Erien odotetaan kasvavan tulevina viikkoina
Sari Honkasalo
Perusturvakuntayhtymä Akseli aloitti yli 80-vuotiaiden ja THL:n ryhmään 1 kuuluvien riskiryhmäläisten rokotukset kuluvan viikon maanantaina.
Kaikki viikon rokotusajat menivät nopeasti. Maanantaiaamuna Akselin ajanvarausjärjestelmään tuli lähes 700 puhelua, joista 200 sai varattua ajan. Tiistaina 16.2. puheluita tuli yli 600, kun annettavia aikoja oli jäljellä 100.
Ajanvarausjärjestelmät avataan kunkin viikon alussa, jolloin on tiedossa annettavien rokotteiden määrä. Aikoja voi seuraavan kerran varata maanantaina 22.2. klo 8 alkaen.
Käytössä on tällä hetkellä kahta rokotetta: yli 80-vuotiaat saavat Pfizer-BioNtechin rokotteen, riskiryhmiin kuuluvat AstraZenecan.
Kaikkiaan Akselissa on annettu tähän mennessä tuhat rokotetta. Rokottaminen aloitettiin tammikuussa iäkkäiden ympärivuorokautisten yksiköiden asukkaista ja henkilöstöstä sekä koronapotilaita hoitavasta terveydenhuollon henkilöstöstä.
Kuntayhtymään saapuvat rokote-erät ovat pieniä ja vaihtelevat viikoittain, joten edellisellä viikolla ei seuraavan viikon rokotemäärä välttämättä vielä ole selvillä.
Akselissa toivotaan kuntalaisilta kärsivällisyyttä, kunnes rokotteita on enemmän käytettävissä. Saapuvien erien odotetaan kasvavan tulevina viikkoina. jolloin myös aikoja voidaan antaa enemmän.
Jotta muu ajanvaraus ei ruuhkautuisi, kuntalaisia pyydetään soittamaan rokoteasioissa ainoastaan siihen varattuun puhelinnumeroon 02 6510 2114.
Yli 80-vuotiaille ajan voi varata myös sähköisesti Akselin nettisivuilta.
Kuntayhtymästä jatketaan myös iäkkäimmille kuntalaisille soittamista rokoteasioista. Tällä hetkellä vuorossa ovat vuonna 1931 syntyneet, joiden jälkeen siirrytään nuorempiin ikäluokkiin.
Riskiryhmään kuuluvien rokotusajan voi varata tällä hetkellä vain puhelimitse.
Fakta
THL:n listaus alle 70-vuotiaiden taustasairauksista, joiden perusteella riskiryhmien rokotusjärjestys määräytyy:
Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, aikuiset joilla on downin syndrooma.
Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava tila: jatkuva lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti), hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, thl.fi