Alisa Korppinen viihtyy Intiassa.
Nousiaislainen Alisa Korppinen työharjoittelussa kaukomailla
Nousiaislainen Alisa Korppinen suorittaa varhaiskasvatusopintojensa loppusuoraa hieman erikoisessa paikassa: Intian Mumbaissa.
– Ulkomailla työskentely on aina ollut haaveenani. Olin kuullut muiden opiskelijoiden vinkkejä Intian työmahdollisuuksista varhaiskasvatuksen opettajana. Se herätti mielenkiintoni, vaikka Intiaan lähdöstä tuntui aluksi vitsiltä, Korppinen sanoo.
– Intia tuntui kaukaiselta ja ehkä vähän pelottavaltakin paikalta. Se oli maa, josta puhuttiin usein hämmennyksellä ja josta moni ei välttämättä edes haaveillut matkakohteena. Nyt olen kiitollinen siitä rohkeudesta. Tästä on tullut unohtumaton kokemus, joka on avannut silmiäni maailmalle.
Korppisen mukaan harjoittelu Intiassa on antanut paljon.
– Ammatillinen kasvuni on ollut huimaa. Intiassa olen huomannut, että minulla on paljon tietoa ja osaamista alasta.
Korppinen on mukana varhaiskasvatuksen koulutusvientiprojektissa.
– Suomessa on yrityksiä, jotka myyvät varhaiskasvatussuunnitelmaan perustuvaa opetussuunnitelmaa ulkomaille. Koulussa on Intian opetussuunnitelma ja suomalaiseen opetukseen pohjautuva opetussuunnitelma käytössä. Näiden kahden maailman yhteensovittaminen on haasteellista. Suurin osa työstäni liikkui näiden kahden maailman välillä luovimisessa.
Korppinen haluaa viedä Intiaan ajatuksia sosiaalisten ja emotionaalisten taitojen tärkeydestä varhaiskasvatuksessa..
– Kasvatus ei ole pelkästään tiedon siirtämistä. Haluan innostaa kiinnittämään huomiota noiden muiden taitojen tukemiseen varhaislapsuudessa. Uskon, että kulttuurien välinen vuorovaikutus voi rikastuttaa oppimista. Jokaisella kulttuurilla ja yhteisöllä on jotain arvokasta annettavaa. Haluan olla valmis oppimaan ja omaksumaan uusia näkökulmia ja käytäntöjä.
Varhaiskasvatuksen tilanne Intiassa eroaa Alisa Korppisen mukaan monilla tavoilla Suomesta.
– Kasvatus- ja opetusala Intiassa on äärimmäisen kilpailullinen. Kilpailu työpaikoista voi olla kovaa. Intiassa opettajilta ei vaadita samanlaista koulutusta kuin Suomessa. Usein minimivaatimuksena on 3–6 kuukauden mittainen varhaiskasvatuksen opettajan koulutus. Tämä voi heijastua opetuksen laatuun, Korppinen toteaa.
Intiassa varhaiskasvatus ei välttämättä ole jokaisen lapsen oikeus.
– Kansainvälisestä koulutusjärjestelmä on suosittu vaihtoehto monille perheille. Kaikilla ei ole varaa lähettää lapsiaan kansainväliseen kouluun, mikä voi vaikuttaa lasten tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
Korppinen uskoo, että kansainvälisestä kokemuksesta on myöhemmin hyötyä työuralla.
– Ennen harjoittelua en olisi voinut kuvitellakaan, miten paljon uutta ja arvokasta kokemusta voisin saada toisesta maasta ja kulttuurista. Kansainvälisen harjoittelun myötä olen oppinut näkemään varhaiskasvatuksen haasteita ja mahdollisuuksia monipuolisemmin. Olen saanut uusia näkökulmia ja ideoita omaan työhöni.
– Tämä kaikki on antanut itseluottamusta kulkea omaa polkuani ja uskoa siihen, että voin tehdä merkityksellistä työtä missä tahansa. Ennen ajattelin mahdollisia työpaikkoja siitä näkökulmasta, mihin minulla on tarpeeksi hyvä korkeakoulutus. Nyt ajattelen niin, mitä haluan tehdä ja miten pystyn perustelemaan oman pätevyyteni juuri siihen työhön.
Suomalaisen varhaiskasvatuksen nykytilanne herättää Alisa Korppisessa monenlaisia ajatuksia.
– Arvostan korkealle Suomen korkeakoulutetun varhaiskasvatuksen laatua ja sitä, että varhaiskasvatusta pidetään tärkeänä osana lapsen kehitystä. Näen myös haasteita, jotka vaikuttavat alan vetovoimaan ja työoloihin. Olen huolestunut ryhmien koon kasvusta ja henkilöstön vaihtuvuudesta päiväkodeissa. Suuri vaihtuvuus ja sijaiskäytännöt voivat vaikuttaa lapsiin ja työyhteisön toimivuuteen negatiivisesti, Korppinen sanoo.
– Monille varhaiskasvatuksen työntekijöille työn kuormittavuus ja pieni palkka eivät tarjoa riittävää kannustinta pysyä alalla pitkäaikaisesti. Alanvaihto voi vaikuttaa houkuttelevammalta vaihtoehdolta.
Korppisen tavoitteena on saada pro gradu -työ valmiiksi ennen kesää.
– Ihannetyöni olisi varhaiskasvatuksen asiantuntijan tehtävä. Haluaisin työskennellä sellaisessa roolissa, jossa voisin vaikuttaa alan kehitykseen ja parantaa varhaiskasvatuksen laatua. Jo nuorena minulla oli halu tehdä työtä, joka olisi merkityksellistä ja joka samalla mahdollistaisi vaikuttamisen tuleviin sukupolviin.
Vesa Penttilä
Fakta
Ikä: 24
Asuu: Intian Mumbaissa
Ammatti: varhaiskasvatuksen opettaja ja asiantuntija
Perhe: avopuoliso Antti ja kissalapset Ronski ja Napsu
Harrastukset: matkustaminen, jooga ja Netflixin suurkulutus
Motto: ilman unelmointia et voi saavuttaa unelmiasi
Unelmoi: oleskelusta ympärivuotisesti yli 25 asteessa palmujen alla
Tätä et tiennyt: välillä on vaikeaa erottaa, kumpi suunta on vasen ja kumpi oikea