Viimeisen reilun kahden viikon aikana Lounais-Suomen poliisi on vastaanottanut jo parikymmentä pienkeräysilmoitusta, joissa varoja kerätään ukrainalaisten auttamiseen. Normaalisti Lounais-Suomen poliisi saa noin 40 ilmoitusta vuodessa.
Pienkeräys on yleishyödyllisen toiminnan ja muun kansalaistoiminnan rahoittamiseen tarkoitettu keräys, jonka järjestäminen edellyttää aina kirjallisen ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle. Pienkeräys eroaa rahankeräyksestä nimensä mukaisesti pienuudellaan. Pienkeräyksen kautta voidaan kerätä rahaa yhteensä 10 000 euroon saakka, rahankeräyksessä enimmäissummaa ei ole.
– Pienkeräyksillä kerätään varoja usein esimerkiksi seuran, yhdistyksen, yksityishenkilön tai vaikkapa perheen tukemiseen. Keräys edellyttää aina ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle ja rahankeräyslaissa säädettyjen edellytysten täyttymistä. Pienkeräys voi kestää enintään kolme kuukautta, kertoo komisario Jutta Store Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Pienkeräyksen järjestäjänä voi toimia yhdistys, säätiö tai kolmesta yksityishenkilöstä koostuva ryhmä. Ennen keräystä kannattaa miettiä tarkasti keräyksen ensisijainen ja toissijainen käyttökohde eli kohde, jota varten varoja kerätään.
– Hyvä keräyskohde on konkreettinen ja yleishyödyllinen. Keräyksen päätyttyä järjestäjällä on tilitysvelvollisuus eli hänen on toimitettava poliisille luotettava selvitys kerätyistä varoista ja niiden käytöstä. Selkeä kohde helpottaa järjestäjän selvitystyötä, Store vinkkaa.
Käsiteltyään ilmoituksen poliisi antaa jokaiselle pienkeräykselle oman pienkeräysnumeron. Lahjoittajan kannattaa aina ennen lahjoitustaan tarkastaa, että keräyksen yhteydessä on ilmoitettu joko poliisin antama pienkeräysnumero tai rahankeräyksissä keräyksen lupanumero.
– Keräyksiä valvomalla poliisi turvaa niiden luotettavuuden, ja lahjoittaja voi olla varma siitä, että hänen lahjoituksensa menee juuri siihen käyttötarkoitukseen, mitä keräyksen järjestäjä on ilmoittanut, Store toteaa.