pieniä itsenäisiksi Leader-hankkeiksi. Tavallisessa Leader-hankkeessa julkisen tuen osuus tulee olla vähintään 5000 euroa, jolloin hankkeen kokonaiskustannus on aina vähintään 7000 euron luokkaa.