Nousiaisten verokeskustelussa sivuttiin myös kunnan palveluja. Uutta tuo rakenteilla oleva liikuntahalli.
Mika Okko
Valtuustossa prosentit kohdilleen neljässä äänestyksessä
Vesa Penttilä
Päätös Nousiaisten kunnan ensi vuoden tuloveroprosentista sai uuden käänteen valtuustossa maanantaina. Valtuusto päätyi kolmen äänestyksen jälkeen siihen, että tuloveroprosentti on edelleen 21,50. Kunnanhallitus esitti äänin 7–2 veroprosentin nostamista 22,00:aan.
Ratkaisuun vaikutti etenkin se, että kunnanhallituksen kokouksen jälkeen Nousiainen sai tiedon runsaan miljoonan euron valtion koronatuesta.
Valtuustossa Petteri Paananen (kok.) ja Minna Lempiäinen (kesk.) esittivät molemmat tuloveroprosentin säilyttämistä nykytasolla. Perusteluissa oli kuitenkin eroja, joten ehdotukset olivat vastakkain ensimmäisessä äänestyksessä. Lempiäisen ehdotus voitti numeroin 21–5, yksi tyhjä.
Toisessa äänestyksessä Lempiäisen esitys kukisti valtuuston puheenjohtajan Reima Rantasen (vas.) ehdotuksen veroprosentin nostamisesta 21,75:een lukemin 21–6.
Ratkaisevassa äänestyksessä nykyinen veroprosentti kukisti kunnanhallituksen esityksen numeroin 24–3.
Yleinen kiinteistöveroprosentti on Nousiaisissa ensi vuonna edelleen 1,00, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,50 ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,20. Yleishyödyllisten yhteisöjen ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa.
Ainoa muutos kiinteistöveroprosentteihin oli se, ettei kunta peri ensi vuonna veroa rakentamattomista rakennuspaikoista. Päätös syntyi äänin 14–13, sillä kannatusta sai myös veroprosentin säilyttäminen 2,00:ssa.
Valtuustossa kunnanjohtaja Teemu Heinonen perusteli esitystään tuloverotuksen puolen prosenttiyksikön korotuksesta, mikä olisi merkinnyt noin 360 000 euron lisätuloja.
– Talousarvio näyttää synkältä eikä valtion tukitoimista ja työllisyyden kehityksestä ole varmuutta. Ensi vuoteen liittyy paljon arvaamattomuutta, Heinonen totesi.
Reima Rantanen esitti kompromissiratkaisuksi 0,25 prosenttiyksikön nostoa.
– Kunnioitan viranhaltijavalmistelua, mutta toinen näkökulma on se, millaisen viestin annamme kunnasta, kun muut pitävät veroprosentin ennallaan. Kun täksi vuodeksi veroprosenttia ei nostettu, henkilökuntaa jouduttiin lomauttamaan, Rantanen muistutti.
Petteri Paananen piti oleellisena sitä, millaisia keinoja kunnalla on taloustilanteen oikaisemiseen.
– Ne ovat äärettömän pienet. Kunta pystyy säästämään enintään 0,5 miljoonaa euroa, vaikka tarve olisi yli kolme miljoonaa euroa. Pieni korotus olisi kosmeettinen ja antaisi negatiivista viestiä, Paananen totesi.
Jari Ollin mukaan (kesk.) nykyinen veroprosentti säilyttää kunnan kilpailukyvyn naapureihin verrattuna vielä kohtalaisena.
– Sellaista propagandaa ihmettelen, että puhutaan kuntaliitoksesta, Olli kummasteli.
Jukka Järvenpää (vas.) korosti, että myös kuntalaisten ostovoimasta pitää huolehtia.
– Lomautus oli huono juttu, mutta pelkät hyvät palvelut eivät tuo leipää pöytään, Järvenpää muotoili.
Susanna Virtanen (kok.) teki vertailua muiden kuntien verotukseen.
– Jos veroprosentti nousisi 22:een, se olisi toiseksi kallein Varsinais-Suomessa. Tätä ei haluta, Virtanen vakuutti.
Samaan viittasi Kari Salminen (ps.).
– Olisimme 22:n veroprosentilla kyseenalaisessa seurassa syrjäisten kuntien kanssa, vaikka Nousiainen kuuluu ison kaupungin kehyskuntiin, Salminen huomautti.
Oman valtuustoryhmän Jussi Kulmala ei nähnyt korotukselle tarvetta.
– Kuntalaisten kukkarolle ei pidä lähteä nyt, kun olemme tehneet koulu- ja liikuntahallipäätöksiä selvittämättä, mitä kaikki maksaa, Kulmala totesi.
Päivi Rantanen (sd.) muisteli takavuosien veronkorotustahtia.
– Nyt kunnanhallitus on käyttänyt otto-oikeuttaan sellaisiin kasvatus- ja sivistyslautakunnan päätöksiin, joista olisi tullut säästöä, Rantanen muistutti.
Tiukempaa verotusta puoltanut Reima Sjöroos (vas.) tähyili jo seuraavaan valtuustokauteen
– Olemme kolme ja puoli vuotta kinastelleet säästöistä ja rakennemuutoksista. Nyt voisimme antaa uudelle valtuustolle vähän avoimemmat kädet toimia, Sjöroos ehdotti.
Olli Sillanpää (kesk.) huomautti ennustamisen vaikeudesta.
– Tämä vuosi piti mennä 300 000 euroa miinukselle, mutta olemmekin 1,3 miljoonaa euroa plussalla, Sillanpää ynnäili.
Matti Anttila (kesk.) pohdiskeli kunnan rahavaroja.
– Ne ovat kuntalaisten rahaa, jotka tuloutetaan palveluiden kautta kuntalaisille, Anttila totesi.
Lopullisessa äänestyksessä veroprosentin hinaamista 22,00:aan kannattivat Reima Rantanen, Reima Sjöroos ja Jaana Sankala (sd.).