Uusikaupunki liittyy Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) omistajakuntien joukkoon ensi vuoden alusta. Uudenkaupungin kaupunki ja alueellinen jätehuoltoviranomainen suunnittelevat parhaillaan Uudenkaupungin jätehuoltokokonaisuuden järjestämistä. Sen tueksi LSJH kartoittaa kyselyllä asukkaiden jätehuoltoon liittyviä toiveita ja tarpeita teettämällä touko–kesäkuun vaihteessa asukastutkimuksen jätehuollosta ja sen nykytilasta. Innolink Oy:n toteuttamaan kyselyyn pyydetään satunnaisotannalla vastauksia 200 vakituiselta ja vapaa-ajanasukkaalta. Kyselyllä selvitetään muun muassa lajittelutottumuksia ja nykyisten palvelujen toimivuutta. Asukkaat voivat esittää kyselyssä myös toiveita jätehuoltopalveluista.
– Tuloksia hyödynnetään monin tavoin nyt tehtävässä palvelusuunnittelussa. Tavoitteena on tarjota Uudenkaupungin asukkaille yhtä kattavat jätehuoltopalvelut kuin muissakin LSJH:n omistajakunnissa, LSJH:n palvelujohtaja Jaana Turpeinen summaa.
Uudenkaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoo, että kaupunki on halunnut liittymisellään jäteyhtiöön kehittää ja uudistaa koko jätehuollon toimintaansa.
– Yhtiöön liittymisen mukanaan tuoma ajantasainen toiminta niin jätelain kuin uusimpien jätteenkäsittelyyn liittyvien innovaatioidenkin osalta nostaa Uudenkaupungin kaupungin jätehuollon palvelut parhaalle mahdolliselle tasolle. Kyselytutkimus on ensimmäinen osoitus LSJH:n osallistavasta tavasta huolehtia jätehuollon kehittämisestä ja toimivuudesta, Nikkari kommentoi.
Suurimmassa osassa Uudenkaupungin jätehuoltopalveluja ei tapahdu asukkaille näkyviä muutoksia vielä vuodenvaihteessa, vaikka vastuu jätehuollosta siirtyykin LSJH:lle. Jäteastioiden tyhjennykset jatkuvat entiseen tapaan, ja kaupungin ja L&T:n välinen pitkäaikainen palvelusopimus on voimassa vielä ensi vuoden lokakuuhun. Munaistenmetsän materiaalienkäsittelykeskus toimii edelleen jätteiden vastaanottopaikkana.
Jätehuoltopalvelut uudistetaan vähitellen vastaamaan LSJH:n muiden osakaskuntien jätehuollon palvelutasoa sekä uuden tulossa olevan jätelain vaatimuksia. Palvelut tuotetaan yhteistyössä ympäristöyritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa.
– Tärkeää on, että palvelukatkoksia ei tule Uudenkaupungin siirtyessä LSJH:n osakkaaksi, Turpeinen toteaa.
LSJH tiedottaa asukkaita erityisen aktiivisesti jätehuollon muutosvaiheessa. LSJH:n henkilökuntaa voi tavata syksyllä Uudenkaupungin syysmarkkinoilla. Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa uutena palveluna kiertävät jätekeräykset, Pop up -lajitteluasema ja pyörillä liikkuva lajitteluasema Siira. Myös koululaisten ympäristöneuvontatyö alkaa.
Uudenkaupungin osakkuus LSJH:ssa virallistuu tämän vuoden joulukuussa yhtiön osakkeiden merkitsemisen myötä. Kaupunki saa oman jäsenensä viranomaisena toimivaan Lounais-Suomen jätehuoltolautakuntaan. Lisäksi kaupunki valitsee yhdessä muiden vähemmistöosakkaiden kanssa yhteensä kaksi jäsentä LSJH:n hallitukseen. Kaupungin osakkuus alkaa 1.1.2022, mutta kaupunki pääsee jo kuluvana vuonna mukaan koko LSJH:n toimialuetta koskevaan jätehuollon suunnittelutyöhön.
Uudestakaupungista tulee LSJH:n 18. omistajakunta. LSJH:n toimialueella asuu noin 420 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000.