Joel Varho pyörittää tatuointiyritystä Naantalissa.
Vesa Penttilä
Tatuointiyrittäjä on firman kävelevä mainos
Naantalilainen Joel Varho on tatuoitu mies. Oikeastaan vain toisessa kankussa, takareidessä ja kasvoissa olisi vielä vapaata tilaa ihokuvioille.
– Tykkään tatuointisessioista, sillä ne ovat kuin terapiaa. Lisäksi alan ammatti-ihmisenä pitää tietää, miltä tatuointi tuntuu kehon eri osissa, Varho sanoo.
Nousiaisista reissuun lähteneellä Varholla on ollut pari vuotta tatuointiyritys Naantalin keskustassa. Aiempaa kokemusta on kertynyt parista suomalaisesta firmasta sekä Unkarista ja Australiasta.
– Vuonna 2014 lähdin kaverin kanssa seikkailemaan maailmalle. Tein Australiassa rakennus- ja ravintolahommia ja tatskaaminen oli siinä sivussa. Unkarissa olin puoli vuotta ja käyn siellä 4–8 kertaa vuodessa keikkahommissa.
Tatuointi-innostus syntyi ammattikouluvuosina, kun kaverit hommasivat tarvittavat laitteet.
– Kun teimme tatuointeja toisillemme, huomasin, että osaan paremmin kuin muut. Olen varmaan jo nuorempana ollut sitä mieltä, että tatuoinnit ovat siistejä. Erilaisuus on miellyttänyt.
Oman yrityksen perustamiseen Varho päätyi puolipakkotilanteessa.
– Kun tulin toiselta reissulta Australiasta, töitä ei ollut, joten laitoin pystyyn oman studion. Tatuoinnin piti säilyä harrastuksena, mutta nyt se on sekä harrastus että työ.
Varho sai yritystoimintaan lentävän startin, kun tutut asiakkaat aiemmilta vuosilta seurasivat mukana. Nyt töitä riittää niin, että tilauskirja on täynnä loppuvuodeksi.
– Ottaisin yhden harjoittelijan ja yhden omalla toiminimellään työskentelevän työntekijän, mutta aika hankala on löytää hyviä työntekijöitä.
Varhon jatkosuunnitelmissa on studion perustaminen esimerkiksi Turkuun, Helsinkiin, Tallinnaan tai Budapestiin.
Vanhan etiketin mukaan tatuointeja saisi ottaa näkyvälle paikalle vasta sitten, kun muualle kehoon ei enää mahdu. Tämä sääntö on jo unohtunut.
– Joku haluaa piiloon sellaisen tatuoinnin, johon liittyy muistoja tai muita syviä merkityksiä. Toinen saattaa esitellä tatuointeja, jotta näyttäisi maskuliiniselta tai kovikselta. Tatuoinnit ovat yleistyneet ja ihmisten mielipiteet muuttuneet. Ennen tatuointeja oli vain linnakundeilla, merimiehillä ja huorilla, Varho toteaa.
Siitä säännöstä Varho haluaa pitää kiinni, ettei tatuointiin kirjata rakastetun nimeä.
– Se on kuin kirous. Jos nimen laittaa, niin suhde päättyy eroon. Näin on käynyt joka kerta, kun olen pariskunnalle nimet tatuoinut.
Varho arvioi, että 70 prosenttia tatuointiasiakkaista tietää ainakin suunnilleen, millaisen kuvan haluaa.
– Sitten on niitäkin, jotka haluavat vain jonkinlaisen tatuoinnin. Ensin kannattaa harkita, sillä tatuoinnin poistaminen on hankalaa ja kallista.
Jos taideteos iholla alkaa kaduttaa, niin peitekuva on yksi ratkaisu. Lisäksi kuvaa voidaan häivyttää laserilla, himmentävillä voiteilla tai jopa ihosiirrolla.
Kehossa on muutamia paikkoja, joihin Joel Varho ei mielellään tatuointeja tee: esimerkiksi kantapäästä ja jalkapöydän ulkosyrjästä kuvat helposti kuluvat. Varholla on työssään muitakin periaatteita.
– Jos joku pyytää rasistisia juttuja tai natsikuvia, niin ei onnistu. Lisäksi asiakkaan pitää olla täysi-ikäinen, vaikka vanhemmat antaisivatkin nuoremmalle tatuointiluvan, Varho sanoo.
Varhon mukaan ihmisvartalon osat reagoivat eri tavalla tatuointityöhön.
– Kädet ovat yleensä helpot, mutta nännien ja navan välillä on kivuliainta. Lisäksi kipukynnys vaihtelee. Tatuointiin pitää tulla vatsa täynnä, sillä keho voi pelästyä niin, että verensokeri laskee. Joillekin tulee huono olo tai jopa taju voi lähteä.
Varholle on käynyt joskus niin, että asiakas tekee uukkarin studion ovella tai aloitettu työ jää kesken. Tarvittaessa tatuointi voidaan tehdä myös puudutuksessa, jos kipu tuntuu liian ilkeältä.
Kun kesäkeleillä vaatetus vähenee, Varho on tottunut kuulemaan kommentteja kropastaan.
– Etenkin keski-ikäisillä äijillä tuntuu olevan sanomista.
Vesa Penttilä
Fakta
Ikä: 27
Asuu: Naantalin keskustassa
Ammatti: tatuoija
Harrastukset: lenkkeily, pyöräily, kalastus, nyrkkeily, piirtäminen
Motto: älä vedä överiksi
Unelmoi: elinikäisestä terveydestä
Tätä et tiennyt: ruuanlaitto on lähellä sydäntä