Ukipolis Oy on Vakka-Suomen kuntien omistama kehittämisosakeyhtiö, jossa hankkeilla tuetaan Vakka-Suomen kuntien kehittämistyötä. Mirva Salonen toimii Ukipolis Oy:ssä muun muassa Asukasluotsaus-hankkeen projektipäällikkönä.
– Hankkeen tarkoituksena on tarjota apua Vakka-Suomen alueelle muuttaville. Osana hanketta alettiin kehittää omaa sähköistä palvelualustaa Mobiililuotsia, jonka kehitystyötä jatketaan omana pilottihankkeena Vakka-Suomessa. Lisäksi tällä hetkellä on käynnissä Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvontapalvelujen -kehittämishanke, Salonen kertoo.
Lähes kaikki palvelut ovat nykyään digissä. Asukasluotsaus-hankkeessa Vakka-Suomen alueen uusia asukkaita on neuvottu esimerkiksi asunnonhaussa ja hakuvahdin teossa. Tukea saatetaan tarvita jo oikeiden hakusanojen valinnassa.
– Tarjoamme monipuolista sisältöneuvontaa ja digitaalisten palvelujen käytön tukea. Lisäksi autamme Maahanmuuttoviraston palveluissa esimerkiksi työhön tai perhesiteeseen perustuvien oleskelulupien, EU-alueelta tulevien rekisteröinnin ja kansalaisuushakemusten kanssa sekä hakemusten liitteiden liittämisessä. Autamme myös päivähoito-, opiskelu- ja työpaikkojen haussa sekä esimerkiksi työpaikkailmoituksiin vastaamisessa. Tukea tarvitaan niin ikään lomautuksiin liittyvien työttömyyskorvausten ja työttömäksi ilmoittautumisten suhteen.
– Tavallisimpia pulmia ovat erilaiset rekisteröitymiset ja sivustoille kirjautumiset. Asiakkaat eivät tiedä, miten rekisteröityminen tehdään ja millaisia tunnuksia, esimerkiksi sähköpostiosoite tai pankkitunnukset, eri palveluiden käyttöön tarvitaan.
Monilla tukea tarvitsevilla on käytössään ainoastaan älypuhelin. Hakemuksiin tarvitaan kuitenkin usein monimuotoisempia digitaalisia laitteita. Tukea tarvitseville annetaan mahdollisuus käyttää hakemusten täytössä tietokonetta, skanneria ja tulostinta.
Asiakkaiden valmiudet digitaalisten palvelujen käyttöön vaihtelevat suuresti. Oman haasteensa tuo myös se, että monet asiakkaat tarvitsevat kielellistä tukea asiointiin. Suomessa viranomaisasiointi on yleensä mahdollista ainoastaan suomen tai ruotsin kielellä.
Henkilöasiakkaiden lisäksi digitukea ja neuvontapalveluita tarjotaan myös työnantajille ja eri organisaatioille.
– Digituki on todella tärkeää. Asiakaskuntamme digitaidot ja -valmiudet ovat moninaiset. Kärsivällisyys on tärkeää sekä digituen antajalle että tuen tarvitsijalle. Aina laitteet ja järjestelmät eivät toimi odotetusti, Salonen toteaa.
– Autamme ja tuemme aina mielellämme. Kannustamme kaikkia tuen tarvitsijoita ottamaan rohkeasti yhteyttä. Apua hakemalla pääsee usein eteenpäin nopeammin, kuin oman yrityksen ja erehdyksen kautta. Haluamme rohkaista myös työnantajia ottamaan meihin yhteyttä.