Palkinnon luovuttivat Janita Tuitulle yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Marjo-Riitta Martikainen ja varapuheenjohtaja Mika Rouhiainen.
Sari Honkasalo
Sari Honkasalo
Mynämäen Yrittäjäyhdistys on valinnut Vuoden 2020 Nuoreksi yrittäjäksi Janita Tuitun Rauta-Apajasta.
Yrittäjäyhdistys toteaa palkinnon myöntämisen perusteluissa, että Janita Tuittu on aviopuolisonsa Mikko Tuitun kanssa Rauta-Apajan omistajanvaihdoksen kautta varmistanut yhden yrityksen säilymisen Mynämäessä.
34-vuotias Janita Tuittu on pyrkinyt kehittämään yritystä ja valikoimaa sekä toimintatapoja, ja kouluttanut itseään yrittäjänä suorittamalla muun muassa yrittäjätutkinnon. Töiden ohessa hän kouluttautui myös sisustussuunnittelijaksi.
Huomioiduksi palkitsemisessa tuli myös se, että kolmen pienen lapsen äitinä yritystoiminnan ja perheen yhdistäminen vaatii paljon sinnikkyyttä ja intoa varsinkin niinä aikoina, kun puolisolla on perheen maanviljely-yrittämiseen liittyviä velvollisuuksia.
Mynämäessä vuodesta 1992 toiminut Rauta-Apaja siirtyi Seija ja Jukka Valkeapäältä JM Tuittu Oy:lle syksyllä 2015.
Yrittäjätaivalta Janita Tuitulla oli jo ennen rautakauppiaaksi ryhtymistä, sillä oman toiminimen hän perusti 23-vuotiaana vuonna 2009.
– Sisustuspuolta nekin työt jo liippasivat, eli on minulla jo kauan ollut intressi ja palo ihmisten ja kodin viihtyisyyteen liittyviin asioihin, Janita toteaa.
Rautakauppayrittäjinä pariskunta lähti liikkeelle tyhjästä, eikä valintaa ole päivääkään kaduttu.
– Paljon se työtä vaati ja vaatii edelleen, eikä työtunteja lasketa, mutta kaikin puolin hyvin positiivinen kuva yrittäjyydestä on.
Sisustussuunnittelusta Janita Tuittu on pitänyt paussia, sillä nuorin lapsi syntyi viime vuonna marraskuun lopulla.
– Hän on meidän lapsista nyt se, joka on päässyt välittömästi tähän yrittäjyyden syrjään mukaan, Janita naurahtaa.
Tärkeimpänä asiana yrittäjyydessä Janita Tuittu näkee sen, että henkilökunta on mahtavaa, ja koko tiimillä on yhteinen päämäärä.
– Jos itse on sieltä silloin tällöin pois, tietää että homma toimii. Ja tietenkin se, että pelataan Mikon kanssa yksi yhteen niin että jos toinen on pois, toinen paikkaa.
Kun Tuitut aloittivat, Rauta-Apajassa oli heidän lisäkseen kaksi työntekijää. Nyt heitä on neljä.
– Vuodet ovat opettaneet, että neljästäänkin olisi pärjännyt, mutta hommia jäisi roikkumaan eikä saa pakettia jouhevaksi kun on vapaapäiviä ja lomiakin.
Paljon puhutaan siitä, ettei yrittäjä pidä vapaata, mutta Janita Tuittu muistuttaa, että ei yrittäjäkään jaksa, jos ei saa välillä hengähtää.
– On se sitten päivä tai kaksi, mutta ne ovat elintärkeitä hengähdyspäiviä. Yrittäjän on parempi olla vähän itsekäs ja ottaa se vapaapäivä kuin polttaa itsensä loppuun viidessä vuodessa.
Tavoitteena Tuituilla on pystyä tarjoamaan paikallista rautakauppapalvelua Mynämäessä jatkossakin, ettei tarvitsisi lähteä merta edemmäs kalaan.
– Se vaatii tietenkin sen, että paikalliset käyttää myös palveluja, ja meiltä, että pystymme olemaan ajan hermolla. Moni yritys täällä pistää ovet säppiin, mutta kyllä me on ajateltu että tämä meille eläkepesti olisi.
Isoille Turun seudun kilpailijoille pyritään pärjäämään palvelulla. Janita Tuittu toivookin, että asiakkaat tulisivat rohkeasti kysymään tarvitsemaansa.
– Jos sitä ei heti hyllystä löydy, niin kyllä lähdetään selvittämään mistä saataisiin tilaamalla ja kuinka nopealla aikataululla.
Nuoren yrittäjän palkinto luovutettiin Mynämäessä nyt viidennen kerran, ja poikkeuksellisesti Mynämäen yrittäjäyhdistyksen hallituksen kokouksen yhteydessä, kun se yleensä on annettu Yrittäjän päivän tilaisuuden yhteydessä. Aiemmin sen ovat saaneet Aleksi Säynäslahti, Juha Käkönen, Tatu Salminen ja Mari Ruohomäki.