Vesa Penttilä
Maskun kunta ei suostu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ehdotukseen pääomavuokran alentamisesta ensi vuonna. Kunnanhallitus toteaa, että Varhan ja kunnan välisten vuokrasopimusten pääomavuokran tuottoprosentti on määritelty asetuksen mukaisesti ja on tulkittavissa markkinaehtoiseksi.
Maskun kunnan omistuksessa olevien kiinteistöjen vuokrasopimuksia on sote-asetusten mukaisesti siirtynyt Varhalle hyvinvointikuntayhtymä Akselilta. Lisäksi muutamia vuokrasopimuksia on tehty Varhan ja kunnan välillä uusina sopimuksina. Kaikkiin sopimuksiin on päivitetty asetuksen mukainen vuokrataso 1.3.2023 alkaen.
Vuokrasopimuksen solmiminen perustui sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanolakiin. Laki edellyttää, että vuokrasopimuksen tulee olla voimassa ainakin 31.12.2025 asti. Hyvinvointialueella on oikeus pidentää vuokrasopimuksen voimassaoloaikaa yhdellä vuodella.
Lainsäädäntö edellyttää, että kuntien tulee yhtiöittää sellaiset tilat, joita se vuokraa hyvinvointialueelle 31.12.2025 päättyvän siirtymäkauden jälkeen.
Varhan mukaan pääomavuokran kuuden prosentin tuottovaatimus johtaa kalliisiin pääomavuokriin ilman, että kunnat ovat investoineet tiloihin tai kunnille on syntynyt muutoksen yhteydessä uutta investointivelvoitetta tiloihin. Varha ehdottaa kunnille, että asetuksen mukaisesti määritellyt vuokrasopimukset korvataan uusilla, vain vuoden 2025 voimassa olevilla määräaikaisilla sopimuksilla, joissa pääomavuokran tuottoprosentin taso olisi kolme prosenttia.