Myrskypuuskat kaatoivat puuta länsi- ja lounaisrannikon alueella (keltainen ja oranssi alue). Raskas lumi kaatoi ja katkoi puita Pirkanmaalla ja Uudellamaalla (keltainen alue).
Ilmatieteenlaitos
Suomen merialueilla tuulet puhalsivat viime viikonloppuna hirmumyrskylukemissa. Puuta kaatui pahimmilla tuulituhoalueilla rannikolla noin 100 000 kuutiometriä.
Suomen merialueilla tuulet puhalsivat viime viikonloppuna hirmumyrskylukemissa. Lyly-myrskyssä keskituulen nopeus oli 33,5 metriä sekunnissa, kun hirmumyrskyn kriteerinä pidetään vähintään 33 metriä sekunnissa. Puuta kaatui pahimmilla tuulituhoalueilla noin 100 000 kuutiometriä.
Viime viikonlopun puuskat kaatoivat puita länsi- ja lounaisrannikolla. Pirkanmaalla ja Uudenmaan pohjoisosassa puita kaatui ja katkeili märän ja raskaan lumen vuoksi.
Suomen metsäkeskuksen keräämien tietojen mukaan pahimmat tuulituhoalueet sijaitsevat rannikkoalueilla Porin, Eurajoen, Rauman, Pyhärannan ja Uudenkaupungin kunnissa. Lyly-myrsky kaatoi alustavien tietojen mukaan näillä alueilla noin 100 000 kuutiometriä puuta.
Metsälaki edellyttää, että metsätuhon vuoksi tehtävästä hakkuusta on tehtävä Metsäkeskukseen metsänkäyttöilmoitus. Metsäkeskuksen verkkosivuilla on karttapalvelu, jonka avulla metsänomistajat voivat viiveellä seurata, onko oman tilan lähellä tehty metsänkäyttöilmoituksia tuulituhohakkuista.
Laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa metsänomistajia poistamaan metsästä myrskyn tai muun luonnontuhon vahingoittamat havupuut, joista voi levitä hyönteistuhoja.
Velvollisuus syntyy, kun metsässä on vahingoittuneita kuusia enemmän kuin 10 tai vahingoittuneita mäntyjä enemmän kuin 20 kuutiometriä hehtaaria kohti. Metsänomistaja voi jättää yksittäiset kaatuneet puut metsään, sillä niistä syntyy vähitellen monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta.
On hyvä muistaa, että myrskytuhopuiden korjuu vaatii tekijältään kokemusta ja vankkaa ammattitaitoa. Metsäkeskus muistuttaa, että työn vaarallisuuden vuoksi metsänomistajan omatoiminen puunkorjuu ei ole suositeltavaa. Myös tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on vältettävä. Metsänomistajan kannattaa pyytää ammattiapua metsänhoitoyhdistyksestä, metsäyhtiöistä tai metsäpalveluyrittäjiltä. Turvallisimmin työ sujuu hakkuukoneella.