Yliopiston tutkimus selvitti aurinkosähkön arvoa tavalliselle kuluttajalle.
Arkisto / Sari Honkasalo
Aurinkopaneelien tuottaman sähkön itse kuluttaminen on kannattavampaa kuin myyminen, ilmenee tuoreesta Turun yliopiston Aurinkoenergiamateriaalit ja -systeemit -tutkimusryhmän tutkimuksesta.
Tutkimuksessa selvitettiin aurinkosähkön arvoa analysoimalla erilaisia skenaarioita siitä, kuinka paljon taloudellista arvoa erilaiset aurinkosähköjärjestelmät tuottavat omakotitalossa asuvalle kuluttajalle.
Tutkimuksessa vertailtiin esimerkiksi aurinkosähkön oman kulutuksen ja sähköverkkoon myynnin kannattavuutta. Tarkastelussa huomioitiin talon lämmitysratkaisut, kuluttajan sähkösopimus sekä mahdollisuus hyödyntää aurinkosähköä lämpimän veden tuottamiseen.
Tarkastelussa havaittiin, että kannattavinta kotitalouksille oli kuluttaa itse mahdollisimman paljon tuotettua aurinkosähköä. Verkkoon myydyn sähkön tuoma lisäarvo oli vähäinen.
Jokainen itse kulutettu kilowattitunti säästää kuluttajan laskusta sähkön hinnan lisäksi myös siirtomaksun sekä verot, kun taas sähköverkkoon myydystä kilowattitunnista hyvitetään vain veroton sähkön hinta. Tämän takia itse kulutettu aurinkosähkö tuottaa kuluttajalle paljon suuremman arvon kuin sähköverkkoon myyty sähkö.
Materiaalitekniikan yliopisto-opettaja Sami Jouttijärvi muistuttaakin, että omakotitalon aurinkosähköjärjestelmää suunniteltaessa ratkaiseva tekijä on oman käytön määrä.
– Tarkastelussamme esimerkiksi mahdollisuus käyttää aurinkosähköä käyttöveden sekä vesikiertoisen lämmityksen vaatiman veden lämmittämiseen nosti oman kulutuksen osuuden lähes sataan prosenttiin. Aurinkosähkön myynti verkkoon tuo merkittävää taloudellista lisäarvoa vain harvoin, kuten energiakriisin aikaan nähtyinä poikkeuksellisen korkeiden hintojen tunteina, Jouttijärvi toteaa.
Tutkimuksessa vertailtiin myös aurinkopaneelien asennusten suuntauksen vaikutusta paneelien tuottamaan arvoon.
Etelää kohti asennettujen paneelien vuosituotanto on isompi kuin itä-länsisuuntaisesti asennetuilla yksipuoleisilla paneeleilla. Tutkimuksessa tarkasteltujen sähkön hintojen (vuodet 2019 ja 2022) perusteella eteläsuuntainen asennus on ollut myös taloudellisesti kannattavinta.
Eteläsuuntaisten paneelien tuotantohuippu osuu kuitenkin keskipäivään, jolloin kulutus on yleensä vähäisempää.
Tutkimuksessa havaittiinkin, että etelään suunnattujen paneelien omistajat myivät suuremman osan tuottamastaan sähköstä verkkoon päivällä ja joutuivat ostamaan enemmän sähköä aamulla ja illalla, mikä tasoitti kuluttajan saamaa taloudellista hyötyä eri tavalla suunnattujen aurinkopaneelien välillä.
Esimerkiksi kun 45 asteen kulmaan kallistetut paneelit oli suunnattu etelän sijasta kohti itää ja länttä, vuosituotanto oli 23 prosenttia pienempi, mutta tuotetun sähkön taloudellinen arvo parhaimmillaan vain 12 prosenttia pienempi. Itse kulutetun aurinkosähkön määrä kilowattitunteina oli lähes sama. Molempien systeemien nimellisteho oli neljä kilowattia.
Tutkijoiden mukaan tämä taloudellinen ero kaventunee entisestään lähivuosina.
Materiaalitekniikan professori Kati Miettunen toteaa aurinkovoiman nopean lisääntymisen Suomessa laskevan sähkön hintaa keskipäivällä, jolloin itää ja länttä kohti suunnatut aurinkosähköjärjestelmät, jotka tuottavat enemmän sähköä aamulla ja illalla, tulevat nykyistä kannattavimmiksi.
Kaikkein suurin vuosituotanto on tutkimuksen mukaan itä-länsisuuntaisilla pystyyn asennetuilla kaksipuoleisilla paneeleilla. Ne saavuttavat tuotantohuipun aamulla ja illalla, mikä sopii hyvin yhteen sekä tyypillisen kotitalouden sähkön kulutuksen että sähkön päivän sisäisen hintavaihtelun kanssa.
– Tutkimuksessamme tällaisilla paneeleilla oli 9 prosenttia suurempi vuosituotanto verrattuna etelään suunnattuihin, 45 asteen kulmaan kallistettuihin paneeleihin, kertoo Jouttijärvi.
Pystyyn asennetuissa paneeleissa haasteena kuitenkin on sopivien asennuspaikkojen löytäminen, sillä ne ovat hyvin haavoittuvaisia sekä idästä että lännestä tulevalle varjostukselle.