Metsistä puhutaan paljon ja teema on esillä useissa eri asiayhteyksissä. Metsille asetetaan monesta suunnasta vaatimuksia ja toiveita yksittäisestä retkeilijästä alkaen EU-tasolle asti. Tämä saattaa hämmentää metsänomistajaa: miten omia metsiä tulisi hoitaa, jotta toimet olisivat hyväksyttäviä? Yksiselitteistä, oikeaa vastausta ei ole, mutta muutama vinkki auttaa niin aloittelevaa kuin kokeneempaakin metsänhoitajaa. Omien tavoitteiden ja arvojen mukaisessa, oikea-aikaisesti toteutetussa metsänhoidossa toimenpiteiden takana voi seistä tyytyväisenä.
Ensimmäinen askel on tuntea oma metsäomaisuus. Tutustu metsiisi ja pyri käymään säännöllisesti paikan päällä eri vuodenaikoina, jos mahdollista. Apua löydät esimerkiksi Metsään.fi -palvelusta tai paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä, jonka asiantuntijan voi pyytää mukaan maastoon.
Kaikkea metsänhoitoa tulisi ohjata metsänomistajan omat tavoitteet ja arvot. Tavoitteet voivat painottua esimerkiksi luontoarvoihin, taloudelliseen tuottoon, virkistyskäyttöön tai olla yhdistelmä näitä kaikkia. Koko metsäomaisuutta ei tarvitse katsoa samojen lasien läpi ja usein monitavoitteisuudelle onkin tarvetta.
Metsänhoidon toimenpiteitä suunnitellessa kannattaa tutustua Tapion Metsänhoidon suosituksiin ja olla yhteydessä paikallisiin metsäammattilaisiin. Oikea-aikainen metsänhoito voi tavoitteista riippuen tarkoittaa hyvinkin erilaisia ajoituksia toimenpiteille – esimerkiksi pidempää kiertoaikaa tavoiteltaessa harvennusten väli pitenee, kun taas sekametsää perustettaessa taimikonhoito kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
Ajallaan hoidetussa metsässä on myös mukava ulkoilla ja se voi tuoda säästöjä koko yhteiskunnalle. Juuri julkaistussa Sitran rahoittamassa raportissa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu lähiluonnon terveysvaikutusten rahallista arvoa ja luvut ovat vaikuttavia. Olitpa metsänomistaja tai et, suosittelen menemään metsään!
PS. Mikäli kuulut jo metsänhoitoyhdistykseen, muista käyttää ääntäsi meneillään olevissa valtuustovaaleissa. Neljäksi vuodeksi valittavat valtuutetut tuovat jäsenten ääntä yhdistyksen päätöksentekoon ja konkreettiseen tekemiseen. Lisätietoja osoitteessa mhy.fi/vaalit. Äänestys on käynnissä 6.–27.11.2024.
Vinkin laati Sanna Kivimäki Valoniasta