Yhdistykset voivat tänä keväänä hakea uutta tukimuotoa muutaman tonnin täsmätarpeisiinsa paikallisista Leader-ryhmistä.
Tukea voi käyttää pieniin hankintoihin, kuten yhteisten välineiden ja laitteiden ostamiseen. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun hankinta kylätalolle on mahdollista. Pienhankkeisiin myönnetään tukea korkeintaan 8000 euron kustannuksiin. Pienin myönnettävä tuen määrä on 1000 euroa.
– Meillä Ravakassa tuen osuus on 50–100 prosenttia kustannuksista, Vakka-Suomessa ja Satakunnassa toimivan Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo.
Kallio kannustaa ottamaan yhteyttä jo idean suunnitteluvaiheessa. Hakemus tehdään Hyrrä-asiointipalvelussa.
Tuella voi kunnostaa yhteisiä tiloja tai tehdä pieniä remontteja. Tuki soveltuu myös uuden tai uudistetun kesätapahtuman tai muun tilaisuuden kulujen kattamiseen tai sillä voidaan palkata nuori kesätöihin. Lisäksi tuella voidaan ostaa asiantuntija-apua, jota tarvitaan erilaisten selvitysten tai kehittämissuunnitelmien tekemiseen.
Pienhanke sopii tukimuotona materiaalien kierrätystä, tilojen käyttöastetta tai energiatehokkuutta lisääviin investointeihin. Esimerkiksi yhdistysten ylläpitämän kylätalon käyttöastetta voisi lisätä sekä päästöjä ja lämmityksestä aiheutuvia kuluja voisi vähentää aurinkopaneeli- tai ilmalämpöpumppuhankinnalla.
Tukea voivat hakea maaseudulla toimivat yhdistykset, seurat, järjestöt ja muut julkis- tai yksityisoikeudelliset yhteisöt, eivät kuitenkaan kunnat.
Lisätietoa tuen hakemisesta saa alueen Leader-ryhmästä, joka käsittelee hakemukset. Hankintoja ei kannata tehdä, ennen kuin on saanut Leader-ryhmästä tiedon siitä, että hakemus on hyväksytty.
Tuki maksetaan jälkikäteen eli kustannukset pitää maksaa ensin itse. Kun tuki haetaan maksuun, on osoitettava, että sillä on saatu aikaan se lopputulos, johon tuki on myönnetty. Kuitteja tai muita tositteita ei maksua haettaessa tarvitse esittää.