Lokalahdella sijaitseva Kankareenhaan keto on uhanalaisen laukkaneilikan esiintymä.
Juha Hukka
Varsinais-Suomen kunnissa tartutaan luonnon köyhtymiseen, kun laajassa yhteishankkeessa kunnostetaan lähes 35 luontokohdetta vuosien 2021–2022 aikana. Valonian ja seitsemän kunnan yhteisessä Varsinais-Suomen Helmikunnat -hankkeessa kunnostetaan erityisesti niittyjä ja ketoja. Lisäksi kunnostetaan metsäisiä elinympäristöjä, purojen ranta-alueita ja lintujen pesimä- ja levähdysalueita.
Hankkeessa mukana olevat kunnat Kaarina, Naantali, Paimio, Raisio, Salo, Turku ja Uusikaupunki vastaavat hoitotöiden toteuttamisesta alueillaan. Tarkoituksena on, että luonnonhoitotyöt kohteissa jatkuvat hankkeen tuoman alkusysäyksen jälkeen. Tavoitteena on juurruttaa toiminta osaksi kuntien tekemää ympäristönhoitotyötä.
Naantalin kaupungin alueella kartoitetaan ja kunnostetaan perinnebiotooppeja.
Kailon saaren katajakedolla tehdään laadittavan hoitosuunnitelman mukaisesti hoitoraivausta ja -niittoa. Viialan niityille laaditaan hoitosuunnitelma, jonka mukaan alueita niitetään ja raivataan.
Villan tilan kedot ovat heinittyneet ja kasvamassa umpeen. Kedoille laaditaan hoitosuunnitelma ja sen mukaan tehdään hoitotoimenpiteitä.
Lokalahdella kunnostetaan Kankareenhaanketo raivaamalla puustoa ja pensaikkoa, jotta kedon metsittyminen saadaan estettyä ja kedon valo-olosuhteita parannettua.
Kankareenhaanketo on uhanalaisen laukkaneilikan kasvupaikka.
Lisäksi Uudessakaupungissa kunnostetaan Kasarminlahden rannalle kosteikko.
Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi viime vuonna ja sen tavoitteena on tarttua Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Ohjelman kautta suoraan kunnille suunnatulla erityisavustuksella tehdään konkreettisia ennallistamis-, kunnostus- ja hoitotöitä sekä niitä kiinteästi tukevaa inventointi- ja suunnittelutyötä.
Yhteishankkeessa kunnat voivat jakaa kokemuksia luonnonhoitotöiden toteutuksesta sekä yhdistää resurssejaan. Kunnat saavat Valoniasta apua myös hoitotoimista viestimiseen.
– Perinnemaiseman hoitoon voivat nykyään saada hoitokorvausta myös yksityiset maanomistajat. Myös osallistumalla yhdistysten järjestämiin hoitotalkoisiin voi auttaa, sanoo Valonian ympäristöasiantuntija Katariina Yli-Heikkilä.
Valonian vastuulla on yhteishankkeen koordinointi, asiantuntijatyö, viestinnällinen päävastuu sekä hankehallinto.