Kaupunki rakentaa ja remontoi ensi vuonna yli 17 miljoonalla eurolla
Teija Uitto
Naantalin keskusta on myllerryksessä. Tuulensuunkadulla ja Käsityöläiskadulla rakennetaan parhaillaan uusia katurakenteita ja kaukolämpöä. Tuulensuunkadun varteen aletaan rakentaa uusia kerrostaloja ensi vuoden alkupuolella ja uusi Asemapäällikön puisto rakennetaan vuosina 2021– 2022.
Myös Vanhan kaupungin rannassa tapahtuu. Tuulensuojan ja Kaivokadun välinen katuaukio saneerataan ja rantaan rakennetaan kuviovalopolku.
Naviren teollisuusalueella esirakennetaan teollisuusaluetta. Haavuorentien asemakaava-alueelle aiotaan rakentaa uusi pientaloalue kesästä 2021 alkaen. Luonnonmaan perhetalon rakentaminen käynnistyy elokuussa 2021 ja myös asuntomessualue Lounatuulen uusi Matalahden rantapuiston rakentaminen alkaa ensi vuonna. Velkuaan on valmistumassa uusi koulurakennus ja Kalevanniemen koulun peruskorjausta ja laajennusta tehdään seuraavat vuodet. Lisäksi Maijamäen koululla on peruskorjausta ja Rymättylään valmistuu uusi paloasema.
Naantalin investointilista on niin pitkä, että sitä lukiessa lähes hengästyy. Kaupungin talousjohtaja Heli Lähteenmäki toteaa, että investointimäärä nousee ensi vuonna yli 17 miljoonaan euroon.
Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen korostaa, että vaikka kaupunki uudistuu, rakentaa ja remontoi, palvelutasoon ei silti suunnitella leikkauksia. Kaupunginhallitus hyväksyi talousarvioesityksensä ja taloussuunnitelman vuosille 2021– 2024 viime viikolla. Valtuuston käsittelyyn paketti tuotiin maanantai-iltana.
– Investointitaso on korkea, lähes 60 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana, Mutanen toteaa.
– Myös lainamäärä nousee.
Investointien lisäksi Mutanen haluaa esitellä, miten kaupunki satsaa myös palvelutasoon. Ensi vuoden talousarviossa varataan rahaa yhden hoitajan palkkaamiseen Kummelin ryhmäkotiin, gerontologisen sosiaalityön virkaan sekä kolmen hoitajan lisäykseen ikäihmisten sijaispooliin. Terveyskeskukseen on tulossa yksi lääkäri lisää ja aikuissosiaalityöhön sosiaaliohjaaja.
– Lisäksi haluan nostaa kokeiluluonteisen hankkeen, jossa elinkeinotoimessa otetaan käyttöön palveluseteli pienyritysten uudistamisen tueksi.
– Lisäksi Velkuan koulun toiminta käynnistyy syksyllä 2021, Mutanen listaa ensi vuoden parannuksia.
Miinuspuolella ovat talouden näkymät, joita heikentävät Nesteen jalostamon tilanne sekä koronapandemian vaikutukset yrityskenttään.
– Nyt oletuksena on, että Nesteen jalostustoiminnan loppuminen ajoittuu vuodelle 2021. Henkilöstön kunnallisverot jakaantuvat eri kuntiin, joten niiden poistumisella ei ole Naantalille kovin isoa vaikutusta. Yhteisöveropuolella puhutaan kuitenkin miljoonista, Lähteenmäki sanoo.
Hän arvioi, että Nesteen vaikutukset näkyvät Naantalin kaupungin taloudessa vasta parin vuoden kuluttua. Naantalin kaupunki on arvioinut, että tuloverokertymä pienenee neljän vuoden sisällä yhteensä noin 13 miljoonaa euroa. Lähteenmäen mukaan suurin osa siitä johtuu kuitenkin koronasta.
– On todella suuri arvoitus, miten korona vaikuttaa yrityskenttään. Yhteisöveron arvioiminen tuleville vuosille on koronan vuoksi kohtuullisen haastavaa.
Myönteistä lähtötilanteessa on, että Naantalin talous on ollut hyvin vakaalla pohjalla. Vuoden 2020 tilinpäätöskin todennäköisesti on reilusti positiivinen.
Fakta
Tuloveroprosentti: 19,0
Lainaa/asukas (kunta): 1 328 euroa / asukas
Lainaa/asukas (kuntakonserni): 3 389 euroa/asukas
Nettoinvestoinnit (kunta): 17,3 miljoonaa euroa
Tilikauden ali-/ylijäämä (kunta): 400 000 euroa
Vuosikate: 8,8 miljoonaa euroa