Maskun kunta hakee merkittäviä säästöjä perusopetuksesta.
Arkisto / Vesa Penttilä
Vesa Penttilä
Maskun kunta hakee vuosiksi 2024–2025 perusopetukseen yhteensä 736 000 euron säästöjä.
Varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaan perusopetuksen säästöt ovat tänä vuonna 235 000 euroa ja ensi vuonna 501 000 euroa.
Koulunkäynninohjaajaresurssia vähennetään lukuvuodeksi 2024-2025 kymmenellä ohjaajalla. Kuntaan palkataan 21 määräaikaista ohjaajaa, kun heitä on tällä hetkellä 31.
Jakotuntiresurssi pienenee kolmasosan ensi lukuvuodeksi eli jakotuntien määrä putoaa 118 viikkotunnista 79 viikkotuntiin. Sivistysjohtaja jakaa jäljelle jäävän jakotuntiresurssin yhteistyössä rehtoreiden kanssa alkuopetusta ja suurimpia opetusryhmiä painottaen.
Kunta vähentää opetuspalveluiden hallinnon työntekijöiden, rehtoreiden, koulusihteerien, opettajien ja koulunkäynninohjaajien koulutuksista 5000 euroa tänä vuonna ja 10 000 euroa ensi vuonna. Säästöt toteutetaan suosimalla maksuttomia etäkoulutuksia ja tarkemmalla koulutustarveharkinnalla.
Taponkedon jalkapallohallin käyttösopimus loppuu sopimuskauden päätyttyä vuonna 2025. Tästä kertyy säästöä 11 500 euroa vuodessa.
Koulujen ICT-laitteisiin, piha-alueen aktivointiin ja muihin investointeihin varattua määrärahaa supistetaan 23 000 euroa tänä vuonna. Sivistysjohtaja ja koulujen rehtorit jyvittävät jäljelle jäävän 80 000 euroa uudelleen.
Varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta esittää, että tekninen lautakunta selvittäisi, onko kouluruokailusta mahdollista tehdä säästöjä kouluruuan laadun merkittävästi kärsimättä.
Hemmingin koulun tulevien seitsemännen luokan oppilaiden sijoittaminen viiteen opetusryhmään kuuden sijasta merkitsee lähes 61 000 euron säästöä vuodessa. Tämä tarkoittaa, että suurimpien ryhmien koko nousee 21 oppilaasta 26 oppilaaseen.
Tulevien kahdeksannen luokan oppilaiden jakaminen seitsemään ryhmään aiemmin suunnitellun kahdeksan sijasta tuottaa vuodessa säästöä runsaat 36 000 euroa.
Maksimioppilasryhmien kokolinjausta muutetaan poistamalla maininta, jonka mukaan yhdysluokkien kokoa vähennetään kahdella oppilaalla. Ratkaisu tuo 33 000 euron vuosisäästön.
Lautakunta päätti, ettei avoimia varhaiskasvatuspalveluja eikä leikkitoimintaa järjestetä toistaiseksi.
Varhaiskasvatusryhmien henkilöstörakennemuutosta pyritään hidastamaan niin, että tavoitteena on pitää kiinni kunnan kiitettävästä tilanteesta, jossa kelpoisuusehdot täyttävää henkilökuntaa on myös määräaikaisissa työsuhteissa.
Varhaiskasvatuksen asiakasjärjestelmän uudistamisen tavoitteena on toiminnallinen ja tänä vuonna 10 000 euron taloudellinen hyöty.
Lautakunnan mukaan aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden hankinnoissa käytetään erityistä harkintaa.