Lounais-Suomen Jätehuollon asukastutkimukseen osallistuneista 90 prosenttia pitää jätehuoltoa peruspalveluna, joka tulee järjestää kokonaisuutena. Monen muun asian, kuten lajitteluhalukkuuden, tiedon tarpeen tai mieluisimpien asiointikanavien kohdalla mielipiteet eroavat enemmän.
LSJH selvitti asukkaiden jätehuoltoon liittyviä näkemyksiä ja tottumuksia omistajakuntiensa alueella joulu-tammikuussa. Tutkimukseen osallistui 1337 vastaajaa alueen kaikista kunnista.
– Vuoden 2019 tutkimuksessa tätä mieltä oli 84 prosenttia vastaajista, nyt jo 90 prosenttia. Asukkaiden näkemys tukee Suomen jätelakia valmistelleen työryhmän kantaa: pirstaleisesti järjestetty jätehuolto on kiinteistöille kalliimpaa, eikä mahdollista kiertotalouden kehittämistä ja yhdyskuntajätteiden kierrätyksen tehostamista tavoitteiden mukaisesti, LSJH:n tutkimus- ja kehitysvastaava Miia Jylhä sanoo.
Tutkimus kertoo asukkaiden olevan monella mittarilla entistä tyytyväisempiä LSJH:n tarjoamiin jätehuoltopalveluihin ja jätehuollon nykytilanteeseen yleisesti. Asukkaille kaikkein tärkeintä on, että kodin jäteastia tyhjenee sujuvasti, kierrätys toimii ja hinta on kohdallaan.
– Lajitteluun kannustavina tekijöinä nousivat esiin lisääntynyt tietoisuus ympäristöasioista ja halu vaikuttaa ilmastokriisiin. Vain neljä prosenttia vastaajista ilmoitti, että halu lajitella jätteitä on vähentynyt.
Vaikka intoa ja halua lajitteluun on, asukkaiden lajitteluaktiivisuudessa ei kuitenkaan ole tapahtunut toivottua positiivista kehitystä. Lajitteluaktiivisuus kasvoi selkeästi edellisten kahden tutkimusjakson välillä, kun tuolloin entistä useampi vastaaja ilmoitti lajittelevansa jätteensä aina tai useimmiten. Vuonna 2020 asukkaiden lajitteluaktiivisuus näyttää kuitenkin tasaantuneen.
– Erityisesti huolta aiheuttaa pysähtynyt kehitys biojätteen lajittelun osalta: vain 50 prosenttia vastaajista kertoo lajittelevansa biojätteet aina. Samaan aikaan 63 prosentilla on oman ilmoituksensa mukaan kotipihassa joko biojätteen keräysastia tai kompostori. Kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi kirimistä tarvittaisiin sekä lajitteluaktiivisuudessa että keräyksen kattavuudessa kiinteistöillä, Jylhä toteaa.
LSJH toteuttaa asukaskyselyn säännöllisesti, noin kahden vuoden välein, jotta asukkaiden asenteiden ja tottumusten muutoksista saadaan seurantatietoa pitkältä aikaväliltä.