Nesteen yhteistoimintaneuvotteluissa mukana olleet henkilöstöedustajat pitävät yhtiössä käytyjä neuvotteluja ongelmallisina muutoksen suuruuteen nähden, jopa näennäisinä. Vaarana on menettää välttämätöntä osaamista ja tuotannon käytettävyys sekä turvallisuus.
Öljy-yhtiö Nesteen johto ja henkilöstöryhmät kokoontuivat torstaina viimeiseen yt-neuvotteluistuntoon. Yhtiö ilmoittaa päätökset lähiviikkoina.
Neuvottelujen piirissä oli lähes 1500 henkilön työtehtävät. Vähennystarpeeksi työnantaja ilmoitti yt-neuvottelujen alkaessa 470 henkilöä. Asialistalla olivat muun muassa Naantalin öljynjalostustoiminnan lakkauttaminen ja henkilöstövähennykset.
Henkilöstöryhmien yhteisen näkemyksen työnantaja käytti neuvotteluajan asioiden käsittelemiseen niin yleisellä tasolla, että henkilöstöryhmien oli vaikea saada suunnitelluista muutoksista kokonaiskuvaa. Lisäksi työnantaja toi neuvottelupöytään sinne kuulumattomia asioita, kuten Nesteellä tehdyt paikalliset sopimukset.
– Olemme yhtä mieltä siitä, että meillä ei ollut riittävästi tietoa eikä aikaa tai edes mahdollisuutta vaihtoehtoisten ratkaisujen valmistelemiseen, henkilöstön edustajat sanovat.
Nesteellä on aiemmin käyty kahdet näin laajamuotoiset toiminnan muuttamiseen ja henkilöstön vähentämiseen tähtäävät yhteistoimintaneuvottelut.
– Aikaisemmissa neuvotteluissa asioita käsiteltiin yksityiskohtaisesti vaihtoehtoja etsien, henkilöstön näkemyksiä kuunnellen ja esimerkiksi työryhmätyöskentelyä soveltaen. Nyt tällaista menettelytapaa noudatettiin hyvin niukasti, eikä ratkaisuja haettu yhdessä. Työnantaja antoi paljon tietoa viime tipassa ja vain yhteen asiaan kerrallaan eikä asian käsittelyyn ollut riittävästi aikaa. Kokonaiskuvan muodostuminen jäi siten hämäräksi.
Henkilöstöryhmät ovat toiminnan alasajon lisäksi huolissaan osaamisen vähentymisestä tai sen ulkoistuksesta Nesteellä.
– Kun osaaminen vähentyy, laitosten käytettävyys heikentyy. Se vie pohjaa tuloksentekokyvyltä. Toisaalta vahva osaaminen on turvallisuuden tae, henkilöstöryhmät toteavat.
Neste tavoittelee kaavailemillaan vähennyksillä 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Henkilöstökulujen osuus Nesteen liiketoiminnan kokonaiskustannuksista on 2,5 prosenttia.
– Henkilöstökuluilla tätä peliä ei ratkaista. Kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan muita keinoja. Hyvällä johtamisella ja halulla kehittää toimintaa saadaan toiminta sellaiseksi kuin halutaan. Tällainen johtaminen toiminnastamme vain puuttuu tällä hetkellä. Henkilöstö on tarjonnut kehitysideoita ja tarjoutunut auttamaan tai sparraamaan asioiden valmistelussa, mutta apu ei ole kelvannut.
Vuoropuhelu toimii henkilöstöryhmien arvion mukaan Nesteellä huonosti.
– Yhteistyö paranisi esimerkiksi sillä, että henkilöstön edustajat otettaisiin takaisin Nesteen johtoryhmätyöskentelyyn. Eurooppalaisissa yrityksissä on ollut käytäntönä, että henkilöstön edustajat ovat mukana yrityksen johtoryhmässä. Näin on Nesteelläkin aikaisemmin toimittu.