Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) tekemän tutkimuksen mukaan alueen sekajätteen koostumuksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.
Painavalla biojätteellä on edelleen merkittävä rooli kotien roskapusseissa, vaikka erilliskeräyksen lisäännyttyä asukkaat lajittelevatkin biojätettä entistä ahkerammin. Tekstiilijätteen aiempaa suuremman osuuden arvioidaan kertovan muun muassa ultrapikamuodin suosion kasvusta.
LSJH:n säännöllisesti toteuttama seurantatutkimus tuottaa tärkeää tietoa kotitalouksien kulutustottumuksista ja jätteen koostumuksesta niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti.
Tutkimuksessa selvisi, että kovin suuria muutoksia aiempien tutkimusten tuloksiin verraten ei tänä vuonna ollut. Suurin osuus sekajätteen painosta muodostuu edelleen biojätteestä: tutkimuksessa biojätettä oli sekajätteen seassa 34 prosenttia eli noin kolmannes.
Edellisessä vuoden 2022 koostumustutkimuksessa biojätteen osuus nousi aiempia vuosia korkeammalle, mutta laski taas tämän vuoden tutkimuksessa samalle tasolle vuoden 2019 tutkimuksen tulosten kanssa.
– Heilahtelu biojätteen osuudessa saattaa selittyä korona-aikana lisääntyneellä etätyöskentelyllä ja ruoan laittamisella aiempaa enemmän kotona. Nyt on taas palattu työpaikoille ja lounasravintolohin, LSJH:n tutkimus- ja kehityspäällikkö Miia Jylhä arvelee.
Tekstiilijätteen osuus sekajätteen roskapussista vaikuttaa tutkimuksen perusteella olevan kasvussa.
Jylhän mukaan tekstiiliä ei kuitenkaan lajitella huonommin kuin ennen, sillä vaatteita tuodaan myös poistotekstiilin keräykseen koko ajan enemmän.
– Kasvu tekstiilijätteen määrässä kertoo nähdäksemme tekstiilien kulutusmäärien yleisestä kasvusta sekä pikamuodin ja ultrapikamuodin aiheuttamasta vaatteiden elinkaaren lyhenemisestä. Vaatteet ovat valitettavasti yhä nopeammin roskiskamaa, Jylhä toteaa.
Hyvin suuri osa tutkitusta jätteestä oli erilaista pakkausjätettä, erityisesti muovipakkauksia ja kartonkia. Metallia ja lasia taas oli sekajätteen joukossa hyvin vähän.
Vaarallisten jätteiden, SER-jätteen sekä puujätteen osuudet sekajätteen seassa ovat olleet kaikkina tarkasteluvuosina vähäiset ja laskemaan päin.
– LSJH:n alueen asukkaat osaavat pääosin lajitella kyseiset jätteet oikein. Kuluttajat tietävät yhä paremmin, että ympäristölle ja ihmisille vaarallisten jätteiden oikeaoppinen käsittely on ensiarvoisen tärkeää. Toisaalta tällaisia jätteitä tietysti myös syntyy huomattavasti harvemmin kuin vaikkapa päivittäistä pakkausjätettä.
Jätelain muutosten ansiosta biojätteen erilliskeräys on laajentunut tänä keväänä koskemaan kaikkia taajama-alueen kotitalouksia. Siirtymäaika päättyi heinäkuussa, jonka jälkeen kaikissa taajama-alueen kiinteistöissä biojäte tulisi joko kompostoida tai lajitella erilliseen astiaan.
Jätelain muutosten myötä myös pakkausjätteiden erilliskeräysvelvoitteet ovat laajentuneet koskemaan yhä useampia asuinkiinteistöjä. Pakkausjätteiden keräys on laajentunut taajama-alueiden yli viiden huoneiston taloyhtiöihin jo viime vuonna.