Kartanon rakennuksia remontoidaan vanhaa kunnioittaen mutta toteuttaen parannuksia energiatehokkuuteen.
Otto-Ville Väätäinen / Saaren kartanon residenssi
Mietoisissa toimiva Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi rakentaa parhaillaan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää toimintansa ympäristövaikutuksien vähentämiseksi.
Energian suhteen ympäristöjärjestelmän kehitystyössä on kolme tavoitetta: siirtyminen kartanolla kokonaisuudessaan uusiutuvan energian käyttöön, energiatehokkuuden lisääminen ja energian käytön vähentäminen, kertoo ekologisen residenssitoiminnan koordinaattori Jaana Eskola.
Nykyisin Saaren kartanon rakennuksista kaikki kahta lukuun ottamatta lämpiävät maalämmöllä. Maalämpöpumppuja kartanon alueella on kaksi ja viimeinen suoralla sähkölämmityksellä lämpiävä asuntorakennus ja sauna tullaan remontin yhteydessä muuttamaan muiden tapaan uusiutuvalla energialla lämpiäväksi.
– Myös rakennusten valaisuun ja energiatehokkuuteen tullaan kiinnittämään huomiota tulevien remonttien yhteydessä ja energiankäytön vähentämisellä pyritään pienentämään toiminnan hiilijalanjälkeä.
Kartanon käyttämä sähkö on kokonaisuudessaan kotimaista tuulivoimaa. Sähkökatkojen aikana toimiva varageneraattori toimii nykyisin dieselillä, mutta kestävämpää vaihtoehtoa dieselille selvitetään parhaillaan.
Liikkumisen päästöjä on pyritty puolittamaan hankkimalla työkäyttöön leasing-sähköauto, jonka sopivuus viikottaiseen lähiajoon on testattu kuluneen talven aikana myös kovilla pakkasilla.
– Ensisijainen valinta vähäpäästöiseksi työautoksi olisi ollut biokaasuauto, mutta uusiutuvien polttoaineiden jakeluverkon katvealueet Mynämäen seudulla eivät toistaiseksi mahdollistaneet biokaasuautoon siirtymistä, Jaana Eskola kertoo.
Tällä hetkellä lähimmät biokaasun, bioetanolin ja biodieselin tankkauspisteet löytyvät Raisiosta, mikä osaltaan nostaa kynnystä monelle siirtyä uusiutuvien polttoaineiden käyttöön.
Liikkumisen päästöjen pienentämiseksi uusiutuvien polttoaineiden jakeluverkostoon toivotaan parannusta lähivuosina.
Kartanon residenssivieraita on kannustettu jo vuosia päästöttömään liikkumiseen polkupyörillä ja residenssiläisten ruokaostokset on jo vuosia keskitetty kerran viikossa kauppataksilla tehtävään kauppareissuun.
Liikkumisen suunnittelulla ja viimeisimpänä sähköpyörien hankkimisella residenssiläisten käyttöön halutaan mahdollistaa vähäpäästöinen liikkuminen residenssin päivittäisessä arjessa.
Saaren kartanon rakennuksista suurin osa on 1700–1800 -luvuilta, ja niitä remontoidaan vanhaa kunnioittaen, mutta toteuttaen parannuksia energiatehokkuuteen.
Käyttövaihe vastaa noin 90 prosenttia rakennuksen elinkaaren aikaisesta energian kulutuksesta, jolloin energiaa kuluu lämmitykseen, sähköön sekä huolto- ja korjaustoimenpiteisiin.
– Kartanon tulevaisuuden remonteissa tehdään parannustöitä lämmityksen ja rakennusten ilmanvaihdon ja tiiviyden suhteen. Talvisin voidaan tarvittaessa tiivistää vanhoja ikkunoita ja myös verhojen käytöllä voidaan lisätä asuntojen eristystä.
Huomiota tullaan Eskolan mukaan kiinnittämään myös siihen, miten asumis- ja työskentelymukavuutta voidaan lisätä toimien samalla energiatehokkaammin, esimerkiksi säätämällä toimistotilojen lämmitystä reilusti pienemmäksi iltaisin ja viikonloppuisin ja lisäämällä huonekohtaisia säätömahdollisuuksia.
– Olennainen osa ympäristöjärjestelmän kehittämistä on myös lisätä asuntojen ja toimistotilojen käyttäjien ymmärrystä energiankulutuksesta ja sähköä säästävistä toimenpiteistä.