Tarvaisissa on samassa pihapiirissä kivi- ja puukoulu sekä vanha palotalli.
Arkisto / Sari Honkasalo
Sari Honkasalo
Tiistaina kokoontunut Mynämäen kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Tarvaisten koulu ja päiväkoti itsenäisinä yksikköinä lakkautetaan elokuusta 2023 lähtien.
Tarvaisten koulu on ollut sisäilmaongelmien takia väistötiloissa Karjalan koulussa tammikuusta 2021 alkaen ja varhaiskasvatustoiminta Vaahteramäen päiväkodin yhteydessä elokuusta 2021.
Koululle laadittiin korjaussuunnitelma sekä selvitettiin myös mahdollisuutta uudisrakentamiseen tai moduulirakennukseen pienten lasten kouluksi. Suunniteltu saneeraus ei täyttänyt opetustoiminnalle asetettuja laadullisia kriteerejä.
Tarvaisten koulun tilannetta pohtimaan perustettiin viime vuoden lopulla tilatyöryhmä, joka on kokoontunut nyt kevätlukukauden aikana viisi kertaa.
Työryhmä pyysi kuntalaisilta mielipiteitä ennakkovaikutusten arviointiin helmikuussa sekä kuuli Tarvaisten alueen huoltajia huhtikuussa pidetyssä tilaisuudessa.
Tämän jälkeen työryhmä linjasi, että Tarvaisten koulun ja päiväkodin lakkauttamista tulisi alkaa valmistella. Lakkauttamiseen haluttiin yhden vuoden siirtymäaika käytännön järjestelyjen takia.
Kuntalaisilla oli mahdollisuus esittää kirjalliset kannanotot lakkauttamisesta huhti-toukokuussa pidetyn kuulemisajan aikana.
Sekä kirjallisesti että kuulemistilaisuudessa suullisesti esitetyt kannanotot ja niihin annetut vastaukset ovat kokonaisuudessaan luettavissa kunnan nettisivulla kasvatus- ja sivistyslautakunnan 17.5. kokouksen Tarvaista koskevan asian liitteinä.
Vanhempien kuulemistilaisuuden kommenteissa on ihmetelty muun muassa sitä, miksei tilatyöryhmässä ole Tarvaisten alueen edustajaa. Vastauksen mukaan ryhmä on luottamushenkilöistä valittu, ja kasvatus- ja sivistyslautakunnassa ei ole alueelta jäsentä. Tekninen lautakunta ja kunnanhallitus ovat tehneet omat valintansa.
Vanhempien kysymykset koskivat suurelta osin sitä, miten määritellään jatkossa Tarvaisten koulualueen oppilaiden lähikoulu.
Esiin tuotiin esimerkiksi se, että monilla on Karjalan kouluun kolme kertaa pidempi matka kuin Laurin koululle.
Kommenteissa pidettiin tärkeänä sitä, ettei lapsia siirrettäisi alakouluaikana koulusta toiseen, ja että perheen eri ikäiset sisarukset saisivat olla samassa koulussa.
Kritiikkiä esitettiin siitä, että koko prosessissa on jäänyt vähälle huomiolle se, miten lapset reagoivat ja kokevat epävarman tilanteen.
Kirjallisissa kannanotoissa kritisoitiin asiaa yleisemmin muun muassa siitä näkökulmasta, että kuntaa kehitetään vain valtatien länsipuolelta.
Kannanotoissa kysyttiin Tarvaisten koulurakennusten, palotallin ja piha-alueen kohtalosta.
Vastauksen mukaan kiinteistö on mahdollista jakaa kahteen osaan niin, että toiseen jää koulurakennukset ja toiseen palotalli. Päätöstä purkamisesta, korjaamisesta tai myymisestä ei ole tehty, ja yksi vaihtoehto voi olla rakennusten vuokraaminen.
Kommenteissa muistutetaan kyläläisten käytössä olevan palotallin olevan käyttökelpoinen lähinnä kesäaikaan. Vastauksessa todetaan, että sen kunnostamiseen ja muihin toimintoihin on yhdistyksillä mahdollisuus hakea hankeavustusta esimerkiksi Ravakalta.
Kuntalaiset kysyivät myös sisäliikuntamahdollisuuksien järjestämisestä kylällä jatkossa. Vastauksessa todetaan, ettei kunnalla ole velvollisuutta tai mahdollisuutta järjestää joka kylään sisäliikuntaa.
Koulun pihalla olevasta leikkipaikasta vastataan, että jos se säilyy, välineiden tulee täyttää turvallisuusvaatimukset, ja että leikkipaikan säilyminen riippuu siitä, mitä toimintaa kiinteistöllä on jatkossa.