Perusturvakuntayhtymä Akseli on ottanut käyttöön uuden ajanvarauksen verkkopalvelun, jossa pääsee kirjautumaan samassa palvelussa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluihin.
– Asiakkaat voivat tarkastella aikojaan muun muassa suun terveydenhuollossa ja influenssarokotuspalveluissa. Loppuvuoden aikana verkkopalvelu laajenee tietyin osin myös alueen neuvolapalveluihin, Akselin terveyspalvelujen palvelulinjajohtaja Susanna Lehtiranta kertoo.
Erona aiempaan on, että potilasasiakas voi palvelussa paitsi siirtää ja perua, myös varata haluamansa ajan. Lisäksi hän voi tarkastella ajanvarauksiaan. Asiakas näkee aikaa varatessaan kaikki toimipaikat, joissa hänelle määrätty tutkimus tai toimenpide voidaan tehdä.
– Valinnan vapaus on kasvanut. Potilas voi nyt valita itselleen sopivan toimipaikan, jos hän on töissä tai lomailee eri paikkakunnalla kuin missä asuu, Radiologian koordinoiva sovellusasiantuntija Turkka Härmä täsmentää.
Tyksin ja lähikuntien uusi ajanvarauspalvelu lisää potilasasiakkaiden valinnan vapautta ja helpottaa ajanvarauksen tekemistä erikoissairaanhoidon palveluihin. Seuraava askel on palvelun käyttöönottaminen kolmella kielellä.
Potilasasiakas voi palvelussa varata, siirtää, perua ja tarkastella omia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ajanvarauksiaan.
Palvelu on otettu käyttöön Tyksin erikoissairaanhoidon palvelut Ortossa, radiologian vastuualueella (Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus, VSKK) sekä Lasten ja nuorten klinikalla ja psykiatrian palveluissa. Tyksin Naistenklinikan asiakkaat ovat voineet syyskuusta lähtien hyödyntää uutta verkkopalvelua aiempaa laajemmin.
Uusi verkkopalvelu mahdollistaa ensimmäistä kertaa Suomessa erikoissairaanhoidon lähetteen yhdistämisen suoraan potilaan ajanvaraukseen. Aiemmin reitti lääkärin tekemästä lähetteestä ajanvaraukseen on vaatinut potilaalta puhelimitse tehtävää ajanvarausta.
– Kun potilaan terveyskeskuksesta saama lähete esimerkiksi röntgentutkimuksiin on vastaanotettu Tyksissä, asiakas voi itse tehdä ajanvarauksen tutkimukseen verkkopalvelussa, Härmä kertoo.
Ajanvarauspalvelun on jo huomattu vähentävän aikojen peruutuksia ja siirtämistä. Itse tehty varaus auttaa potilasasiakasta myös paremmin muistamaan varaamansa ajan.
– Ensi vuoden aikana tavoitteemme on ottaa palvelu käyttöön myös fysioterapiassa ja neuvolapalvelujen ajanvarauksissa, Susanna Lehtiranta kertoo.