Suurella osalla haja-asutusalueen kotitalouksista syntyy jäteöljyä ja vaarallista jätettä. Pääosin ne viedään asianmukaisesti keräyspisteisiin, mutta osa jäteöljystä esimerkiksi poltetaan tai varastoidaan pitkiäkin aikoja kiinteistöllä, mistä aiheutuu riski niin ympäristölle, vesistöille kuin ihmisen terveydelle.
Tilanne käy ilmi juuri valmistuneesta Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry:n Leader-rahoitteisten joki- ja rannikkotalkkarihankkeiden alueilla tehdystä selvityksestä.
Vakan alueelta selvitys koskee Maskua, Nousiaista, Taivassaloa, Naantalia ja Kustavia.
Selvityksessä käytiin läpi haja-asutusalueen kotitalouksissa syntyvien jäteöljyjen ja muiden vaarallisten aineiden määriä sekä keräystä.
Selvityksen mukaan haja-asutusalueen kotitalouksista yli 60 prosentilla syntyi niin sanottua mustaa jäteöljyä ja vajaalla 15 prosentilla niin sanottua kirkasta jäteöljyä.
Vesistö- ja ympäristöhaittojen ehkäisyssä tärkeää on jätteen synnyn ehkäiseminen. Mikäli öljyjätettä tai muuta vaarallista jätettä syntyy, on sen varastoinnista, käsittelystä ja toimittamisesta keräyspisteisiin huolehdittava asianmukaisesti.
Jäteöljyjen päätymisellä vesistöihin on merkittäviä haittavaikutuksia. Jo yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan miljoona litraa pinta- tai pohjavettä. Ympäristöministeriön mukaan jäteöljyjen keräystä tulisikin tehostaa etenkin maaseudulla.
Selvityksen mukaan jäteöljyjen ja muiden vaarallisten jätteiden keräystä tulisi kehittää haja-asutusalueilla muun muassa lisäämällä tiedotusta sekä kehittämällä haja-asutusalueen keräysverkostoa.
Tietoisuus jäteöljyjen ja vaarallisten jätteiden ympäristöhaitoista on selvityksen mukaan korkealla tasolla. Jäteöljyjen ja muiden vaarallisten jätteiden kierrätysmahdollisuudet tunnetaan melko hyvin.