Naantalin asukkaat pääsevät vaikuttamaan suoraan kaupungin rahankäyttöön ensimmäistä kertaa toteutettavassa osallistavan budjetoinnin kokeilussa.
Äänestää voi suosikkejaan 12 hankkeesta 1.4. mennessä. Asukasbudjettiin on varattu 60 000 euroa.
Osallistavan budjetoinnin kautta Naantalin kaupunki haluaa lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä vuoropuhelua asukkaiden ja kaupungin välillä sekä vahvistaa demokratiaa.
– Lähdemme kokeilemaan osallistavaa budjetointia ensimmäistä kertaa kevennetysti niin, että asukkaat voivat äänestää kaupungin eri toimialojen ehdottamista sopivista hankkeista. Ideoita hankkeisiin on saatu muun muassa asukkailta ja valtuustoaloitteista. Mukana on 12 ideaa, joiden kautta voidaan kehittää Naantalia ja lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia, kertoo Naantalin kaupungin talousjohtaja Heli Lähteenmäki.
Asukasbudjettiin sopivat hankkeet, jotka voidaan toteuttaa kertapanostuksella eivätkä ne vaadi jatkuvia tai merkittäviä ylläpitokustannuksia. Osallistavan budjetoinnin äänestyksen yhteydessä voi myös antaa jo ehdotuksensa kokonaan uudesta hankkeesta, jota toivoisi esimerkiksi äänestykseen ja toteutettavaksi ensi vuoden asukasbudjetissa.
Kaikki 12 vuotta täyttäneet, Naantalin vakituiset asukkaat voivat äänestää 12 ehdotuksesta enintään kolmea mieleistään otakantaa.fi-palvelun kautta. Palveluun tulee rekisteröityä äänen antaakseen. Rekisteröitymistä varten tarvitaan sähköpostiosoite. Äänestysaika on 18.3.–1.4.
Ehdotuksista toteutetaan eniten ääniä saaneet hankkeet, jotka mahtuvat 60 000 euron budjettiin. Valitut hankkeet on tarkoitus toteuttaa vielä tämän vuoden aikana.
Vuoden 2024 osallistavan budjetoinnin äänestyksessä mukana olevat hankkeet ovat Koirapuisto Merimaskuun, penkkejä Rantaraitille levähdyspaikoiksi, Lappalaisten portaiden muuttaminen kuntoportaiksi, pyöränhuoltopiste Vanhaankaupunkiin, pyöränhuoltopiste Saariston Pienen rengastien varrelle, pyöräpysäköintiä Naantalin torille, pyöräkatos Aurinkotien ja Nuhjalantien läheisyyteen, vuonna 2020 valmistuneiden tarinallisten kuviovalojen jatkaminen Vanhassakaupungissa, koripallopuu Kalevanniemen kampukselle, maatrampoliini Kirkkopuistoon, Naantalin historiasta kertovien Rantaraitin opastaulujen kunnostaminen ja pop-up -kirjasto.
Pop-up -kirjastolla tarkoitetaan esimerkiksi sähköistä polkupyörää tai skootteria, jonka mukana kulkee minikirjasto. Se voi jalkautua esimerkiksi toreille, tapahtumiin, kouluihin ja vanhustyön pariin.