Taivassalossa käydään lupiinitaistoon.
Taivassalossa järjestetään tiistaina 18.5. kello 18 alkaen komealupiinin torjuntatalkoot. Talkoita varten tarvitaan tietoja komealupiinin esiintymistä kunnan alueella. Tiedot voi tallentaa sivulle vieraslajit.fi tai laittaa sähköpostiviestiä Haitalliset vieraskasvit hallintaan -hankkeen koordinaattorille: katri.eriksson@proagria.fi.
Vieraslajit ovat Suomen luontoon kuulumattomia lajeja, jotka ovat levinneet ihmisen mukana tahattomasti tai tarkoituksella. Vieraslajeja pidetään toiseksi suurimpana uhkana luonnon monimuotoisuudelle elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen. Ne syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa ja vähentävät luonnon monimuotoisuutta.
Haitalliseksi vieraslaji luokitellaan silloin, kun siitä aiheutuu selkeää haittaa alueen alkuperäiselle lajistolle, ne tuovat mukanaan tauteja tai ne aiheuttavat tuhoa muun muassa maa- ja metsätaloudelle. Vieraslajien torjuntavastuu on ensisijaisesti maanomistajalla.
Komealupiini on monivuotinen hernekasvi, joka kasvaa noin 1–1,5 metriä korkeaksi. Touko-heinäkuussa kukkivan lupiinin kukinto on terttumainen ja pitkä ja väriltään se voi olla sininen, violetti, vaaleanpunainen tai valkoinen.
Kookkaana ja maaperää rehevöittävänä kasvina lupiini syrjäyttää kilpailussa karuissa ja valoisissa oloissa kasvavat uhanalaiset niitty- ja ketokasvit. Samalla häviävät myös näistä kasveista riippuvaiset hyönteislajit.
Komealupiini on myrkyllinen ja sen siitepölyn sisältämä lupaniini haittaa kimalaisten lisääntymistä. Komealupiini leviää siementen avulla, joita yksi kasvi saattaa tuottaa kasvukauden aikana satoja. Lupiinin siemenet säilyvät maassa vuosikymmeniä itämiskykyisinä.
Suomessa lupiinia kasvaa runsaasti tienvarsilla, joista se on edelleen vähitellen levittäytynyt metsänreunoihin, joutomaille, ratapenkereille sekä uhanalaisille kedoille ja niityille.