Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu teko -keräys alkaa useilla paikkakunnilla.
Uudessakaupungissa viljelijät voivat viedä tyhjät säkit Uki-Kalanti 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.
Pikkusäkit pakataan niin, että 49 säkkiä laskostetaan päällekkäin, kääritään rullalle ja laitetaan yhden pikkusäkin sisään. Neljä lavahuppua taitellaan yhden pikkusäkin sisään. Suursäkeistä sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erotella toisistaan. Suurimmat lannoitejäämät ravistellaan pois, muutama lannoiterae ei haittaa.
Viisi suursäkkiä laitetaan päällekkäin, kääritään rullalle ja sidotaan paalilangalla nipuksi.
Reilu teko -toiminnalla on pitkät perinteet ja sitä kehitetään jatkuvasti. Viime vuonna keräyksessä käynnistettiin pilottikokeilu, jossa pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaali tarkemmin. Kokeilussa säkit erotetaan toisistaan, jolloin muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Kokeilu toteutetaan tänä vuonna Kokemäellä, Huittisissa ja Punkalaitumella.
Lannoite- ja siemensäkkejä on kerätty jo vuodesta 1975 ja näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.
Uudenkaupungin säkkikeräyksen järjestää Uusikaupunki-Kalanti yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen pääyhteistyökumppani on Yara Suomi Oy. Keräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja.
Keräyksen tuotto käytetään nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.
Fakta
Uudessakaupungissa keräyspisteitä on kaksi: Kalannissa vanhan Männäisten sahan pihassa Sahantiellä sekä Lokalahdella Marko Maulan luona Kelontiellä.
Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät: www.4h.fi/reiluteko. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla viljelijä löytää lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.