Juha Haapakoski
– Koronarajoitusten päättyessä yhteisöllinen ja yhteinen tapahtuma on hieno asia. Meillä on erityisen aktiivista yhteisöllisyyttä Rymättylässä ja Merimaskussa, arvioi Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen avatessaan Rymättylän Nuottasilakkamarkkinat lauantaina.
Rymättylän/Merimaskun leijonien järjestämät markkinat onnistuivat yli odotusten kahden koronavuoden tauon jälkeen.
– Silakka on ollut tärkeä kala saariston asukkaille läpi vuosisatojen. Se on saalismäärältään Itämeren kalastuksen tärkein kala. Silakan kalastuksella on suoria vaikutuksia Itämeren tilaan: kalastuksen mukana Itämerestä poistuu rehevöittäviä ravinteita, erityisesti fosforia ja typpeä. Suomessa kalastus poistaa vuosittain kaikista vesistöistä merkittävän määrän, yli 700 tonnia fosforia. Kalastuksella on siis tärkeä rooli myös Itämeren tilan kohentumisessa. Lisäksi kestävästi pyydetty kotimainen kala on ilmastoystävällinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle, sanoi Leppänen.
Kalastus on saariston perinteinen elinkeino, jolla on Suomessa pitkä historia. Nykypäivänä kaupallinen kalastus on usein pienimuotoista - yli 90 prosenttia kalastajista harjoittaa monitoimista perheyrittämistä. Leppänen muistutti, että syömällä kotimaista lähikalaa tuemme siis myös suomalaista työtä: kasvava lähikalan kulutus luo työtä koko tuotantoketjuun aina kalastuksesta jatkojalostukseen.
– Suomalaisten ruokapöydissä silakka on kuitenkin vielä harvinaisuus, ja tällä hetkellä vain noin 4 prosenttia kalastetusta silakasta päätyy lautasille. Meillä Naantalin kaupungin keittiöissä vaalitaan lähikalapäiviä ja lähikalan käyttöä pyritään aina vain lisäämään. On tärkeää opettaa lapset lähikalan syöntiin pienestä pitäen. Ja näyttävät ne aidossa voissa paistetut silakkapihvit tekevän kauppansa kalapäivinä aikuisten lautasilla varsin mallikkaasti, sanoi Laura Leppänen.
Rymättylän-Merimaskun leijonat ovat ylläpitäneet talvinuottaustaitoja yli 40 vuoden ajan. Alkuun kalaa pyydettiin lainanuotalla. Kun kalaa tuli, piti se myös markkinoida jotenkin. Siitä seurasi markkinaperinne, vaikka talvinuotalle on enää harvoin päästy. Silakka on kuitenkin yhä tärkeä tuote markkinoilla. Tälläkin kerralla sitä oli varattu 700 kiloa ja kaikki myytiin.
Myös makkarat myytiin viimeistä palaa myöten. Leijonien hyväntekeväisyyskassa kertyy silakasta, markkarasta ja autopaikoista, joita myytiin noin 500 kappaletta. Väkeä paikalla arvioitiin käyneen päivän aikana noin 1500. Leijonat luovuttivat K-Supermarket Ukko-Pekalle Renny Terän suunnitteleman Tuura-palkinnon vuosikymmeniä saadusta vahvasta tuesta markkinoille.
Klubin presidentin Kaj Ahavaksen mukaan järjestäjät ovat aurinkoisen päivän väkimäärään ja kaupankäyntiin tyytyväisiä. Tuotto, joka alustavan laskelman mukaan on noin 6000 euroa, käytetään kokonaisuudessaan rymättyläläisten ja merimaskulaisten seurojen ja yhteisöjen hyväksi.